Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Glemmer aldri oppholdet på Austfjordnes

Opplevelse: Tordis og Nils Aga på Austfjordnes fangststasjon for snart ti år siden. – Det går ikke en dag uten at jeg tenker på det, sier han i dag. FOTO: Ole Magnus Rapp

Glemmer aldri oppholdet på Austfjordnes

Tordis og Nils Aga i Bodø fikk sitt drømme-år i fangsthytten på Austfjordneset. Snart ti år etter minnes de fortsatt overvintringen daglig.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
11.03.2016 kl 20:55

–Vi hadde dårlig eller ingen erfaring med fangstmannslivet på forhånd. Kanskje pyntet jeg søknaden litt, humrer Nils Aga (69). Bodø-advokaten og hans homeopat-ektefelle legger ikke skjul på at dette ble det året paret hadde ønsket seg. Opplevelsene var mange og gode.

Daglige turer

– Høydepunktet var de daglige ti-tolv kilometerne til fots eller på ski innom revefellene. Vi følte godt på fangstmannslivet, og trivdes med det, sier han.

220 ryper, 13 fjellrev, flere rein og mange laks ble resultatet. Ekteparet plukket ederdun, slaktet rein, laget gode retter av selvfanget råstoff og koste seg gjennom mørke vinterkvelder.

–Vi møtte isbjørn med ærefrykt, og opplevde ikke situasjoner hverken med bamse eller naturen der det var grunn til å bli redd, sier han.

Bedre kjent

En av flere positive ting de tenker mye på i dag var det å kunne koble av, legge bort klokken, lese når de ville lese, prate, utforske kokebøker og se lyset komme gradvis og vakkert tilbake.

– Vi ble også bedre kjent med hverandre. Nå snart ti år etter tenker vi på eller snakker om tiden på Svalbard daglig. Vi har også vært tilbake flere ganger, også med båt rundt øygruppen, sier Nils Aga.

Han anbefaler et slikt fangstmannsår for alle som er mer enn passe interessert og motivert.

– Vi ville på ingen måte være dette året foruten, sier eks-fangstmannen.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!