Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Gigantsprekk for Bydrift

Direktør i Bydrift, Iver Henrik Rode, forteller at reservekrafteggregatene har gått langt mer enn Bydrift har budsjettert med. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Gigantsprekk for Bydrift

Utskiftingen av sjøvannspumpene på Energiverket kostet 9,3 millioner kroner mer enn forventet. Overskridelsen må dekkes gjennom lån.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Da det igjen begynte å ryke i pipa på kraftstasjonen, den 25. september, kunne Bydrift regne ut hvor mye skiftingen av sjøvannspumpene til Energiverket egentlig har kostet. Da hadde byen gått på reservekraft i seks uker. Prislappen kom på 12,6 millioner kroner. 9,3 millioner kroner mer enn Bydrift hadde budsjettert med. Bydrift sitt driftsbudsjett er til sammenligning på 117 millioner kroner.
– Dette er alvorlig, sier bydriftdirektør Iver Henrik Rode.
Styret i Bydrift har vedtatt å finansiere budsjettsprekken med penger fra et ekstra lån som Bydrift tok opp i forbindelse med kjøpet av nytt reservekraftaggregat.

Blir forskjøvet
Rode forteller at Bydrift lånte 20 millioner kroner i forbindelse med kjøpet av det nye aggregatet før de visste hvor mye det ville koste. Deler av lånet skulle også kunne brukes til andre eventuelle prosjekter på Energiverket.
– Vi trodde at reservekraftaggregatet ville bli dyrere enn det ble og kan hente penger fra lånet nå. Vi er heldige som slipper å gå ut på lånemarkedet i dag, sier Rode.
– Er dette lånet noe byens innbyggere må betale i form av høyere strømpris?
– Nei, kostnadene på lånet er allerede lagt inn i årets strømpris. Det vil ikke komme noen yterligere økning i strømprisen på grunn av dette, sier Rode.

Bekymringsfullt
– Det som har skjedd er bekymringsfullt. Nå fant Bydrift en måte å dekke utgiftene på, men i fremtiden vil det ikke være rom for så store budsjettsprekker, sier Håvar Fjerdingøy, leder for Tverrpolitisk fellesliste. Han fikk vite om busjettoverskridelsen da Svalbardposten ringte ham tirsdag.
Fjerdingøy mener kraftsituasjonen i Longyearbyen i dag er foruroligende ettersom kullkraftverket er gammelt, noe som gjør at det kan oppstå uforutsette problemer.
– Det er noe vi også har presisert overfor myndighetene. Vi må ha midler til å gjøre forbedringer på Energiverket, sier Fjerdingøy.

Les mer om denne saken i fredagens utgave av Svalbardposten!

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!