Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Gleder seg over mørket

De utenlandske turistene har blitt flere det siste året. Her et turistfølge inne i Scott Turnerbreen. FOTO: Geir Barstein

Gleder seg over mørket

Flere utenlandske turister til Svalbard.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
14.01.2016 kl 13:56

Veksten i reiselivet på Svalbard har fortsatt og året ble som turistnæringen håpet.

Ferske tall fra Visit Svalbard viser en økning i antallet betalte overnattingsdøgn på 11 prosent i 2015, sammenliknet med 2014. Det totale antallet gjestedøgn ble 131.154, og omfatter SSB-statistikkpliktige hotell, gjestehus og camping.

Se bildet større

Kvartalssvingningene de siste åtte årene. FOTO: Visit Svalbard

– Spesielt gledelig er veksten i månedene september - februar, der vi klart ser at destinasjonen beveger seg til å bli et fullverdig helårig reisemål. Nordlys, polarnatt, blålys og den totale stillheten i mørketida viser seg å bli oppfattet som stadig mer attraktivt blant de tilreisende, sier reiselivssjef Ronny Brunvoll.

Mørketidsturismen har vært et satsingsområde, og målet på sikt er å få turistene til å komme året rundt.

Se bildet større

Reiselivssjef Ronny Brunvoll. FOTO: Christopher Engås

– Vår spådom er at vi i løpet av to til fire år har jevnt med gjester tolv måneder i året, dog med visse naturlige sesongvariasjoner, framholder Brunvoll.

Det er i tillegg utenlandske gjester som står for økningen, og i fjor var to av tre turister på Svalbard norske. Utfordringen framover er at Longyearbyen stanger i taket i perioder, og at det er behov for flere senger for å utvikle mars og april.

Se bildet større

Tabellen viser månedlige gjestedøgn fra januar 2008 og til i dag. Økningen fra 2014 til 2015 var på elleve prosent. FOTO: Visit Svalbard

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Lang kamp for lærlingplass

I januar var Vårin Storø fortvilet over ikke å få lærlingplass i Longyearbyen. Nå jubler 18-åringen etter at Svalbard Hotell har tatt grep.

Onsdagsfly fra oktober

Fra 19. oktober starter SAS opp kveldsfly på onsdager.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!