Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Gikk videre til Oslo

Satt pris på: Forsker Grand Prix handler om å presentere et fagtema på fire minutter. Her mottar Pernilla Carlsson blomster for andreplassen forrige helg. I morgen står hun på scenen i Oslo. FOTO: Eva Therese Jenssen/UNIS

Gikk videre til Oslo

Unis-forsker Pernilla Carlsson lekte seg videre til finaleplass i Forsker Grand Prix.

Det var lite paljetter og vindmaskiner da Forsker Grand Prix ble arrangert i Tromsø forrige helg. Men så var det også betraktelig mer innhold i tekstene enn man er vant til fra det musikalske søstershowet.

Unis-forsker Pernilla Carlsson kjempet seg til en andreplass, og i morgen skal hun være med i finalen i Oslo.

– Nervene er fortsatt på innsiden. Jeg har stått på scener før, og det handler om å tenke at dette er gøy, sier hun.

Det var en veileder i Tromsø som overtalte henne til å delta. Mens de andre deltakerne fra Tromsø har møttes jevnlig, har Carlsson måttet nøye seg med et par turer til fastlandet.

– Det handler om å formidle tung, faglig forskning på fire minutter i en hotellsal mens folk drikker vin. Det er ikke bare enkelt, sier hun.

Snakker fort

For å få til dette, har hun gått på kurs i presentasjonsteknikk. Der har hun fått slepet av seg fagord og kompliserte ressonne­ment, og lært å bruke språk og bilder som alle forstår. Dessuten er det viktig å lære seg korrekt stemmebruk og hvordan man presenterer Powerpoint på en god måte.

– Ofte er det for mye tekst på en Powerpoint-presentasjon. Hjernen klarer ikke å både lese teksten og høre på deg, så det er viktig å kutte ned på ordene, sier Carlsson.

Hun har også måttet jobbe med sine egne, små særegenheter.

– Jeg har en tendens til å snakke kjapt når jeg blir ivrig, så jeg har måttet lære meg å ta det saktere, sier hun.

Miljøgifter

Carlssons presentasjon hadde den oppsiktsvekkende tittelen «Sunn mat er giftig!», og handler om hvordan miljøgifter akkumuleres oppover i næringskjeden, og ender opp i for eksempel sjømat som vi mennesker spiser. Men er det ikke lenger sunt å spise fisk?

– Jo, det er det. Men i noen livsfaser må man være litt mer forsiktig, for eksempel barn og gravide. Og for å si det litt sleivete: Er du en 70 år gammel mann, kan du gi blaffen i hva du spiser. For da fører du neppe noen miljøgifter videre til dine barn, sier Carlsson.

I løpet av høsten skal hun forsvare sin doktoravhandling på Unis.

– Dette har vært kjempegod trening for disputasen min, sier Carlsson, som er en av ti deltakere i landsfinalen.

Hva premien er, vet hun faktisk ikke.

– Vi får ta det som det kommer. Det viktigste har vært å få trening i å få forskning ut i et format som alle forstår, sier hun.

Unis-studentene kan denne høsten glede seg til å få en prisvinnende foredragsholder.

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Lang kamp for lærlingplass

I januar var Vårin Storø fortvilet over ikke å få lærlingplass i Longyearbyen. Nå jubler 18-åringen etter at Svalbard Hotell har tatt grep.

Onsdagsfly fra oktober

Fra 19. oktober starter SAS opp kveldsfly på onsdager.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!