Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Gir opp kullverdier for 57 millioner kroner

Oppfaringen i BT2 er stanset på grunn av massiv mellomstein. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Gir opp kullverdier for 57 millioner kroner

På grunn av massiv mellomstein blir B4-panelet i Lunckefjellet 216 meter kortere enn planlagt. Store Norske får ut 128.000 tonn mindre kull enn estimert.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
20.06.2014 kl 10:48

På grunn av massiv mellomstein stanses oppfaringen i BT2 i Lunckefjell.

– Dette innebærer at panel B4 blir 216 meter kortere. Panelet skulle etter planen vært 797 meter langt, men nå reduseres det til 581 meter, sier produksjonssjef Martin Østling.

Avgjørelsen ble tatt på et møte mellom Store Norskes geologer, driftsledelse og administrerende direktør Per Andersson tirsdag. Onsdag ble de ansatte informert.

Oppfaringen i BT2-stollen har vært preget av massive steinlag i fløtsen. I området som det nå ble drevet oppfaring i, var mellomsteinlaget på mer enn fire meters høyde, med rundt 70 centimeter kull over.

Ifølge Store Norske er det ikke mulig å forsere dette området på en rasjonell måte med det utstyret de har, og det siste panelet anses ikke som drivverdig. Det betyr at B4-panelet vil gi 128.000 tonn mindre kull enn estimert.

Dermed starter drivingen av monteringsstoll for panel B4. Dette gjøres i høyde med tverrslag 8.

Dette påvirker ikke panelene videre innover.

– Det gjøres løpende systematiske geologiske og driftstekniske vurderinger på bakgrunn av den nye informasjonen, men foreløpig fortsetter vi med øvrige panel som planlagt, sier Østling.

Store Norske vurderer nå om panel I1 i Svea Nord kan erstatte volumtapet som kommer av det avkortede panelet.

Se bildet større

Ved tverrslag 8 i BT2-stollen drives det nå inn en monteringsstoll for B4-panelet. Dette panelet skal drives ut etter at strossa er på plass i mars neste år, men siden BT2 ikke ble drevet helt inn, står 128.000 tonn kull igjen i panelet. FOTO: Store Norske

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!