Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Gir til mange lokale prosjekter

Deler ut: Styret i Svalbards miljøvernfond bestående av: Anne Line Pedersen (t.v.), Ottar Krohn, Aud Andersen, leder Ann-Kristin Olsen, sekretær Trine Krystad og Stefan Norris. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Gir til mange lokale prosjekter

26 prosjekter fikk støtte fra Svalbards miljøvernfond forrige torsdag. 20 av dem er lokale.

Noe av det befolkningen i Longyearbyen forhåpentligvis kommer til å legge merke til, er at Bydrift får 250.000 kroner til å innføre søppelamnesti i Longyearbyen.


Vrakene skal bort

I september og oktober vil foretaket gi innbyggere mulighet til å levere inn utrangerte biler, snøskutere og annet avfall til avfallsanlegget - uten å betale for det.

Målet er å fjerne hensatte kjøretøyer fra bybildet og rydde opp i nærområdet.

– Vi synes det er et konkret og synlig prosjekt. Søppel skjemmer veldig, og så har man også sikkerhetsaspektet. Utrangerte ting kan være til fare for dyr og barn, sier styreleder Ann-Kristin Olsen i Svalbards miljøvernfond.

– Prosjektet kan føre til en ansvarliggjøring hos folk, sier styremedlem Stefan Norris.

Bydrift får også midler til et forprosjekt for å se på mulig­heten for å heve permafrosten på nedsiden av veien langs Isdammen. Det vil de gjøre ved å fylle opp med masser, slik at permafrosten kan heve seg og dermed fungere som tetting for dagens lekkasjer.


Toalett på hjul

LNS Spitsbergen får 400.000 kroner til å etablere sol­energianlegg på boligblokker på Elvesletta Syd. Svalbard Reiseliv får midler til en ny informasjonsbrosjyre om Svalbard med miljø- og ferdselsinformasjon, og til å sette opp et skilt på kaia som ønsker gjester velkommen og gir informasjon om den sårbare naturen og kulturminnene rundt Longyearbyen.

De som deltar på Svalbard Turns utendørs-arrangementer kan glede seg over at de har fått penger til en toalettvogn. Idrettslaget skal kjøpe en vogn med totalt fire toaletter. Vogna skal ha vanntank for rent vann og oppsamlingstank for avløpsvann. Svalbard Turn skriver i søknaden at de også vil låne vogna ut til andre, slik at den kommer hele Longyearbyen til gode.


Store søknadssummer

Totalt 5 millioner kroner ble tildelt forrige torsdag. Siden 2007 har miljøvernfondet delt ut 52,5 millioner kroner til miljøvernarbeid. Neste tildelings­runde er til høsten.

48 søknader kom inn til denne tolvte tildelingsrunden. 26 får penger. Totalt ble det søkt om over 14 millioner kroner.

– Det var store søknadsbeløper denne runden, bare to søknader på under 50.000 kroner, sier styreleder Ann-Kristin Olsen.

Torsdagens møte var det første med de nye styremedlemmene Anne Line Pedersen og Stefan Norris. I sommer går også åremålet til sekretær Trine Krystad ut. Asbjørn Hagen fra Steigen, som i dag er leder for nasjonalparken i Nordland, tar over etter henne.


Se hvem som fikk støtte!

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av eiendommen Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Fant mulig hvalfangerkvinne

Et av de tre skjelettene som ble hentet ut fra Likneset i sommer, kan være av en kvinne.

To bjørneskinn å velge i

Under søndagens auksjon til inntekt for TV-aksjonen kommer det isbjørnskinn for salg. Anne Lise Klungseth Sandvik klarer ikke å bestemme hvilket.

I gang med byens «storstue»

Byens nye bibliotek skal bli blant landets mest moderne når det åpner neste sommer.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!