Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Gikk gjennom isen i Wijdefjorden

 

Gikk gjennom isen i Wijdefjorden

To unge gutter ligger på Longyearbyen sykehus etter at de onsdag ettermiddag gikk gjennom isen på Wijdefjorden i nærheten av Villa Purpur.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Sysselmannen fikk melding om at det var utløst en nødpeilesender fra Purpurdalen på vestsiden av Wijdefjorden rett etter klokken 18 onsdag ettermiddag. De rykket ut med Super Puma-helikopteret og fant de to ungdommene på 18 og 21 år nedkjølt i hytta Villa Purpur. Guttene hadde også frostskader på hendene. De ble fraktet til Longyearbyen sykehus og skal ikke være alvorlig skadet.

Hundene druknet
Guttene hadde gått gjennom isen da de var på skitur med fem hunder, men klarte å ta seg opp av vannet og tilbake til hytta. De fem hundene druknet.
– Det var hundene som trakk dem ut på isen. Alle gikk gjennom isen, men guttene klarte å koble seg fra hundene, sier sysselmannsoverbetjent Olav Tombre.
Han kan ikke si noe mer om hvordan isforholdene er i området, men forteller at guttene skal ha vært rundt en kilometer fra land.

Varme i hytta
Det var godt under minus 20 grader der ulykken skjedde. Siden guttene hadde overnattet på Villa Purpur natta før var det noe varme i hytta, noe som trolig var med på å berge livet deres.
– Det var også en fordel at de var to, og at de er feltvante. Det har gått utrolig bra, sier Tombre.

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!