Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Gjensyn med prinsessen

20 år etter: Somphong Haug, i blå drakt i midten, i samtale med prinsesse Maha Chakri Sirindhorn. FOTO: Birger Amundsen

Gjensyn med prinsessen

Sompong Haug møtte den thailandske prinsessen første gang i Tromsø for 20 år siden. Tirsdag møttes de igjen i Longyearbyen.

Tekst:

Publisert:

Stemningen er dempet opprømt blant de rundt 80 thailenderne som er møtt opp på Spitsbergen hotel, den gamle funksjonærmessa på Haugen, for å treffe prinsesse Maha Chakri Sirindhorn denne tirsdags­kvelden. Det eneste de har fått vite er at den kongelige høyheten er forsinket, at hun fortsatt befinner seg på Unis for å lære om klimaendringene.

Pannee Srisupan er leder av Den thailandske buddhistforening i Norge, og er kommet den lange veien fra Porsgrunn for å møte på prinsessen.

Hun forklarer at prinsessen slett ikke er dratt til Svalbard på ferie, men er her for å lære om miljø- og klimaforskning, og at hun skal videre med fly til Ny-Ålesund onsdag.


Sompong Haug

De fleste av de som venter på prinsessen er kvinner. En av dem er Sompong Haug, som har bodd i Longyearbyen aller lengst av alle thailendere. Hun er gift med en mann fra Tromsø, og møtte prinsessen første gang der.

– Jeg møtte henne på Tromsø museum sammen med min yngste datter. Etter besøket reiste hun videre til Nordkapp, sier Sompong Haug.

Sompong kom til Longyearbyen i 1986, etter å ha møtt en kullarbeider fra Longyearbyen i Thailand to år tidligere. Da hun kom befant det seg kun en annen kvinne fra Thailand i Longyearbyen. Sompong Haug driver eget vaskefirma, samtidig som hun vasker fast for Store Norske.

Haug sier at de i forkant av besøket er blitt fortalt hvordan de skal oppføre seg.

– Vi har fått beskjed om at vi ikke behøver å sitte ned, men at vi kan stå. Men vi må være høflige og bukke og neie, forklarer hun.


En vanlig kvinne

Thaifolket har stilt seg opp langs veggene i det store rommet. En og annen norsk kjæreste og ektemann har også funnet veien til møterommet.

Så kommer varslet, prinsessen er underveis. Det blir helt stilt blant de fremmøtte. Alles øyne er rette mot døra, hvor prinsessen skal komme anstigende. Først dukker et par underdanige lakeier opp, så kommer prinsessen. Hun viser seg å være en 57 år gammel, helt vanlig kvinne. I alle fall i måten hun kler og ter seg.

Hun får overrekt innpakkede presanger og små konvolutter som inneholder personlige hilsener, og visstnok ofte også penger til landets fattige.

Alt foregår på samme dempede og ydmyke måte. Etter en runde i lokalet, forsvinner prinsessen like stilt som hun ankom.

Sompong sier at det var hyggelig å møte henne igjen, og at hun var like vennlig og koselig å prate med som hun var for 20 år siden.

Se bildet større

Presanger: Prinsessen ble overrekt presanger fra flere av de frammøtte. FOTO: Birger Amundsen

Se bildet større

Rundt 80 thailendere var møtt opp for å hilse på prinsessen. FOTO: Birger Amundsen

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!