Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Gjenoppbygger nedbrent hytte

I løpet av neste sommer vil en ny hytte være på plass i Brucebyen, som erstatning for hytta som brant ned i august i fjor.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
27.11.2011 kl 08:00

Det er Sysselmannen som ønsker å bygge opp hytta, og får tillatelse til å gjøre det av Riksantikvaren. Argumentet er ønsket om et komplett kulturmiljø, og at opplevelsesverdien av Brucebyen er vesentlig redusert etter brannen.

«Riksantikvaren er enig i Sysselmannens vurdering av verdien av å ha et komplett kulturmiljø», skriver Riksantikvaren i sin tillatelse.

Varm aske

Det var 17. august i fjor det ble oppdaget brann i Brucebyen, et gammel gruveanlegg på østsiden av Billefjorden. Da politi og brannvesen ankom stedet én time senere, var en av de fire hyttene i «byen» brent ned til grunnen.

Senere kom det fram at en gruppe elever fra British School hadde plassert varm aske fra ovnen i en trekasse i vindfanget, før de forlot stedet. Sysselmannen ila skolen en bot på 10.000 kroner for dette.

Brucebyen ble etablert av The Scottish Spitsbergen Syndicate i 1919, og har sitt navn fra den skotske forskeren William Spiers Bruce som tok initiativ til selskapet.

Viktig anlegg

Anlegget har høy kulturhistorisk verdi, noe som har veid tungt når det nå tillates gjenoppbygging. Kulturminnerådgiver hos Sysselmannen, Helge Solli, sier at det kun er unntaksvis at et tapt kulturminne blir rekonstruert.

– Vi har oppmålte tegninger av hytta og gode beskrivelser. Hytta vil bli bygd på verkstedet i vår sjøgarasje i løpet av vinteren. Til sommeren vil tomta bli ryddet og klargjort, og hytta være på plass utpå ettersommeren, sier Solli.

Så snart hytta er på plass, foreslås det at Røde Kors får bruke den, og at de flytter ut fra den såkalte forskerhytta i anlegget.

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!