Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Gleder seg til valget

Viljar Hanssen og Christin Kristoffersen gleder seg til å komme tilbake til Longyearbyen og delta i den politiske debatten. FOTO: Karine Nigar Aarskog

Gleder seg til valget

Verken Christin Kristoffersen eller sønnen Viljar Hanssen (18) har egentlig vært i tvil om at de vil stille til valg i Longyearbyen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
09.09.2011 kl 11:00

– Etter hvert som jeg tenkte over det, ble det viktig at han ikke skulle få ta det fra oss. Han skulle ikke få den. For meg var det ikke noen tvil når jeg skjønte at jeg kom til å bli bra nok, sier Viljar Hanssen.

Han snakker om personen som ikke lenger nevnes ved navn i familien. Han som prøvde å ta livet av Viljar 22. juli. 18-åringen ble skutt fem ganger, i hodet, låret, armen, hånda og skulderen. De første ukene fikk han intensiv behandling på Ullevål og gjennomgikk en rekke operasjoner. Nå er han til rehabilitering på Sunnaas. Det politiske engasjementet hans har om mulig blitt enda sterkere etter opplevelsen på Utøya.

– Jeg har fått større tro på det vi driver med og viktigheten av det, sier han.

Er blitt sterkere

18-åringen står på fjerdeplass på lista til Svalbard Arbeiderparti. På toppen troner mamma Christin Kristoffersen. Begge ser fram til valgkampen og håper å sitte sammen i lokalstyret etter valget i oktober.

– Først og fremst er det veldig godt å kjenne på at vi er klare. Politikken er en stor del av hvem vi er, og det er godt å kjenne at den delen ikke har forandret seg i det hele tatt oppi dette, sier Christin.

Hun legger til at erfaringene fra i sommer har gjort dem sterkere, både som familie og politikere.

– Vi har fått testet verdiene våre på en måte som jeg skulle ønske ingen fikk. Men samtidig har vi sett at det vi jobber for fungerer også i ekstreme situasjoner, sier hun.

Valgkamp fra Sunnaas

Viljar ble tidlig politisk engasjert. I 2009 dannet han AUF i Longyearbyen, og han har siden sittet som ungdomsrepresentant uten stemmerett i lokalstyret. Nå håper han å bli valgt inn på ordentlig til høsten, så han kan fortsette å tale ungdommens sak. Og han varsler at valgkampen starter allerede på Sunnaas.

– Selv om jeg er fysisk her, er jeg mentalt i Longyearbyen på alle måter. Det kommer an på hvor mye overskudd jeg har, men forhåpentligvis blir det leserinnlegg og innlegg på sosiale medier. Og så håper jeg å være med å planlegge og legge strategier over telefon, så mye jeg kan bidra med, sier Viljar.

Christin understreker at det meste var klart før sommerferien og at de derfor har et godt fundament å bygge videre på.

– Vi gjorde et kjempegodt arbeid før sommeren med valgkamp og valgprogrammet. Partiet hadde en lang diskusjon og fikk fundert programmet blant medlemmene, så vi føler oss trygge på at det vi står med er det vi faktisk ønsker oss alle sammen, sier Kristoffersen.

Er optimister

I samråd med teamet rundt Viljar og Torje har hun fått klarsignal til å ta seg noen turer til Longyearbyen for å drive valgkamp. Allerede neste uke håper hun å komme opp for å ha et møte med de andre i partiet, og hun satser på å delta på en partilederdebatt 19. september. I månedsskiftet september/oktober er planen å være her en helg og stå på stand.

Håpet er at hele familien er på plass i Longyearbyen før valget 9. og 10. oktober.

– Vi har fått en prognose for både Viljar og Torje som synes å passe veldig bra inn med oppstarten til lokalstyret. Det hadde vært fabelaktig om hele familien kunne delta på valgvaken, sier Christin.

– Det er mulig, smiler Viljar optimistisk.

Siste nytt i Nyheter

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!