Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Gjennom urtida inn i fremtida

 

Gjennom urtida inn i fremtida

Han gjør ikke annet enn å perforere moder jord. Dag og natt driver han på, tålmodig, oftest også ubøyelig. Mannen er en kjernekar.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Æ e´ borer, så enkelt e´ det, sier han og hekter av seg et par svært møkkete briller. I 16 dager nå har Kjell Johansen og sju andre kjerneborere drevet og drillet et 56 millimeter tykt hull ned gjennom jordskorpa.
Med 1.000 omdreininger i minuttet tygger borekrona, med sine åtte diamantbesatte tenner, seg nedover i berggrunnen med 40 meter i døgnet.
– Men akkurat no e´ det dårlig fjell. Vi kom inn i et dårlig parti for et par, tre dager siden på 410 meter. No borer vi bare ti-tolv meter i døgnet, sukker Johansen.
På dørken i boretårnet står en lang, smal kasse sirlig fylt opp med kjerneprøver. Svart, glinsende skifer, oppbrutt og knust. Skifersteinen er kranglete, kiler seg fast og vil absolutt ikke inn i kjernerøret. Borer Kjell og hjelper Arnt Nilsen, skiftkompisen, må hele tiden drive og hale opp og pirke løs skifersteinen. Sånt tar tid.
Hver eneste meter fjell som boret tygger seg gjennom blir tatt opp og plassert i egne kasser, merket og katalogisert. Etter hvert som steinprøvene blir tatt opp, blir de studert og analysert av geologer.
I 14 år har Kjell Johansen drevet og penetrert landet på kryss og tvers på jakt etter gull og alt annet verdifullt. De tre siste vintersesongene har han boret etter kull for Store Norske.
Boringen som pågår ved veien ut til flyplassen har helt andre mål. Her er det ikke snakk om å finne verdifulle metaller, ei heller metertykke lag med kull. Målet er lagerplass for CO2-gass. Et høvelig lag med sandstein, med et tett lokk av skiferstein.
For borer Kjell Johansen handler det om å holde boret i gang, døgnet rundt. Tolv timer på, tolv timer av. Fjorten dager på, fjorten dager av.
– Det er rene luksuslivet, ja, det kan du godt si, sier Kjell Johansen.
Å være kjerneborer på Svalbard er oftest en svært røff jobb, høyt til fjells og milevis fra folk, med heftige vinterstormer og gnagende kulde. Derfor er det å drive med boring så å si midt i tettbebyggelsen, nærmest som kos å regne.
Det blå boretårnet skjuler en kraftig Onram 1500-rigg, en rigg Johansen er svært tilfreds med. Det at den er datastyrt og at motoren som driver borestrengen knapt lar seg stanse av noe som helst. For å holde det hele i gang trenges plenty med sjøvann, for å kjøle og smøre borekrona, og for å skylle ut knust fjell og slam.
– Kjerneboring e´ kjerneboring. Det e´ en veldig interessant jobb, og aldri en dag som e´ lik den neste, bedyrer Johansen.
Det verste som kan skje en borer er å rasere borekrona på 500 meters dyp. Da er det full stans og mye bal for å komme i gang igjen.
Nå surrer boret med jevn hastighet, mens de to karene gjør hva som helst for å holde maskineriet i gang.
– Du hører med en gang om noe e´ i ferd med å skje. Go´lyden e´ en fin jevn rotasjon, da e´ alt greit og går som det skal.
Det største dyp han så langt har vært på er 763 meter. Innen måneden er slutt skal borekrona ha passert 800 meter, ja, kanskje ha nådd ned til 1.000 meters dyp. Så gjelder det bare å beholde alle åtte tennene.

Siste nytt i Nyheter

Ny art i Ny-Ålesund

Kronemanet, som skaper problemer i mange norske fjorder, er for første gang oppdaget på Svalbard.

By-bjørnene eskortert mot Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt drevet bort med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter skred inntil skiløypa lørdag morgen. Samme ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!