Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

«Glemt» polarhelt

Skrev bok: Nederlandske Michelle van Dijk driver Longyearbyen camping og jobber som guide på Svalbard. Nå har hun skrevet bok om en «glemt» nederlandsk polarhelt. FOTO: John Christian Nygaard

«Glemt» polarhelt

Michelle van Dijk skrev bok for å hedret minnet til den nederlandske polarhelten Sjef van Dongen.

Nederlenderen Michelle van Dijk har skrevet bok om landsmannen og polarhelten Sjef van Dongen, som bodde flere år i Barentsburg, og blant annet bidro i letingen etter luftskipet «Italia», som havarerte på Nordaustlandet i 1928.

– Jeg kom over en bok han hadde skrevet om sin tid på Svalbard, og ble veldig interessert. Så nå har jeg brukt de siste ti årene mens jeg har bodd her på å skrive min egen bok om han, sier van Dijk, og smiler.

Det var da hun fant ut at ingen så ut til å ha hørt om van Dongen, verken her eller hjemme i Nederland, at hun bestemte seg for å skrive boken. Gjennom den ønsket hun å bidra til å gi mannen noen av den æren hun føler han fortjener.

– Da han vendte hjem til Nederland ble han tatt imot og hyllet som en helt. Han fikk til og med en medalje av paven, sier van Dijk og fortsetter:

– Derfor ønsker jeg å bidra til at han får tilbake litt av berømmelsen sin.

Gamle brev
Boken er blant annet basert på en stor bunke med brev som van Dongen skrev til moren sin mens han bodde på Svalbard.
Familien bodde sammen i Barentsburg, som da var en nederlandsk by, fra 1923. Men da kullprisene stupte i 1925, forlot alle unntatt fire innbyggere byen. Blant de fire som ble igjen var 19 år gamle van Dongen.

Med lite mennesker rundt seg og lite annet å ta seg til på fritiden, begynte van Dongen å trene hunder for å få tiden til å gå. Etterhvert ble han kjent som en av de beste hundekjørerne på Svalbard. Det var derfor kanskje ikke så rart at han ble kontaktet av Sysselmannen for å bistå i letingen etter Umberto Nobile og hans havarerte luftskip i 1928.

Begrenset opplag
I første omgang vil boken bli trykket opp i 1500 eksemplarer, og da bare på nederlandsk. Bokens epiolog er skrevet av van Dongens sønn, som i dag er 83 år gammel, og den inneholder masse gamle bilder og brev fra tiden på Svalbard.

Forfatteren selv utelukker ikke at boka senere kan bli oversatt til flere språk, om den skulle bli en suksess:

– Hvis den blir en suksess, vil jeg se på mulighetene for å oversette boka til engelsk, og kanskje italiensk, sier van Dijk.

Hun jobber til vanlig som guide på Svalbard, og driver også Longyearbyen camping. Men van Dijk innrømmer at hun allerede har planer om å skrive flere bøker:

– Ja, jeg tror det blir en bok til etterhvert. Den vil antageligvis handle om Spitsbergen. Nederlenderne har jo en såpass lang historie her.

Se bildet større

Hjemkomst: Sjef van Dongen (øverst til høyre) ble tatt imot som en helt da han returnerte til hjemlandet Nederland, blant annet for innsatsen han la ned for å finne det havarerte luftskipet til italienske Umberto Nobile. Under leteaksjonen reddet van Dongen livet til ekspedisjonspartneren Gennaro Sora, da sistnevnte gikk gjennom isen. FOTO: Arkiv

Se bildet større

Populær: Sjef van Dongen var en populær mann. FOTO: Privat

Se bildet større

Medalje: Sjef van Dongen tildelt en medalje for innsatsen han la ned under redningsaksjonen for å finne Umberto Nobile. FOTO: Privat

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av eiendommen Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Fant mulig hvalfangerkvinne

Et av de tre skjelettene som ble hentet ut fra Likneset i sommer, kan være av en kvinne.

To bjørneskinn å velge i

Under søndagens auksjon til inntekt for TV-aksjonen kommer det isbjørnskinn for salg. Anne Lise Klungseth Sandvik klarer ikke å bestemme hvilket.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!