Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Gikk videre til Oslo

Satt pris på: Forsker Grand Prix handler om å presentere et fagtema på fire minutter. Her mottar Pernilla Carlsson blomster for andreplassen forrige helg. I morgen står hun på scenen i Oslo. FOTO: Eva Therese Jenssen/UNIS

Gikk videre til Oslo

Unis-forsker Pernilla Carlsson lekte seg videre til finaleplass i Forsker Grand Prix.

Tekst:

Publisert:

Det var lite paljetter og vindmaskiner da Forsker Grand Prix ble arrangert i Tromsø forrige helg. Men så var det også betraktelig mer innhold i tekstene enn man er vant til fra det musikalske søstershowet.

Unis-forsker Pernilla Carlsson kjempet seg til en andreplass, og i morgen skal hun være med i finalen i Oslo.

– Nervene er fortsatt på innsiden. Jeg har stått på scener før, og det handler om å tenke at dette er gøy, sier hun.

Det var en veileder i Tromsø som overtalte henne til å delta. Mens de andre deltakerne fra Tromsø har møttes jevnlig, har Carlsson måttet nøye seg med et par turer til fastlandet.

– Det handler om å formidle tung, faglig forskning på fire minutter i en hotellsal mens folk drikker vin. Det er ikke bare enkelt, sier hun.

Snakker fort

For å få til dette, har hun gått på kurs i presentasjonsteknikk. Der har hun fått slepet av seg fagord og kompliserte ressonne­ment, og lært å bruke språk og bilder som alle forstår. Dessuten er det viktig å lære seg korrekt stemmebruk og hvordan man presenterer Powerpoint på en god måte.

– Ofte er det for mye tekst på en Powerpoint-presentasjon. Hjernen klarer ikke å både lese teksten og høre på deg, så det er viktig å kutte ned på ordene, sier Carlsson.

Hun har også måttet jobbe med sine egne, små særegenheter.

– Jeg har en tendens til å snakke kjapt når jeg blir ivrig, så jeg har måttet lære meg å ta det saktere, sier hun.

Miljøgifter

Carlssons presentasjon hadde den oppsiktsvekkende tittelen «Sunn mat er giftig!», og handler om hvordan miljøgifter akkumuleres oppover i næringskjeden, og ender opp i for eksempel sjømat som vi mennesker spiser. Men er det ikke lenger sunt å spise fisk?

– Jo, det er det. Men i noen livsfaser må man være litt mer forsiktig, for eksempel barn og gravide. Og for å si det litt sleivete: Er du en 70 år gammel mann, kan du gi blaffen i hva du spiser. For da fører du neppe noen miljøgifter videre til dine barn, sier Carlsson.

I løpet av høsten skal hun forsvare sin doktoravhandling på Unis.

– Dette har vært kjempegod trening for disputasen min, sier Carlsson, som er en av ti deltakere i landsfinalen.

Hva premien er, vet hun faktisk ikke.

– Vi får ta det som det kommer. Det viktigste har vært å få trening i å få forskning ut i et format som alle forstår, sier hun.

Unis-studentene kan denne høsten glede seg til å få en prisvinnende foredragsholder.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!