Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Gjennomgår alle tjenestene

Økonomisjef Elin Dolmseth er prosjektleder og administrasjonssjef Lars Ole Saugnes er prosjektansvarlig når hver stein i Longyearbyen lokalstyre skal snus. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Gjennomgår alle tjenestene

Longyearbyen lokalstyre starter arbeidet med å gjennomgå alle tjenestene de tilbyr, for å se hvor det kan spares penger.

Tekst:

Publisert:

– Om det skal være morsomt å være lokalpolitiker i Longyearbyen, må man ha penger å bruke. Nå har vi 40 millioner kroner på bankboka og det må brukes til å redde energiverket. Vi trenger penger til uforutsette hendelser, som til neste bru som forsvinner, sier administrasjonssjef Lars Ole Saugnes i Longyearbyen lokalstyre (LL).

Større utgifter
For to år siden startet LL SNU-prosessen for å bedre økonomien. Bakgrunnen var at LL har større utgifter enn inntekter, noe som gjelder spesielt for Oppvekstforetaket og Bydrift.

Prosessen ble delt i to. Første steg er allerede fullført, nemlig å gjøre om på organisasjonen. 1. januar i år forsvant foretakene og LL er i stedet delt opp i sektorer.

– Vi har fått en mer effektiv og flat struktur, og kortere styringslinjer. Det har vi klart godt etter min mening, sier administrasjonssjef Lars Ole Saugnes.

– Har dere blitt færre ansatte etter omorganiseringen?

– Per nå er vi like mange ansatte. Vi har ikke noen sparemål, men har forenklet styrelinjene, svarer administrasjonssjefen.

– Jeg tror organisasjonen må sette seg litt før vi ser det endelige resultatet, sier økonomisjef Elin Dolmseth i LL.

Jobbe smartere
Nå skal LL gjennomgå tjenestene sine.

– Målet er å jobbe smartere og kutte ut det som ikke er nødvendig, sier Saugnes.

Administrasjonssjefen legger til at LL nå har tid til å gjøre sparetiltak før de får kniven på strupen.

– I 2017 kunne vi vært på minussiden. Da kunne vi blitt nødt til å bruke ostehøvelmetoden, å spare så og så mye i hver avdeling, sier han.

Målet er at bygg og infrastruktur skal vedlikeholdes, og at LL med dagens omsetning skal budsjettere med 9 millioner kroner årlig som skal settes på bok.

– Plutselig kan vi få dobbelt så mange barnevernsaker og ha behov for ekstra ansatte. Kanskje går det et sørpeskred som tar en vei. Da vil vi trenge penger, sier Saugnes.

Lovpålagt og ikke
LL skal vurdere tjenestene som er lovpålagt og de som ikke er det, som videregående skole. De skal beskrive tjenestene de tilbyr i dag, og sammenligne seg med andre kommuner.

– Det er viktig å utsette seg selv for å bli sett på, sier Saugnes.

LL skal nå sende ut en innbyggerundersøkelse hvor alle som benytter seg av deres tjenester kan fortelle hvor skoen trykker.

– Da får vi svar på hva som er godt nok, og hva som ikke er det, sier administrasjonssjefen.

LL skal også samle alle ansatte for å få fram spørsmål de måtte ha.

– Toget går. Om folk ikke mener noe, går det videre, sier Saugnes.

Foreslår endringer
Etter gjennomgangen skal administrasjonen legge fram forslag til endring for politikerne i lokalstyret. Så blir det opp til dem å bestemme hvilke prioriteringer som skal gjøres.

– Det blir spennende for et nytt lokalstyre å ta tak i dette, sier Dolmseth.

For eksempel kan de måtte veie kultur og oppvekst opp mot vedlikehold av infrastruktur og bygg.

Gjennomgangen av tjenestetilbudet skal være ferdig til sommeren, slik at det kan danne grunnlag for budsjettprosessen i 2016.

– Det kan bli et artig oppspark til valget, sier Saugnes.

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet er leteaksjonen nå avsluttet.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

 
Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Jubilerer med solid trøkk

Longyearbyen sykehus er 100 år.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!