Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Gjør seg klar for flytting

Freia Hutzschenreuter har begynt å pakke ut av hybelleiligheten. Lokket av en stor pappeske bruker hun for å finne ut hvordan tingene skal stables. Nå er tusenvis av lysbilder prøvepakket. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Gjør seg klar for flytting

I 30 år har Freia bodd i denne leiligheten i Nybyen. Nå får hun ikke lenger bo her, men forlater ikke Svalbard for godt.

Tekst:

Publisert:

I 2. etasje på Brakke 1 i Nybyen lyser det i to vinduer. Freia Hutzschenreuter flyttet inn i hybelleiligheten for 30 år siden. Nå sitter hun blant lysbilder, små figurer, plastbokser og pappkartonger og har fått oppsigelse av husleiekontrakten med Spitsbergen Travel.

Vil bli i Nybyen
Oppsigelsen kom i posten som rekommandert brev.

– Jeg fikk nesten nervesammenbrudd. Jeg klarte ikke å tenke ordentlig, og jeg klarte ikke å gjøre noe. Det var som lyn fra klar himmel, sier Freia.

Det første hun gjorde var å vise brevet til de som satt i postluka.

– Jeg måtte vise det til noen. Det gikk litt rundt for meg, sier hun.

Ifølge oppsigelsen må hun flytte ut allerede til desember, men fristen kunne bli utvidet til 31. mai.

– Det er bedre. Om ikke hadde jeg bare hatt én måned å flytte ut på, siden jeg skal til Tyskland i November, sier Freia.

Nå har hun fått handlekraften tilbake og begynt arbeidet med å finne en ny plass å bo i Nybyen. Hun står på venteliste på hybel hos Ole Reistad, og har fått leie lagerrom hos ham.

– Jeg må ha et sted å ha alle tingene mine, sier Freia.

Pakker til returen
Leiligheten er fylt opp fra gulv til tak. Freia har tømt de tre bodene hun hadde på loftet og flyttet alle tingene inn i leiligheten for å få oversikt.

– Jeg har ikke tenkt å ha dette som mausoleum, sier Freia.

Hun legger til at hun ikke vil at folk skal tro at hun samler på pappesker uten grunn. Derfor ønsker hun å bli fotografert ved noen bokser med lysbilder som hun har prøvepakket i lokket på en stor pappeske for returen til fastlandet.

– Etter hvert kan jeg bygge ut, og pakke en pappkonteiner kompakt. Når jeg skal flytte ned vil det gå hurtigere å fylle konteineren. Dette er forklaringen på at jeg samler på pappesker, sier hun.

Tolv røde roser
Ved årsskiftet 1984/1985 flyttet Freia inn i leiligheten.

– Jeg flyttet inn i forbindelse med at Brakke 101, det som nå er Brakke 5, ble tømt og vi måtte flytte ut. Det skulle bli hotell eller studentbolig, jeg husker ikke helt. Jeg var brakkesjef og den siste som flyttet, forteller hun.

En kort stund bodde Freia på Buret før hun flyttet inn leiligheten hvor hun nå bor. Siden har hun fått fortsette å leie hybelleiligheten selv om brakka har skiftet eiere flere ganger.

Freia husker ikke når hun fikk sin første husleiekontrakt av Spitsbergen Travel, men hun husker at den var på tolv måneder.

– Det gikk veldig lett, jeg spurte om å få lov til å fortsette å bo her og de svarte ja. Da gikk jeg og kjøpte en blomsterbukett til dem. Tolv røde roser, en for hver måned, sier Freia.

Etter det fikk hun en vanlig husleiekontrakt med tre måneders oppsigelsestid, som har blitt justert flere ganger med ny leiepris.

– Etter at jeg fikk oppsigelsen tilbød jeg å betale 2.000 kroner ekstra i husleie fordi jeg trives så godt og for at de ikke skulle ha noen utlegg for meg. Jeg fikk til svar at det ikke hadde noe med penger å gjøre, men at de trengte leiligheten selv. Jeg har ikke noe med å spørre hvorfor, og må bare godta det, sier hun.

Venter på registrering
3. november reiser Freia til Tyskland, for å ha adventtiden og jula der, slik hun pleier. I midten av januar kommer hun tilbake, slik at hun rekker Svalbardseminaret. Innen mai håper hun Reistad har fått en ledig hybel, om ikke vil hun leie seg inn på Gjestehuset 102.

