Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Glemmer aldri oppholdet på Austfjordnes

Opplevelse: Tordis og Nils Aga på Austfjordnes fangststasjon for snart ti år siden. – Det går ikke en dag uten at jeg tenker på det, sier han i dag. FOTO: Ole Magnus Rapp

Glemmer aldri oppholdet på Austfjordnes

Tordis og Nils Aga i Bodø fikk sitt drømme-år i fangsthytten på Austfjordneset. Snart ti år etter minnes de fortsatt overvintringen daglig.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
11.03.2016 kl 20:55

–Vi hadde dårlig eller ingen erfaring med fangstmannslivet på forhånd. Kanskje pyntet jeg søknaden litt, humrer Nils Aga (69). Bodø-advokaten og hans homeopat-ektefelle legger ikke skjul på at dette ble det året paret hadde ønsket seg. Opplevelsene var mange og gode.

Daglige turer

– Høydepunktet var de daglige ti-tolv kilometerne til fots eller på ski innom revefellene. Vi følte godt på fangstmannslivet, og trivdes med det, sier han.

220 ryper, 13 fjellrev, flere rein og mange laks ble resultatet. Ekteparet plukket ederdun, slaktet rein, laget gode retter av selvfanget råstoff og koste seg gjennom mørke vinterkvelder.

–Vi møtte isbjørn med ærefrykt, og opplevde ikke situasjoner hverken med bamse eller naturen der det var grunn til å bli redd, sier han.

Bedre kjent

En av flere positive ting de tenker mye på i dag var det å kunne koble av, legge bort klokken, lese når de ville lese, prate, utforske kokebøker og se lyset komme gradvis og vakkert tilbake.

– Vi ble også bedre kjent med hverandre. Nå snart ti år etter tenker vi på eller snakker om tiden på Svalbard daglig. Vi har også vært tilbake flere ganger, også med båt rundt øygruppen, sier Nils Aga.

Han anbefaler et slikt fangstmannsår for alle som er mer enn passe interessert og motivert.

– Vi ville på ingen måte være dette året foruten, sier eks-fangstmannen.

Siste nytt i Nyheter

Medpolitikere reagerer på soloutspill

Høyre, Venstre og MDG reagerer på at lokalstyreleder Arild Olsen ikke snakket på vegne av lokalstyret under torsdagens høring om Svalbardmeldingen.

Misfornøyd med veiene

Svalbard Maxi Taxi prøver så langt det lar seg gjøre å unngå turer ut til Bjørndalen. Daglig leder Rune Moen er alt annet enn fornøyd med veiene i Longyearbyen.

Utforkjøring ved Nybyen

En bil endte fredag morgen i grøfta mellom skolen og Nybyen.

Vil styrke barnevern

Leder i familie- og kulturkomiteen, Svein Harberg, mener barnevernet bør styrkes slik at det blir et kompetansemiljø.

Færre småbarn

Fra 157 til 98 småbarn på tre år.

Barnebok om viktig tema

Forsker Geir Wing Gabrielsen ved Norsk polarinstitutt har sammen med forfatter Kirsti Blom lansert en barnebok som tar for seg problematikken rundt plastsøppel i havet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!