Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Glad for ny svalbardmelding

Spisser pennen: Anders Anudsen sier den nye svalbardmeldingen fra regjeingen vil komme så snart det er mulig. Her er han sammen med blant andre sysselmann Odd Olsen Ingerø og lokalstyreleder Christin Kristoffersen under åpningen av ny den nye helikopterhangarenvinteren 2014. FOTO: Eirik Palm

Glad for ny svalbardmelding

Nyheten om ny svalbardmelding blir att godt imot i Longyearbyen. Men spørsmålet om kullkraftverket må avklares raskt.

Tekst:

Publisert:

Tirsdag kveld skrev Svalbardposten at justisminister Anders Anundsen (Frp) varslet ny stortingsmelding om Svalbard i en debatt i Stortinget. Anundsen slo videre fast at det er avgjørende å se alt som skjer på Svalbard nå, i sammenheng, og at dette blir en viktig sak for regjeringen framover.


– Riktig tidspunkt
I Longyearbyen blir nyheten tatt vel imot. Det er drøye seks år siden siste melding, og lokalstyreleder Christin Kristoffersen (Ap) mener tidspunktet for en ny svalbardmelding er riktig.

– Jeg er kjempeglad. Dette er helt i tråd med hva jeg tror hadde vært det beste for oss, og hovedgrunnen til det er at dette er viktig i saken med Store Norske.
Kristoffersen er også fornøyd med at Anundsen lover en gjennomgang av hele samfunnet, og konstaterer i likhet med flere at argumentene fra lokalsamfunnet setter sitt preg på stortingsdebatten.

– Jeg må si jeg er veldig stolt over og fornøyd med å kunne fortelle Stortinget at regjeringen nylig har besluttet å komme med en ny svalbardmelding, nettopp fordi det skjer så mye på Svalbard nå, sa Anundsen i Stortinget tirsdag.

Den forrige var Stortingsmelding nr. 22 2008-2009, og formålet med meldingene har vært å fange opp utviklingen på øygruppen, og sikre en stabil svalbardpolitikk og en robust norsk tilstedeværelse.


Knapt
Det var Venstres Ola Elvestuen som tok opp kullkrisen og konsekvensene for Longyearbyen og Svalbard i en interpellasjon. Elvestuen fastslår at kulldriften på et tidspunkt vil bli avviklet, og er opptatt av å få svar på hva regjeringen vil gjøre. Han trekker blant annet fram Longyearbyen som et framtidig logistikksenter i Arktis for internasjonal industri, overvåkning, søk og redning.

Dette er også i tråd med den lokale strategien som er ut-arbeidet i Longyearbyen.
– Der utfordringen kanskje er størst i dag, er å opprettholde longyearbysamfunnet som et livskraftig lokalsamfunn. Opprettholdelse av et livskraftig lokalsamfunn på Svalbard krever en kritisk masse, sa Elvestuen.

Han mener drøye 2.000 innbyggere i Longyearbyen er i underkant av hva som er tilstrekkelig for å opprettholde et robust og moderne samfunn på Svalbard.


Kulldriften vurderes
Det er ikke avklart når en ny svalbardmelding er klar, men arbeidet er ifølge Anundsen nettopp satt i gang og meldingen skal legges fram så snart det er mulig.

– Spørsmålet om fremtidig kulldrift på Svalbard må også berøres i en slik melding. Det er imidlertid viktig å huske at en eventuell slutt på norsk kulldrift på Svalbard ikke betyr at det er slutt på kulldrift på Svalbard. Men dette er krevende spørsmål, som vi må komme tilbake til i meldingen, sa han.

I tillegg til å sørge for sysselsetting, stordriftsfordeler og en relativt stor bosetning, er kulldriften i dag nødvendig for å sikre strøm og varme til Longyearbyen. Dagens kullkraftverk har en forventet levetid på 25 år, og regjeringen vil framover nedsette en arbeidsgruppe som skal vurdere mer miljøvennlige alternativer til kullkraft på Svalbard.


Vil ikke vente
Samtidig kommer poenget med levetiden på dagens kullkraftverk opp. Det kan bety at den neste energikilden i Longyearbyen er en annen enn kulldrevet og at viljen til å investere mer i kullkraftverket begrenser seg til dagens renseanlegg.

Kristoffersen sier hun forventer at Svalbard har plass i dette utvalget, og at det vil være uholdbart å vente ut levetiden til dagens kraftverk før en ny kilde er på plass.

– Min tolkning er at han ser for seg andre kilder enn kull. Kanskje LNG? Den vurderingen skal vi selvsagt være med på. Men 25 år er for lenge og helt uholdbart, sier hun.
LNG er gass nedkjølt til flytende form, komprimert 600 ganger.


– Snu summene
Svalbardmeldingen høster bred støtte i Stortinget, og både Ap og Høyre understreker langsiktigheten i eierskapet i Store Norske.

Miljøpartiet De Grønnes Rasmus Hansson legger stor vekt på at det ikke er noen framtidsløsning å tviholde på kulldrift.

– Derfor er det også veldig interessant at Store Norske har bedt om en støtte på 450 millioner kroner, hvorav 400 millioner skal gå til å opprettholde kulldrift og 50 millioner til å videreutvikle nye næringer. Den enkle og opplagte løsningen i første omgang er å snu beløpene, sa han.

Siste nytt i Nyheter

Ny art i Ny-Ålesund

Kronemanet, som skaper problemer i mange norske fjorder, er for første gang oppdaget på Svalbard.

By-bjørnene eskortert mot Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt drevet bort med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter skred inntil skiløypa lørdag morgen. Samme ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!