Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Gir 15 millioner til planleggingen av ny havn

Bent Høie på vei opp fra flytebrygga sammen med Høyres førstekandidat på Svalbard, Torgeir Prytz. FOTO: Eirik Palm

Statsbudsjettet

Gir 15 millioner til planleggingen av ny havn

Høyres førstekandidat forventer mer.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
21.09.2015 kl 14:07

Budsjettlekkasjen kom etter at helse- og omsorgsminister Bent Høie (H)var kommet i land etter en tur med "Polarsyssel" mandag. Regjeringen gir i statsbudsjettet 7. oktober penger til arbeidet med ny havn i Longyearbyen.

Merket knappheten

– Vi bevilger 15 millioner kroner til at Kystverket kan følge opp innspillene som er kommet fra Longyearbyen lokalstyre om ny havn her. Dette er neste steg i planleggingen, sier Høie, som selv fikk merke knappheten på kai på Svalbard.

Høie er sammen med blant andre landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) i forbindelse med besøket til EU-kommisær Vytenis Andriukaitis.

Da "Polarsyssel" kom tilbake etter en demonstrasjonstur mandag morgen, var det rett og slett ikke kaiplass for skipet, og følget ble skysset til kai med lettbåter.

Nasjonal transportplan

Regjeringen har gjennom Nasjonal transportplan (NTP) gitt tilsagn på 200 millioner kroner til bygging av ny havn i Longyearbyen. En ny havn blir viktig i utviklingen av næringslivet på Svalbard i framtida, etter at Store Norske bygger ned. Styret vil kutte 150 nye stillinger i selskapet, i tillegg til de 100 som måtte gå rundt årsskiftet.

De 15 millionene er en del av pakken i NTP, og skal ifølge Høie brukes til detaljplanlegging av innspillene fra lokalstyret.

– Hvor lang tid kan det går før det kommer mer?

– Det må vi jo se på ut fra hvilket konsept man ender opp med. Men det som er viktig er at disse pengene er en forutsetning for å komme videre, sier helsestatsråden.

Derfor måtte de komme nå, fastlslår han.

Parallelt vurderer regjeringen vedtaket til Store Norske-styret om å sette Svea og Lunckefjellgruva i driftshvile i inntil tre år, i tillegg til svalbardmeldingen.

Forventer mer

– Det er klart at det monner. Nå får vi komme i gang med prosjektet, og dette er en bra start, sier Høyres førstekandidat Torgeir Prytz, som ventet på Høie på kaia.

At pengene går til Kystverket mener Prytz betyr at det blir fortgang i havnebyggingen.

– Og vi så jo senest i dag at vi har behov for mye mer kaiplass. Vi må tilrettelegge med kaiplass og infrastruktur og det må skje raskt.

– Forventer du at det kommer mer i statsbudsjettet?

– Jeg forventer mer, det gjør jeg. I hvert fall i den situasjonen vi er i nå. Og jeg forventer at de vurderer samfunnsøkonomi opp mot bedriftsøkonomi, sier Prytz.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Nytt skred

Natt til onsdag gikk det et skred mellom Tverrdalen og Sverdrupbyen. Sysselmannen ber folk fremdeles tenke seg om to ganger før de beveger seg i bratt terreng.

Trafikkontroll ved skolen

22 kjøretøyer ble stoppet i mørket før skolestart tirsdag morgen. Ikke alle hadde lysene i orden.

Åpner ikke mandag

Vei 300 mellom det gamle museet og Huset skal ryddes for masser, men blir foreløpig ikke åpnet. Se også dronevideo av skredet i saken.

Strømmen tilbake etter strømbrudd

Svalbardbutikken har åpnet igjen etter strømbruddet mandag morgen.

Sleper seilbåt til byen

«Polarsyssel» bistår en seilbåt som fikk motorproblemer ved Nordaustlandet.

Båt fikk problemer

«Spitsbergen Express» fikk motortrøbbel like nord for Isfjord Radio. Hovedredningssentralen sendte helikopter fra Longyearbyen for å bistå.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!