– Jeg trives godt i Nybyen. Det er det miljøet jeg er vant til. Longyearbyen sentrum kunne vært hvor som helst i verden. Det er ikke den samme atmosfæren der, og det kunne nok blitt litt for tett for meg. Jeg storkoser meg med utsikten og trives simpelthen, sier hun.

Å flytte tilbake til Tyskland for godt, er hun ikke klar for ennå. For noen år tilbake kom det frem at hun er registrert som bostedsløs i tre og en halv måned høsten 1975. I flere år har Freia forsøkt å få endret dette. «Jeg vil ikke gå i de tyske arkiver som «uteliggersken fra Longyearbyen», sa hun da Svalbardposten snakket med henne i 2006.

Freia er også redd hun ikke skal få overført sin norske pensjon til Tyskland.

– Feilregistreringen er ikke ordnet ennå, og jeg tør ikke reise før alt er i orden. Når det en gang blir i orden, skal jeg flytte ned, men da må jeg ha en plan for hvordan jeg skal gjøre det, sier hun.

Derfor har hun skaffet de store pappeskene hun kan pakke i, og et lokk i stuen som hun kan prøvepakke i.

– Jeg har vært på Svalbard i 46 år, og i denne leiligheten i 30 år. Da samler det seg mye, sier hun.

Kampanje på Facebook
Da Sølvi Jakobsen fikk vite at Freia var sagt opp fra hybelen sin, startet hun en kampanje på Facebook. «Kunne hun ikke fått bo til hun flytter ned for godt?», spurte hun blant annet. Innlegget var kommentert 67 ganger da Svalbardposten gikk i trykken onsdag.

– Jeg ble svært forbauset over responsen på Facebook. Anne Lise (Klungseth Sandvik red. anm.) fortalte meg det. Jeg ble veldig glad. Det var helt uventet og det var virkelig slik at jeg ble stum, sier Freia.

Selv om de fleste stiller seg bak Freia og mener hun bør få bli, er det også noen som savner Spitsbergen Travels stemme.

Blant annet skriver Arnt Vegar Jensen: «Mulig det bare er meg, men synes Spitra her henges ut og prates for mye ned uten at de kan forsvare seg. Litt uverdig overfor en viktig samfunnsaktør på Svalbard.»

Til Svalbardposten ønsker ikke Spitsbergen Travel å kommentere bakgrunnen for oppsigelsen av Freias kontrakt.

– Om hun lurer på noe, skal vi sortere det ut med henne. Det er ikke en sak som skal stå i avisen, sier administrerende direktør Knut Harald Holst-Hansen.

Et lite håp
Etter Facebook-kampanjen har Freia likevel fått et lite håp om at hun får fortsette å bo i den gamle Formannsmessa.

Anne Lise Klungseth Sandvikhar engasjert seg og fått til et møte mellom Holst-Hansen, henne selv og Freia.

Når er ikke bestemt ennå, men det må bli før Freia drar sørover 3. november.

– Det kan være jeg får bli likevel, sier hovedpersonen selv.

Det er det hun ønsker aller mest, å få bli i hybelleiligheten til hun en gang er klar for å pakke pappkonteinerne og sende dem ned til barndomshjemmet i Berchtesgaden i Tyskland.

Nøkkelord

Se bildet større

Utenom turistsesongen har Feria Hutzschenreuter Brakke 1 i Nybyen, tidligere kalt Formannsmessa, for seg selv. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Freia Hutzschenreuter

• Født i Neukirchen i Øst-Tyskland i 1938.
• Dro nordover i 1956, først til Hammer­fest.
• Arbeidet over hele Nordkalotten, fra Kirkenes i øst til Island og Grønland i vest.
• Kom til Longyearbyen i juni 1968 som messejente i Gruve 7-leiren. Ble etter noen få uker flyttet over til Stormessa i Nybyen som messejente.
• Flyttet inn i hybelleligheten i Brakke 1 i Nybyen for 30 år siden. Nå har Spitsbergen Travel sagt opp husleie­kontrakten.

Siste nytt i Nyheter

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig. I ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!