Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Gleder seg over mørket

De utenlandske turistene har blitt flere det siste året. Her et turistfølge inne i Scott Turnerbreen. FOTO: Geir Barstein

Gleder seg over mørket

Flere utenlandske turister til Svalbard.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
14.01.2016 kl 13:56

Veksten i reiselivet på Svalbard har fortsatt og året ble som turistnæringen håpet.

Ferske tall fra Visit Svalbard viser en økning i antallet betalte overnattingsdøgn på 11 prosent i 2015, sammenliknet med 2014. Det totale antallet gjestedøgn ble 131.154, og omfatter SSB-statistikkpliktige hotell, gjestehus og camping.

Se bildet større

Kvartalssvingningene de siste åtte årene. FOTO: Visit Svalbard

– Spesielt gledelig er veksten i månedene september - februar, der vi klart ser at destinasjonen beveger seg til å bli et fullverdig helårig reisemål. Nordlys, polarnatt, blålys og den totale stillheten i mørketida viser seg å bli oppfattet som stadig mer attraktivt blant de tilreisende, sier reiselivssjef Ronny Brunvoll.

Mørketidsturismen har vært et satsingsområde, og målet på sikt er å få turistene til å komme året rundt.

Se bildet større

Reiselivssjef Ronny Brunvoll. FOTO: Christopher Engås

– Vår spådom er at vi i løpet av to til fire år har jevnt med gjester tolv måneder i året, dog med visse naturlige sesongvariasjoner, framholder Brunvoll.

Det er i tillegg utenlandske gjester som står for økningen, og i fjor var to av tre turister på Svalbard norske. Utfordringen framover er at Longyearbyen stanger i taket i perioder, og at det er behov for flere senger for å utvikle mars og april.

Se bildet større

Tabellen viser månedlige gjestedøgn fra januar 2008 og til i dag. Økningen fra 2014 til 2015 var på elleve prosent. FOTO: Visit Svalbard

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

– Unngå alt skredterreng

Tett snøfokk og dårlig sikt tirsdag morgen.

Lovendring på trappene

I dag ba Stortinget regjeringen fremme forslag om at folkehøyskoleloven skal gjelde på Svalbard. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen er positiv.

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet ble leteaksjonen avsluttet.

 

Lørdag var Sysselmannen i Bolterdalen for å kontrollere skutere og skuterkjøring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!