Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Gir til mange lokale prosjekter

Deler ut: Styret i Svalbards miljøvernfond bestående av: Anne Line Pedersen (t.v.), Ottar Krohn, Aud Andersen, leder Ann-Kristin Olsen, sekretær Trine Krystad og Stefan Norris. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Gir til mange lokale prosjekter

26 prosjekter fikk støtte fra Svalbards miljøvernfond forrige torsdag. 20 av dem er lokale.

Tekst:

Publisert:

Noe av det befolkningen i Longyearbyen forhåpentligvis kommer til å legge merke til, er at Bydrift får 250.000 kroner til å innføre søppelamnesti i Longyearbyen.


Vrakene skal bort

I september og oktober vil foretaket gi innbyggere mulighet til å levere inn utrangerte biler, snøskutere og annet avfall til avfallsanlegget - uten å betale for det.

Målet er å fjerne hensatte kjøretøyer fra bybildet og rydde opp i nærområdet.

– Vi synes det er et konkret og synlig prosjekt. Søppel skjemmer veldig, og så har man også sikkerhetsaspektet. Utrangerte ting kan være til fare for dyr og barn, sier styreleder Ann-Kristin Olsen i Svalbards miljøvernfond.

– Prosjektet kan føre til en ansvarliggjøring hos folk, sier styremedlem Stefan Norris.

Bydrift får også midler til et forprosjekt for å se på mulig­heten for å heve permafrosten på nedsiden av veien langs Isdammen. Det vil de gjøre ved å fylle opp med masser, slik at permafrosten kan heve seg og dermed fungere som tetting for dagens lekkasjer.


Toalett på hjul

LNS Spitsbergen får 400.000 kroner til å etablere sol­energianlegg på boligblokker på Elvesletta Syd. Svalbard Reiseliv får midler til en ny informasjonsbrosjyre om Svalbard med miljø- og ferdselsinformasjon, og til å sette opp et skilt på kaia som ønsker gjester velkommen og gir informasjon om den sårbare naturen og kulturminnene rundt Longyearbyen.

De som deltar på Svalbard Turns utendørs-arrangementer kan glede seg over at de har fått penger til en toalettvogn. Idrettslaget skal kjøpe en vogn med totalt fire toaletter. Vogna skal ha vanntank for rent vann og oppsamlingstank for avløpsvann. Svalbard Turn skriver i søknaden at de også vil låne vogna ut til andre, slik at den kommer hele Longyearbyen til gode.


Store søknadssummer

Totalt 5 millioner kroner ble tildelt forrige torsdag. Siden 2007 har miljøvernfondet delt ut 52,5 millioner kroner til miljøvernarbeid. Neste tildelings­runde er til høsten.

48 søknader kom inn til denne tolvte tildelingsrunden. 26 får penger. Totalt ble det søkt om over 14 millioner kroner.

– Det var store søknadsbeløper denne runden, bare to søknader på under 50.000 kroner, sier styreleder Ann-Kristin Olsen.

Torsdagens møte var det første med de nye styremedlemmene Anne Line Pedersen og Stefan Norris. I sommer går også åremålet til sekretær Trine Krystad ut. Asbjørn Hagen fra Steigen, som i dag er leder for nasjonalparken i Nordland, tar over etter henne.


Se hvem som fikk støtte!

Siste nytt i Nyheter

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Kansellerte på nytt

Torsdag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Torsdagens ekstrafly ble kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!