Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Gjør ikke opp for seg

Mange av Longyearbyens bedrifter har betalingsanmerkninger. Det bekymrer Kreditorforeningen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
01.03.2012 kl 09:58

Av byens 136 bedrifter har 24 av dem en eller flere betalingsanmerkninger. Det tilsvarer 17,7 prosent, en økning fra 16 prosent siden februar i fjor. Andelen er dobbelt så stor som på fastlandet, og Longyearbyens bedrifter ligger dermed på landstoppen.

Dårlig rykte

Kreditorforeningen mener Longyearbyen og Svalbard er i ferd med å få et dårlig rykte i den økonomiske sfæren. 

– Med så mange bedrifter svartelistet utgjør det etter hvert også et økonomisk omdømmeproblem, sier Håkon Bøe, salgssjef i Kreditorforeningen.

Skremmer investorer

Kreditorforeningen har ingen forklaring på hvorfor Svalbard utmerker seg som landets minst betalingsdyktige. Men situasjonen kan skremme bort investorer og gjøre det vanskeligere å få lån for byens bedrifter.

– Betalingsanmerkninger er utelukkende negativt. Det påvirker den såkalte ratingen og anmerkninger gjør det langt vanskeligere å få lån, og investorer vegrer seg for å skyte inn kapital i bedrifter som er svartelistet, sier Bøe.

Tallene er utarbeidet av kredittinformasjonsbyrået Soliditet, og omfatter aksjeselskaper (AS) og allmennaksjeselskaper (ASA). Personlige foretak er ikke med i statistikken. 

Siste nytt i Nyheter

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Sysselmannen lokaliserte isbjørnene i ett-tiden natt til lørdag og fikk drevet dem innover i Foxdalen ved hjelp av helikopter og snøskutere.

Bjørnespor ved Passhytta

Ferske spor etter binne med unge er observert ved Passhytta i Eskerdalen. Sysselmannen ber folk som er ute i terrenget om å ta sine forholdsregler.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!