Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Gjør ikke opp for seg

Mange av Longyearbyens bedrifter har betalingsanmerkninger. Det bekymrer Kreditorforeningen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
01.03.2012 kl 09:58

Av byens 136 bedrifter har 24 av dem en eller flere betalingsanmerkninger. Det tilsvarer 17,7 prosent, en økning fra 16 prosent siden februar i fjor. Andelen er dobbelt så stor som på fastlandet, og Longyearbyens bedrifter ligger dermed på landstoppen.

Dårlig rykte

Kreditorforeningen mener Longyearbyen og Svalbard er i ferd med å få et dårlig rykte i den økonomiske sfæren. 

– Med så mange bedrifter svartelistet utgjør det etter hvert også et økonomisk omdømmeproblem, sier Håkon Bøe, salgssjef i Kreditorforeningen.

Skremmer investorer

Kreditorforeningen har ingen forklaring på hvorfor Svalbard utmerker seg som landets minst betalingsdyktige. Men situasjonen kan skremme bort investorer og gjøre det vanskeligere å få lån for byens bedrifter.

– Betalingsanmerkninger er utelukkende negativt. Det påvirker den såkalte ratingen og anmerkninger gjør det langt vanskeligere å få lån, og investorer vegrer seg for å skyte inn kapital i bedrifter som er svartelistet, sier Bøe.

Tallene er utarbeidet av kredittinformasjonsbyrået Soliditet, og omfatter aksjeselskaper (AS) og allmennaksjeselskaper (ASA). Personlige foretak er ikke med i statistikken. 

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!