Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Gjerder inn byen mot isbjørn

Det berømte isbjørn-skiltet vil faktisk få en mening om Sysselmannens isbjørngjerde blir en realitet. Gjerdet skal følge den mørkeblå linja på kartet, med tre navngitte porter på sentrale steder (røde sirkler). FOTO: Anders Fjellestad og Sysselmannen (kart)

Gjerder inn byen mot isbjørn

Aprilspøk 2013: For å eliminere isbjørnfaren, vil Sysselmannen sette opp et fem meter høyt gjerde rundt hele Longyearbyen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
03.04.2013 kl 12:15

Denne saken er laget som en aprilspøk, og er derfor ikke sann.

Til tross for at det knapt er sett isbjørn ved Longyearbyen de siste årene, vil Sysselmannen bruke over 50 millioner kroner på å gjerde inn Longyearbyen. Målet er å forhindre at isbjørn tar seg inn i bykjernen. Det kommer fram i et notat som Sysselmannen sendte til Justisdepartementets polaravdeling like før påske.

Bjørne-sensorer

Sysselmann Odd Olsen Ingerø sier til Svalbardposten at det er vanskelig å ha oversikt over isbjørner i mørketida.

– Når det er lyst, har vi god oversikt over eventuelle bjørner i nærheten av Longyearbyen, men vi har nærmest ingen kontroll om nettene og i mørketida, sier Ingerø.

Gjerdet planlegges med en høyde på rundt fem meter, og blir over samme lest som viltgjerdene langs hovedveiene på fastlandet. I tillegg skal det utstyres med sensorer som skal avdekke eventuelle bjørner.

Våpenforbud

Det blir heller ikke lov med våpen innenfor gjerdet. I stedet planlegges egne våpenhus på sentrale steder på utsida. Her må våpeneiere låse inn rifler og revolvere i våpensafer.

– Systemet blir omtrent som Postens postbokssystem. Mot en liten sum årlig, kan folk leie en våpensafe. Våpen blir totalforbudt inne i byen, sier Ingerø.

Gjerdepatruljer

Gjerdet skal gå fra byhundegården, via Gruvedalen, bak Spisshusene og opp og bak Nybyen. Deretter skal det gå videre om Sverdrupbyen til Huset, deretter ned til Skjæringa og ned til Bykaia. Det skal også settes opp gjerder langs sjøkanten i Sjøområdet.

Folk, biler og skutere kan passere via tre sentralt plasserte porter.

– Portene skal kameraovervåkes og patruljeres av Sysselmannens egen gjerdepatrulje. Patruljen skal styre portene og slippe folk og kjøretøyer inn og ut. All ferdsel utenfor gjerdet skjer på eget ansvar. Det gjelder også de som har hytter og boliger utenfor, sier Ingerø.

– I et demokratisk land er det vel kontroversielt å stenge 2.000 mennesker inne?

– Folk kan gå ut og inn som de vil, døgnet rundt. Vi vet det kommer til å bli debatt av dette, men vi mener det er helt nødvendig for å sikre byens innbyggere mot isbjørn. Det vil bedre legge til rette for det familiesamfunnet vi ønsker å skape, sier sysselmannen.

Justisdepartementets polaravdeling sier til Svalbardposten at ideen er interessant, men understreker at saken først må utredes grundig.

Mer om saken i Svalbardposten.

Siste nytt i Nyheter

Husrekke kan bli ekstra sikring

De tretten boenhetene som fremdeles er evakuert kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

 
Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

Informasjonsmøte i kveld

Det blir informasjonsmøte for alle i kulturhuset klokken 20 i kveld. Der vil det bli gitt en statusoppdatering på situasjonen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!