Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Gjør suksess i Brasil med tv-serie fra Svalbard

Brasilianske Francisco Mattos (t.v.) er for tiden aktuell med tv-serien «Mitt liv i Arktis». I den forbindelse har han brukt de siste ukene til promotering i hjemlandet hvor serien går på tv. Her blir han intervjuet av programleder Danilo Gentili på talkshowet «The Noite», som går på en kanal som potensielt kan nå 100 millioner tv-seere. FOTO: Privat

Gjør suksess i Brasil med tv-serie fra Svalbard

Brasilianske Francisco Mattos har fått en egen dokumentarserie om livet sitt i Arktis, som nå vises på tv i hjemlandet.

– Det jeg synes er den beste episoden denne sesongen sendes samme dag som åpningssermonien av sommer-OL i Rio de Janeiro, så den er det sikkert ingen som kommer til å se, sier Francisco og ler.

Vi møter ham i kontorlokalet til selskapet hans, ShutterBird Production, i andre etasje på Lompensenteret i Longyearbyen. Han har akkurat returnert fra Brasil, hvor han de siste ukene har promotert tv-serien «Minha vida no Ártico», eller «Mitt liv i Arktis».

Francisco har snart bodd fem år på Svalbard. Nå jobber han som dokumentarfotograf, og har levert stillbilder og video til publikasjoner og andre aktører i til sammen 20 land verden rundt. Det har også ført til at det brasilianske mediekonsernet Globo, et av verdens største, ville lage en dokumentarserie om livet hans i arktis.

«Mitt liv i Arktis» hadde premiere den 3. juni, og vises for tiden på kanalen Canal Off, som er en del av kabeltv-pakken Globo Sat. De hadde i 2014 cirka 20 millioner kunder.

Talkshow

Under promoteringen har Francisco besøkt en rekke talkshow og radiostasjoner i hjemlandet. Det største, «The Noite», går på en kanal som potensielt kan nå ut til 100 millioner tv-seere.

– Da jeg gikk ut på scenen var jeg nervøs det første minuttet, men da jeg begynte å snakke med talkshow-verten var det ikke noe problem. Jeg hadde ingen anelse om hva han kom til å spørre om, men jeg følte meg trygg, for jeg vet at jeg kan mer om Arktis enn de gjør, sier Francisco og ler igjen.

– Glad for å vise Svalbard

I serien følger tv-seerne Francisco gjennom ulike aktiviter, som brevandring, isbjørnvakt og fotograf under maratonløp på Nordpolen, surfing i Bjørndalen, skikjøring på sommeren, som markør under redningsøvelse i regi av Sysselmannen, og på jakt etter nordlys i Pyramiden, Lappland og Lofoten. De får også et innblikk i dyrelivet på Svalbard.

I sesongens siste episode vil seerne få se kontrasten mellom 78 grader nord og 80 grader syd. Da flyr Francisco fra totalt mørke i Longyearbyen til «midnattsol» på Sydpolen.

– Seerne er veldig interessert i naturen, kulden og hvordan det er for meg som brasilianer å bo her. Folk er også veldig fascinert av at det er fire måneder med sol hele døgnet, og fire måneder med komplett mørke. Og selvfølgelig nordlyset.

Samme dag som denne artikkelen står på trykk i Svalbardposten, vises den tiende av totalt tretten episoder i Brasil. Men allerede nå er redigeringen av sesong to i gang.

– Jeg er veldig glad for å kunne vise frem Svalbard og samfunnet her, som jeg er veldig glad i. Det er et lite samfunn, men samholdet er veldig stort, og jeg vil vise at vi leverer lykkelige liv her, selv i mørketida, som jeg personlig synes er den beste tiden av året. Jeg fortalte under intervjuene at jeg nå føler at jeg hører mer til her enn i Brasil.

Ikke kjendis

På spørsmål om han har blitt kjendis, bare ler Francisco, og svarer at han ikke kan kalle seg det. Men han forteller at han hadde et par spesielle møter under turen i hjemlandet, som da han holdt ulike inspirasjonsforedrag.

– Jeg ble veldig overrasket da det kom barn bort og spurte om å få autograf. Du vet jo hvordan barn er. De hadde sett programmet sammen med foreldrene sine, men det var en morsom opplevelse. Noen av dem ga meg også bilder av isbjørn som de hadde tegnet. Det var ganske spesielt for meg å se, innrømmer Francisco.

– Hva snakket du om på foredragene?

– Veien jeg har tatt for å ende opp der jeg er nå. Jeg dro fra Brasil med 200 dollar i lomma, begynte å reise, og jobbet en stund på forskjellige cruiseskip, før jeg begynte å studere i Australia. Så dro jeg til Svalbard, og begynte å jobbe på puber for å finansiere drømmen min om å lage videoer. Det ble mye gratisjobbing på fritiden med fotografering og filming, før jeg til slutt begynte å tjene penger og kunne gjøre det på heltid, sier Francisco og smiler.

Se bildet større

Under maratonløp på Nordpolen har Francisco jobbet som fotograf og bidratt som isbjørnvakt. FOTO: Privat

Se bildet større

Francisco har alltid vært glad i å surfe. Tv-seerne får i en av episodene se at det også er mulig å bedrive sporten her i Arktis. FOTO: Privat

Se bildet større

Nordlyset er en av tingene som tv-seerne i Brasil er fascinert av. Her filmer de en episode av serien i Pyramiden. FOTO: Privat

Se bildet større

I tillegg til talkshow, var Francisco innom en rekke radiokanaler og gjorde intervju. Her stiller han opp for studentradioen til universitetet UPF. FOTO: Privat

Se bildet større

Francisco holdt fire foredrag mens han var i Brasil. Her er han i hjembyen Passo Fundo. FOTO: Erviton Quartieri Jr

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Fant mulig hvalfangerkvinne

Et av de tre skjelettene som ble hentet ut fra Likneset i sommer, kan være av en kvinne.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!