Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Gleder seg til ny spektakulært skirenn

Landslagsløper Eldar Rønning ble mektig imponert over opplegget rundt Svalbard skimaraton da han deltok og vant løpet i fjor. I år stiller han opp igjen, og tar med seg sine kvinnelige landslagskolleger Therese Johaug og Celine Brun Lie. FOTO: Anders Fjellestad

Gleder seg til ny spektakulært skirenn

Eldar Rønning (32) fikk mersmak av Svalbard skimaraton. I år har han med seg flere landslagsløpere.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
02.05.2014 kl 09:20

I fjor var første gangen landslagsløperen var på Svalbard. Han ble mektig imponert over både skirennet og opplegget rundt arrangementet.

– Deltagelsen i fjor var del av en privat sponsoravtale. Men jeg likte løpet og atmosfæren i Longyearbyen så godt, at det ga mersmak, sier Rønning.

I ettertid har han snakket varmt om skiopplevelsen på Svalbard, og i år blir også landslagsløperne Therese Johaug og Celine Brun Lie med.

– Unikt

Eldar Rønning liker traseen som Svalbard skimaraton går i, men det er hele pakken som gjør turen til 78 grader nord attraktiv for ham.

– Det går slakt oppover i ei drøy mil, før det blir unnaland til snupunktet. Ei løype som ikke er ulik mange andre turrenn på fastlandet, og som egner seg fint til turløpere. Husker at det var fantastisk lys, og ei spesiell stemning med isbjørnvakter og en del andre ting vi ikke er vant med fra fastlandet. Det var virkelig unikt, sier han.

– I fjor var du suveren, med åtte minutter ned til nestemann. Venter du hardere konkurranse i år?

– Det vet jeg ingen ting om. Hørte noen rykter om at noen gode utenlandske løpere skulle delta, men det er ikke så farlig. Jeg skal gjøre mitt beste uansett, sier Rønning.

Mer enn skirenn

Når Eldar Rønning forteller om Svalbard skimaraton, er han relativt fort ferdig med å snakke om løpet. Det er totalpakken som er det mest interessante, selv for en landslagsløper med i alt seks verdenscupseire, tre VM-gull i stafett og seks NM-gull.

– Det var en opplevelse å være på guidet skutertur til Sassenfjorden hvor jeg fikk se hvalross. Lyset var utrolig, og sola skinte hele døgnet. I tillegg ble jeg mektig imponert over Longyearbyen og det internasjonale snittet som samfunnet der har. Barer, restauranter og et yrende liv som virkelig var interessant, sier han.

– Og så synes jeg stedet besto av så utrolig mange trivelige mennesker. Jeg ser virkelig fram til å komme tilbake, legger han til.

Til Barentsburg

Rønning ser ikke bort fra at han vinner skirennet også i år, men det skinner tydelig gjennom at selve rennet bare er en liten del av denne opplevelsen.

– Vi planlegger å dra på skutertur til Barentsburg på fredag, og det er en opplevelse jeg ser fram til. I tillegg skal vi landslagsløpere bidra på barneskirennet på søndag. Det er alltid hyggelig å være til inspirasjon for de yngre løperne, sier han.

Satser mot Falun

Når Svalbardposten ringer til landslagsløperen, er han travelt opptatt med en fotoseanse sammen med resten av landets beste langrennsløpere. Forberedelsene til neste skisesong er allerede i gang, og 32-åringen satser videre.

– Det er alltid morsomt å satse mot en ny, viktig sesong. Til vinteren er det VM i Falun som er det store målet. Femmila og stafetten der er noe jeg satser på å delta i, og det inspirerer. At VM er i Sverige er også inspirerende, med den knivingen vi har med svenskene, sier Rønning.

– Du satser på stadig lengre distanser. Har det noe med alderen å gjøre?

– Det kan godt hende. Vi godt voksne har lett for å bli seigere, og da er det de lange løpene vi har størst sjanse i.

Nøkkelord

Se bildet større

Eldar Rønning var et yndet fotomotiv da han sto øverst på seierspallen under fjorårets løp. FOTO: Anders Fjellestad

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!