Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Glad for at staten  kjøper Austre Adventfjord

Bergmester Peter J. Brugmans er glad for statens oppkjøp . FOTO: Hilde Røsvik

Glad for at staten kjøper Austre Adventfjord

Bergmester Peter J. Brugmans mener staten har mulighet for bedre kontroll på utviklingen av Svalbard etter oppkjøpet.

Tekst:

Publisert:

– Staten har hatt som politikk å kjøpe opp eiendom som har blitt lagt ut for salg helt siden Sveagruva kom på norske hender i 1934. Det er nå bare tre eiendomseiere på Svalbard. Det er Trust Arktikugol, Kullspits AS og den norske stat, sier Brugmans.

Austre Adventfjord ligger like nordøst for Longyearbyen. Eiendommen er på omtrent 217,6 kvadratkilometer og utgjør cirka 0,35 prosent av Svalbards samlede areal.

Næringsminister Monica Mæland sier at det var viktig for staten å få på plass avtalen for denne eiendommen. Staten eier nå over 99 prosent av eiendommene på øygruppen.

Andre eiere

Det russiske selskapet Trust Arktikugol er de eneste utenlandske grunneiere på Svalbard. De eier grunneiendom i Barentsburg, Pyramiden, Grumant og på Bohemanflya. Det norske selskapet AS Kullspits eier grunn i Søre Fagerfjord.

Bergmester Brugmans opplyser at det er to utmålshavere på eiendommen Austre Adventfjord som staten nå har kjøpt. Det er Store Norske som har syv utmål og Austre Adventfjord AS som har ti utmål.

Bergmesteren er fornøyd med at Austre Adventfjord ikke ble solgt til utenlandske interesser.

– Jeg vil ikke spekulere i hvem som kunne ha kjøpt. Jeg er bare glad for at eiendommen er på norske hender. Det bidrar til å bevare ro og forutsigbare forhold på Svalbard, sier han.

Enighet

Eierne av Austre Adventfjord er enig med staten om en salgspris på 300 millioner kroner.

– Jeg er svært tilfreds med at denne saken ser ut til å løse seg.Regjeringen vil nå forelegge den for Stortinget, og jeg håper at Stortinget gir sin tilslutning, sier Mæland.

Hornfamiliens advokat er glad for at kjøpet er avklart.

– Vi er godt fornøyd med kjøper og pris, sier advokat Erling O. Lyngtveit, som representerer eierne.

De tok kontakt med departementet i januar 2014 med forespørsel om hvorvidt staten kunne være interessert i å kjøpe eiendommen. Ut fra en vurdering av blant annet eiendommens beliggenhet nær Longyearbyen og et ønske om at en slik eiendom bør være norsk, sa næringsministeren at staten var innstilt på å overta.

Staten har ingen konkrete planer for hva de skal bruke eiendommen til.

– Hva betyr dette for de som har hytter i området? De har så langt betalt en årlig bygslingsavgift til de tidligere eierne, Hornfamilien.

– Det har vi ikke gått inn i detaljene på, men vi vil forvalte eiendommene på en fornuftig måte slik vi gjør med alle eiendommer på Svalbard, sier Mæland.

– Vil det bli vurdert å starte kulldrift i området?

– Vi bruker nå mye ressurser på driftshvilen i Svea. Det er i første omgang der vi vil vurdere kulldrift, men per nå foreligger det ingen konkrete planer, nei, sier Mæland som opplever at det er et stort flertall i Stortinget for å opprettholde driftshvilen i Svea i inntil tre år.

Daværende sysselmann Odd Olsen Ingerø, oppfordret departementet om å kjøpe eiendommen i 2014. Etter det har det vært spekulasjoner rundt mulige kjøpere. Svalbardposten skrev i mai 2014 at den kinesiske forretningsmannen Nubo Huang var villig til å betale om lag 650 millioner kroner for eiendommen, som omfatter et stort fjellområde nær Longyearbyen.

Avklaring
Lokalstyreleder Arild Olsen er glad for at det endelig har kommet en avklaring på området Austre Adventfjord.

– Det er gledelig at staten tar kontroll over eiendommen på Svalbard. Dette har vært en lang sak som vi har vært spente på hvor kom til å ende, sier Olsen.

Hytteeier Hans Olav Knutsen som bor på Røros synes også dette var en gledelig nyhet.

– Jeg er glad for at staten overtar eiendommen. Jeg ser positivt at dette blir værende på norske hender, sier Hans Olav Knutsen som har hytte på Revneset. Hytta ble bygget i 1933 og er i dag fredet.

Se bildet større

Kjøp: Næringsminister Monica Mæland offentliggjorde sist fredag at staten kjøper Austre Adventfjord. Foto: Hilde røsvik FOTO: Kart, Topo Svalbard

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!