Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Gjør opp reiseregningen

Drar mye til fastlandet: Christin Kristoffersen er mer ute og reiser enn vår forrige lokalstyreleder Kjell Mork. Avdelingen til Kristoffersen og administrasjonssjef Ivar Undheim reiser for en drøy million i året. FOTO: Anders Fjellestad

Gjør opp reiseregningen

Ansatte i Longyearbyen lokalstyre har ikke flyskrekk. I år har de et reisebudsjett på 4 millioner kroner.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
07.12.2012 kl 08:14

Flere ganger i år har Longyear­byen lokalstyre (LL) fått kritikk for sin reisevirksomhet, blant annet da Bydrift-ledelsen dro til Island i mai.

Svalbardposten har nå fått tall på hvor mye LL plan­legger å reise for i år, og hvor mye de vil bruke neste år.


Reisebudsjett

I år har LL et reisebudsjett på 3,9 millioner kroner. Dette inkluderer flyreise, opphold, kursutgifter og diett. Betalte feriereiser for de ansatte er ikke inkludert.

Dette er en sum som ikke har vært synlig for politikerne, som i år har bedt administrasjonen og foretakene kutte i sine budsjetter.

– Jeg tror ikke det har vært synlig. Dette har gått inn i driftsbudsjettene til de enkelte foretakene, sier administrasjonssjef Ivar Undheim.

– Er reisebudsjettene noe som er diskutert i budsjettarbeidet?

– Det ble tatt opp i Administrasjonsutvalget, men vi gikk ikke så nøye inn på det, svarer Undheim.


– Ikke noe valg

– Har byen råd til at dere reiser så mye?

– Ja, i den grad det er nødvendig reisevirksomhet, har vi ikke noe valg. Det er ikke så store fagmiljøer på Svalbard, så vi må ha litt kontakt med kommuner og konsulenter på fastlandet. Det koster mer å drive en by her enn på fastlandet. Reise er en av de tingene som koster, og det er ikke alltid man har anledning til å bestille billett god tid i forveien, sier Undheim.

– Er det alltid nødvendig å reise, kan ikke møter tas via videokonferanse eller telefon?

– Jo, det blir også brukt en del. Men av og til er det nødvendig å treffe folk, svarer administrasjonssjefen.


Dyrt å reise

Reisevirksomheten varierer fra år til år.

– Det er dyrt å reise, og det blir sjelden mindre enn to overnattinger. Vi kunne diskutert om vi kunne klart oss med å reise mindre, men mitt inntrykk er at det er stor nøkternhet, sier Undheim.

Selv har avdelingen hvor Undheim holder til, LL drift og LL politisk, et reisebudsjett på drøyt 1 million kroner i år og i budsjettforslaget for neste år.

– Det er nøkternt det vi holder på med. Så har vi en lokalstyreleder som er ivrig, og skal du ha gode kontakter på fastlandet, er du nødt til å reise, sier administra­sjonssjefen.

Han forteller at Kristoffersen reiser mer enn tidligere lokalstyreleder Kjell Mork.

– Så kan man stille spørsmål ved om hun reiser for mye, eller om Kjell reiste for lite. Vi har klart fått en tettere kontakt med det politiske Norge med ny lokalstyreleder, sier Undheim.


Snu-prosjektet

Longyearbyen lokalstyre går stramme økonomiske tider i møte, og har i budsjettforslaget for neste år ikke satt av penger til å ta igjen etterslep på vedlikehold av bygninger og teknisk infrastruktur. Etterslepet er på rundt 180 millioner kroner. For å få ned pengebruken har LL blant annet satt i gang et snu-prosjekt.

– Har dere sett på driften av Longyearbyen lokalstyre internt, på reiseutgifter, goder og så videre i dette prosjektet?

– Nei, det har vi ikke sett så mye på, svarer Undheim.


Flere budsjetter

Oppvekstforetaket har budsjettert med 697.000 kroner til reise for neste år, mens Kultur- og fritidsforetaket planlegger å reise for 391.000 kroner, omtrent som i år. Daglig leder Einar Buø sa imidlertid i forrige avis at dette er en av postene som trolig blir rammet når foretaket, som de andre, må kutte 200.000 kroner.

Ifølge økonomisjef Elin Dolmseth inkluderer det ikke reise- og opphold for artister som kommer til Longyearbyen. Det inkluderer heller ikke reiseutgifter knyttet til ungdomsvirksomhet.

Oppvekstforetaket har satt av 697.000 kroner til reisevirksomhet neste år. Dette omfatter alt fra møter med fylkesmann og fylkeskommune, til reisekostnader ved kurs og skolering.

– Det er alltid en vurdering hvor mye penger som skal brukes til dette. For fagmiljøene våre er det viktig å være oppdaterte, og å skaffe seg nettverk. Dersom det er mange ansatte som skal ha kompetanseheving, forsøker vi å ta kursholderne opp hit. Det er langt rimeligere enn å sende ansatte ned, sier daglig leder Anne Ellingsen i foretaket.

Se bildet større

  • Summen som er oppgitt av Bydrift i de første budsjettforslagene er 1.702.000 kroner. Denne summen skal nå endres.

Reisebudsjettene inkluderer reise, opphold, diett og kursutgifter. Det inkluderer også utgifter knyttet til å hente opp konsulenter og andre som kommer til Longyearbyen, for eksempel på jobbintervju. FOTO: Svalbardposten

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet er leteaksjonen nå avsluttet.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

 
Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Jubilerer med solid trøkk

Longyearbyen sykehus er 100 år.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!