Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Glemmer aldri oppholdet på Austfjordnes

Opplevelse: Tordis og Nils Aga på Austfjordnes fangststasjon for snart ti år siden. – Det går ikke en dag uten at jeg tenker på det, sier han i dag. FOTO: Ole Magnus Rapp

Glemmer aldri oppholdet på Austfjordnes

Tordis og Nils Aga i Bodø fikk sitt drømme-år i fangsthytten på Austfjordneset. Snart ti år etter minnes de fortsatt overvintringen daglig.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
11.03.2016 kl 20:55

–Vi hadde dårlig eller ingen erfaring med fangstmannslivet på forhånd. Kanskje pyntet jeg søknaden litt, humrer Nils Aga (69). Bodø-advokaten og hans homeopat-ektefelle legger ikke skjul på at dette ble det året paret hadde ønsket seg. Opplevelsene var mange og gode.

Daglige turer

– Høydepunktet var de daglige ti-tolv kilometerne til fots eller på ski innom revefellene. Vi følte godt på fangstmannslivet, og trivdes med det, sier han.

220 ryper, 13 fjellrev, flere rein og mange laks ble resultatet. Ekteparet plukket ederdun, slaktet rein, laget gode retter av selvfanget råstoff og koste seg gjennom mørke vinterkvelder.

–Vi møtte isbjørn med ærefrykt, og opplevde ikke situasjoner hverken med bamse eller naturen der det var grunn til å bli redd, sier han.

Bedre kjent

En av flere positive ting de tenker mye på i dag var det å kunne koble av, legge bort klokken, lese når de ville lese, prate, utforske kokebøker og se lyset komme gradvis og vakkert tilbake.

– Vi ble også bedre kjent med hverandre. Nå snart ti år etter tenker vi på eller snakker om tiden på Svalbard daglig. Vi har også vært tilbake flere ganger, også med båt rundt øygruppen, sier Nils Aga.

Han anbefaler et slikt fangstmannsår for alle som er mer enn passe interessert og motivert.

– Vi ville på ingen måte være dette året foruten, sier eks-fangstmannen.

Siste nytt i Nyheter

Mørketiden er inne

Nå har sola tatt farvel med Longyearbyen, og kommer ikke over horisonten før 16. februar.

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!