Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Gigantsprekk for Bydrift

Direktør i Bydrift, Iver Henrik Rode, forteller at reservekrafteggregatene har gått langt mer enn Bydrift har budsjettert med. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Gigantsprekk for Bydrift

Utskiftingen av sjøvannspumpene på Energiverket kostet 9,3 millioner kroner mer enn forventet. Overskridelsen må dekkes gjennom lån.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Da det igjen begynte å ryke i pipa på kraftstasjonen, den 25. september, kunne Bydrift regne ut hvor mye skiftingen av sjøvannspumpene til Energiverket egentlig har kostet. Da hadde byen gått på reservekraft i seks uker. Prislappen kom på 12,6 millioner kroner. 9,3 millioner kroner mer enn Bydrift hadde budsjettert med. Bydrift sitt driftsbudsjett er til sammenligning på 117 millioner kroner.
– Dette er alvorlig, sier bydriftdirektør Iver Henrik Rode.
Styret i Bydrift har vedtatt å finansiere budsjettsprekken med penger fra et ekstra lån som Bydrift tok opp i forbindelse med kjøpet av nytt reservekraftaggregat.

Blir forskjøvet
Rode forteller at Bydrift lånte 20 millioner kroner i forbindelse med kjøpet av det nye aggregatet før de visste hvor mye det ville koste. Deler av lånet skulle også kunne brukes til andre eventuelle prosjekter på Energiverket.
– Vi trodde at reservekraftaggregatet ville bli dyrere enn det ble og kan hente penger fra lånet nå. Vi er heldige som slipper å gå ut på lånemarkedet i dag, sier Rode.
– Er dette lånet noe byens innbyggere må betale i form av høyere strømpris?
– Nei, kostnadene på lånet er allerede lagt inn i årets strømpris. Det vil ikke komme noen yterligere økning i strømprisen på grunn av dette, sier Rode.

Bekymringsfullt
– Det som har skjedd er bekymringsfullt. Nå fant Bydrift en måte å dekke utgiftene på, men i fremtiden vil det ikke være rom for så store budsjettsprekker, sier Håvar Fjerdingøy, leder for Tverrpolitisk fellesliste. Han fikk vite om busjettoverskridelsen da Svalbardposten ringte ham tirsdag.
Fjerdingøy mener kraftsituasjonen i Longyearbyen i dag er foruroligende ettersom kullkraftverket er gammelt, noe som gjør at det kan oppstå uforutsette problemer.
– Det er noe vi også har presisert overfor myndighetene. Vi må ha midler til å gjøre forbedringer på Energiverket, sier Fjerdingøy.

Les mer om denne saken i fredagens utgave av Svalbardposten!

Siste nytt i Nyheter

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!