Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Gjenoppbygger nedbrent hytte

I løpet av neste sommer vil en ny hytte være på plass i Brucebyen, som erstatning for hytta som brant ned i august i fjor.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
27.11.2011 kl 08:00

Det er Sysselmannen som ønsker å bygge opp hytta, og får tillatelse til å gjøre det av Riksantikvaren. Argumentet er ønsket om et komplett kulturmiljø, og at opplevelsesverdien av Brucebyen er vesentlig redusert etter brannen.

«Riksantikvaren er enig i Sysselmannens vurdering av verdien av å ha et komplett kulturmiljø», skriver Riksantikvaren i sin tillatelse.

Varm aske

Det var 17. august i fjor det ble oppdaget brann i Brucebyen, et gammel gruveanlegg på østsiden av Billefjorden. Da politi og brannvesen ankom stedet én time senere, var en av de fire hyttene i «byen» brent ned til grunnen.

Senere kom det fram at en gruppe elever fra British School hadde plassert varm aske fra ovnen i en trekasse i vindfanget, før de forlot stedet. Sysselmannen ila skolen en bot på 10.000 kroner for dette.

Brucebyen ble etablert av The Scottish Spitsbergen Syndicate i 1919, og har sitt navn fra den skotske forskeren William Spiers Bruce som tok initiativ til selskapet.

Viktig anlegg

Anlegget har høy kulturhistorisk verdi, noe som har veid tungt når det nå tillates gjenoppbygging. Kulturminnerådgiver hos Sysselmannen, Helge Solli, sier at det kun er unntaksvis at et tapt kulturminne blir rekonstruert.

– Vi har oppmålte tegninger av hytta og gode beskrivelser. Hytta vil bli bygd på verkstedet i vår sjøgarasje i løpet av vinteren. Til sommeren vil tomta bli ryddet og klargjort, og hytta være på plass utpå ettersommeren, sier Solli.

Så snart hytta er på plass, foreslås det at Røde Kors får bruke den, og at de flytter ut fra den såkalte forskerhytta i anlegget.

Siste nytt i Nyheter

By-bjørnene eskortert til Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt flyttet med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig. Lørdag ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!