Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Gir seg med fangst

Ny og gammel: 23-åringen Andreas Rebnor Olsen (t.v.) har avtale med Hans (t.h.) og Marianne Lund om å fangste i Farmhamna denne sesongen. I fjor sommer ble han med familien Lund ut til fangstsasjonen. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Gir seg med fangst

Hans Lund og Marianne Prytz Lund avvikler fangstvirksomheten på Svalbard og flytter til fastlandet, men er opptatt av at fangsttradisjonen må leve videre.

Tekst:

Publisert:

– Vår plan er å dra til fastlandet. Vi er forsynte og skal videre og gjøre andre ting, sier Marianne Prytz Lund.

Hun er imidlertid opptatt av at fangststasjonen i Farmhamna skal bli brukt.

– Det er det som er viktig for oss, sier hun.

– Vil dere selge stasjonen?

– Vi har ikke så mye annet valg enn at vi bør gjøre det. Men de som ønsker å leve av fangst har vanligvis ikke så mye penger, og de som har penger får ikke kjøpe. Uansett hvordan man snur og vender på det, blir det ikke de store beløpene, men det er heller ikke poenget for vår del. Poenget er at stedet skal brukes, sier Lund.


Skal brukes til fangst

Dersom hytta ikke blir solgt, må den fjernes, ellers overtar staten den uten å måtte betale noe som helst, ifølge tillatelsen fra Sysselmannen.

– Om Sysselmannen ønsker å overta, kan de selvfølgelig komme med bud på hytta. Men da må de forplikte seg til det samme som oss, at stasjonen skal brukes til fangst. Jeg syns det er tvilsomt at de har lagt ned fangstvirksomheten på Austfjordnes og i Mushamna, sier Lund.

Hun stiller spørsmål ved hvordan det kan henge sammen med signalene i siste stortingsmelding. Der står det blant annet at det bor folk på fem fangststasjoner: Akseløya, Kapp Wijk, Farmhamna, Austfjordnes og Mushamna, og at det er viktig å ta vare på fangsttradisjonen. I dag er det bare folk på tre av de fem stasjonene. De to statlige hyttene Austfjordnes og Mushamna blir ikke lenger leid ut.

«Dagens fangstfolk er med på å bevare en viktig del av Svalbards historie og kultur, og fangstfolkene holder dermed i hevd Svalbards eldste næringsvirksomhet», heter det i meldingen.

– Jeg mener Sysselmannen driver etter en helt annen agenda enn det stortinget har sagt, sier Lund.

Hun legger til at hun reagerer på at bruken av de private fangsthyttene blir så strengt regulert, mens Sysselmannen kan bestemme at tidligere fangststasjoner som kommer i statlig eie skal brukes som tjenestehytter.


Ingen avtale

Lund er også tvilende til om tillatelsen til å bygge Farmhamna fra 1991, er juridisk bindende.

– Hytta ble bygd før svalbardmiljøloven trådte i kraft, og ifølge den gjeldende svalbardloven skulle man gi melding til Sysselmannen om at man ville bygge. Hans sendte ikke noen søknad, men en melding om at han ville bygge. Så er det Sysselmannen som har laget en avtale, men den har ikke Hans signert, sier Marianne Prytz Lund.

Hun synes også det er underlig at Sysselmannen ikke har nevnt avtalen de siste 20 årene.

– Hvorfor kommer dette nå? spør hun.


Avtale kun for sesongen

Andreas Rebnor Olsen, som låner Farmhamna denne sesongen, har ifølge Lund ingen avtale om leie utover denne vinteren.

Da Svalbardposten snakket med ham i desember, sa han at han ikke har bestemt seg for hva han vil gjøre neste sesong.

– Det tar jeg til våren, sa han.

Nøkkelord

Se bildet større

Flytter: Marianne Prytz Lund og Hans Lund flytter til fastlandet med døtrene. FOTO: Birger Amundsen

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!