Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Gir ut eventyrbok om Vindtrollet

Morten Mørland, som nå tegner for den engelske avisen The Times, har illustrert eventyrboka. Han kommer også til boklanseringen. FOTO: Morten Mørland

Gir ut eventyrbok om Vindtrollet

Det blåser mer og mer, og lille Øyvind lurer på om han kommer seg til barnehagen. Det gjør han ikke, men han finner ut hvor vinden kommer fra.

Tekst:

Publisert:

Vinden pisker små snøkorn rundt i lufta, det smeller i flagg og uler rundt hushjørnene denne mandagen. Forfatter Sigri Sandberg sitter inne med en kopp kaffe og historien om hvorfor, hvor vinden kommer fra.

1. mars kommer det som trolig er Svalbards første eventyrbok, Vindtrollet.

– Jeg har vokst opp på Vestlandet, på Finse og så har jeg bodd her og nesten blåst bort. Da mine egne unger begynte å spørre om hvorfor det blåser så fryktelig, måtte jeg prøve å dikte en forklaring, sier hun.

For to år siden fikk hun hjelp av barna i Longyearbyen barnehage til å skrive eventyret. Etterpå prøvde hun ut historien på barn også i de andre barnehagene i byen. Det funket.

– Ungene var interesserte i å få vite mer. Det var veldig kjekt, og inspirerte oss til å lage en bok av eventyret. Dette er ikke noe prosjekt jeg tjener mye penger på, bare noe jeg gjør mest for gøy, sier hun.


Politisk tegner
Boka har Sandberg laget sammen med den prisbelønte avistegneren Morten Mørland, som nå lager politiske karikaturtegninger for London-avisen The Times.

– Da jeg skulle lage en barnebok, hadde jeg lyst til å gjøre det med den beste tegneren jeg visste om, sier Sandberg.

Mørland hadde praksis som tegner i Dagens Næringsliv, da Sandberg jobbet der for tolv-tretten år siden.

– Vi gjorde noen morsomme saker sammen da, men har ikke snakket med hverandre siden, sier hun.

Sandberg dro til Svalbard og blåste bort, han dro til London og ble berømt.

Første gang de treffes igjen blir i kulturhuset under boklanseringen, av det som blir hans første barnebok.

«Sigri og jeg har flere ganger snakket om å gjøre noe sammen, så da jeg fikk lese historien om Vindtrollet, var det en perfekt mulighet. Fortellingen er dramatisk og spennende, og passer bra til min tegnestil, så jeg var ikke i tvil. Sigri skriver så levende at bildene kommer umiddelbart», skriver tegneren i en epost til Svalbalbardposten.


Samtaler om vær
Men tilbake til vinden. Boka starter med en dag nesten som denne, en kald dag med vind som jager mellom husene, wooooo. Lille Øyvind ser ut av vinduet i et spisshus og lurer på om han kommer seg i barnehagen i dag, for det blåser sånn ute. Vinden har blitt verre og verre, egentlig. Den røde spaden hans er borte, og han leter etter den samtidig som han må komme seg til barnehagen. Han slipper hånda til mamma et sekund for å dra opp glidelåsen på jakken. Han blir løftet opp av et gigantvindkast og flyr av sted.

Så skjer både det ene og det andre.

– Woo, ho, ho, sier Sandberg og løfter litt på armene, men vil ikke røpe alt som skjer.

Vi får vite at tingene som har blitt kastet rundt av Vindtrollet faller ned, men ikke nødvendigvis på riktig plass. Og at Vindtrollet har slektninger rundt omkring, også på fastlandet, spesielt langs kysten, og i vest og nord.

Forfatteren håper boka kan stimulere til gode samtaler om vær.

– Alle prognoser sier at det skal bli villere og villere. En del av prosjektet er å snakke med barn om det også, sier hun.


Bok og musikk
Under boklanseringen blir det forestilling med opplesning, lydkulisser, og kanskje en nyskrevet sang. Illustratøren blir også en del av scenebildet.

– Publikum må bare begynne å øve på vindlyder. De får en veldig viktig jobb med å lage lydkulisser, sier Sandberg.

Boken gis ut på Orkana forlag. Passende nok.

Nøkkelord

Se bildet større

Mørland har tegnet fra London. – Det er fantastisk at han har tegnet dette uten å ha vært her, sier Sandberg. FOTO: Morten Mørland

Se bildet større

Sigri Sandberg gir ut sin andre barnebok 1. mars. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Se bildet større

1. mars lanseres det som trolig er Svalbards første eventyrbok FOTO: Morten Mørland

Siste nytt i Nyheter

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Kansellerte på nytt

Torsdag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Torsdagens ekstrafly ble kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!