Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Gjenoppbygger nedbrent hytte

I løpet av neste sommer vil en ny hytte være på plass i Brucebyen, som erstatning for hytta som brant ned i august i fjor.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
27.11.2011 kl 08:00

Det er Sysselmannen som ønsker å bygge opp hytta, og får tillatelse til å gjøre det av Riksantikvaren. Argumentet er ønsket om et komplett kulturmiljø, og at opplevelsesverdien av Brucebyen er vesentlig redusert etter brannen.

«Riksantikvaren er enig i Sysselmannens vurdering av verdien av å ha et komplett kulturmiljø», skriver Riksantikvaren i sin tillatelse.

Varm aske

Det var 17. august i fjor det ble oppdaget brann i Brucebyen, et gammel gruveanlegg på østsiden av Billefjorden. Da politi og brannvesen ankom stedet én time senere, var en av de fire hyttene i «byen» brent ned til grunnen.

Senere kom det fram at en gruppe elever fra British School hadde plassert varm aske fra ovnen i en trekasse i vindfanget, før de forlot stedet. Sysselmannen ila skolen en bot på 10.000 kroner for dette.

Brucebyen ble etablert av The Scottish Spitsbergen Syndicate i 1919, og har sitt navn fra den skotske forskeren William Spiers Bruce som tok initiativ til selskapet.

Viktig anlegg

Anlegget har høy kulturhistorisk verdi, noe som har veid tungt når det nå tillates gjenoppbygging. Kulturminnerådgiver hos Sysselmannen, Helge Solli, sier at det kun er unntaksvis at et tapt kulturminne blir rekonstruert.

– Vi har oppmålte tegninger av hytta og gode beskrivelser. Hytta vil bli bygd på verkstedet i vår sjøgarasje i løpet av vinteren. Til sommeren vil tomta bli ryddet og klargjort, og hytta være på plass utpå ettersommeren, sier Solli.

Så snart hytta er på plass, foreslås det at Røde Kors får bruke den, og at de flytter ut fra den såkalte forskerhytta i anlegget.

Siste nytt i Nyheter

Mørketiden er inne

Nå har sola tatt farvel med Longyearbyen, og kommer ikke over horisonten før 16. februar.

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!