Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Gleder seg over mørket

De utenlandske turistene har blitt flere det siste året. Her et turistfølge inne i Scott Turnerbreen. FOTO: Geir Barstein

Gleder seg over mørket

Flere utenlandske turister til Svalbard.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
14.01.2016 kl 13:56

Veksten i reiselivet på Svalbard har fortsatt og året ble som turistnæringen håpet.

Ferske tall fra Visit Svalbard viser en økning i antallet betalte overnattingsdøgn på 11 prosent i 2015, sammenliknet med 2014. Det totale antallet gjestedøgn ble 131.154, og omfatter SSB-statistikkpliktige hotell, gjestehus og camping.

Se bildet større

Kvartalssvingningene de siste åtte årene. FOTO: Visit Svalbard

– Spesielt gledelig er veksten i månedene september - februar, der vi klart ser at destinasjonen beveger seg til å bli et fullverdig helårig reisemål. Nordlys, polarnatt, blålys og den totale stillheten i mørketida viser seg å bli oppfattet som stadig mer attraktivt blant de tilreisende, sier reiselivssjef Ronny Brunvoll.

Mørketidsturismen har vært et satsingsområde, og målet på sikt er å få turistene til å komme året rundt.

Se bildet større

Reiselivssjef Ronny Brunvoll. FOTO: Christopher Engås

– Vår spådom er at vi i løpet av to til fire år har jevnt med gjester tolv måneder i året, dog med visse naturlige sesongvariasjoner, framholder Brunvoll.

Det er i tillegg utenlandske gjester som står for økningen, og i fjor var to av tre turister på Svalbard norske. Utfordringen framover er at Longyearbyen stanger i taket i perioder, og at det er behov for flere senger for å utvikle mars og april.

Se bildet større

Tabellen viser månedlige gjestedøgn fra januar 2008 og til i dag. Økningen fra 2014 til 2015 var på elleve prosent. FOTO: Visit Svalbard

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!