Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Glad for å være i live

Isbjørnen forsøkte å få tak i hodet til Jakub Moravec. Heldigvis klarte 37-åringen å holde stand til bjørnen ble skutt. FOTO: Christopher Engås

Glad for å være i live

Jakub Moravec (37) priser seg lykkelig over at han ikke ble mer alvorlig skadet eller drept da han ble angrepet av isbjørn i dag tidlig.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
19.03.2015 kl 15:17

– Nå har jeg det fint. Jeg har noen skrammer i ansiktet, på en arm og på ryggen. Men jeg føler meg fin, og håper å slippe ut av sykehuset i dag, sier Moravec.

Zuzana Háková (31) ble med i helikopteret som fraktet de to til Longyearbyen fra teltleiren på Fredheim på Svalbard. Dette på grunn av noen frostskader på hendene. Hun setter det hele i perspektiv.

– Vi ville jo gjerne se en isbjørn mens vi var på Svalbard, men dette var litt i overkant, sier hun.

Ble dratt ut

Klokka var såvidt passert halv seks i dag tidlig, da det skjedde. Moravec så en skygge ved fotenden av teltet.

– Så skjønte jeg ingen ting før bjørnen spjæret tøyet i teltet og tok tak i beina mine, sier han.

Han ble dratt ut av teltet, og bjørnen fikk fort tak i den ene armen hans.

– Jeg tror den ville ha tak i hodet mitt, men jeg brukte den ledige armen til å holde hodet på avstand. Jeg kjempet det jeg kunne, sier Moravec.

– Egentlig tenkte jeg ikke så mye, jeg slo og fektet og ropte det jeg kunne.

Háková befant seg i et annet telt da angrepet skjedde.

– Det blé masse roping om bjørn, og folk spratt opp av soveposene sine. Min mor fikk fram en revolver og skjøt bjørnen tre ganger. Det hele var over i løpet av et minutt, forteller hun.

Bjørnen døde ikke av skuddene, men luntet vekk fra leiren, og ble liggende et par hundre meter unna. Den ble avlivet da Sysselmannen kom til stedet med helikopter.

Under snubleblusset?

Den tsjekkiske gruppen på seks personer kom til Svalbard den 12. mars. De har vært i Bjørndalen-området i noen dager, og dro i går ut til Fredheim, ytterst i Tempelfjorden. Planen var å se solformørkelsen fra den nedlagte russiske gruvebyen Pyramiden, men det blir det ikke noe av.

– Nå må vi nok oppholde oss i Longyearbyen. Vi må begge ha medisinsk oppfølging, og da kan vi ikke dra til Pyramiden, sier de to.

De har så vidt begynt å snakke om hva som gjorde at bjørnen klarte å komme seg inn i teltleiren uoppdaget. Háková tror et feilplassert snublebluss kan ha vært medvirkende.

– Det kan ha vært plassert litt for høyt, slik at bjørnen kom seg under. Men det vil kanskje undersøkelsene vise, sier hun.

De to beskriver seg som helt ordinære turister, som liker litt spesielle ferier. De har ikke fått skrekken for Arktis etter hendelsen med isbjørnen i Tempelfjorden.

– Jeg drar gjerne ut i felt på Svalbard igjen, sier en mørbanket, men svært lykkelig Jakub Moravec.

Nøkkelord

Se bildet større

Utover dagen har det blitt stor pågang fra medier for Jakub Moravec og Zuzana Háková. Her er han på telefonen med riksdekkende medier i hjemlandet Tsjekkia. FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet er leteaksjonen nå avsluttet.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

 
Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Jubilerer med solid trøkk

Longyearbyen sykehus er 100 år.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!