Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Gigantsprekk for Bydrift

Direktør i Bydrift, Iver Henrik Rode, forteller at reservekrafteggregatene har gått langt mer enn Bydrift har budsjettert med. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Gigantsprekk for Bydrift

Utskiftingen av sjøvannspumpene på Energiverket kostet 9,3 millioner kroner mer enn forventet. Overskridelsen må dekkes gjennom lån.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Da det igjen begynte å ryke i pipa på kraftstasjonen, den 25. september, kunne Bydrift regne ut hvor mye skiftingen av sjøvannspumpene til Energiverket egentlig har kostet. Da hadde byen gått på reservekraft i seks uker. Prislappen kom på 12,6 millioner kroner. 9,3 millioner kroner mer enn Bydrift hadde budsjettert med. Bydrift sitt driftsbudsjett er til sammenligning på 117 millioner kroner.
– Dette er alvorlig, sier bydriftdirektør Iver Henrik Rode.
Styret i Bydrift har vedtatt å finansiere budsjettsprekken med penger fra et ekstra lån som Bydrift tok opp i forbindelse med kjøpet av nytt reservekraftaggregat.

Blir forskjøvet
Rode forteller at Bydrift lånte 20 millioner kroner i forbindelse med kjøpet av det nye aggregatet før de visste hvor mye det ville koste. Deler av lånet skulle også kunne brukes til andre eventuelle prosjekter på Energiverket.
– Vi trodde at reservekraftaggregatet ville bli dyrere enn det ble og kan hente penger fra lånet nå. Vi er heldige som slipper å gå ut på lånemarkedet i dag, sier Rode.
– Er dette lånet noe byens innbyggere må betale i form av høyere strømpris?
– Nei, kostnadene på lånet er allerede lagt inn i årets strømpris. Det vil ikke komme noen yterligere økning i strømprisen på grunn av dette, sier Rode.

Bekymringsfullt
– Det som har skjedd er bekymringsfullt. Nå fant Bydrift en måte å dekke utgiftene på, men i fremtiden vil det ikke være rom for så store budsjettsprekker, sier Håvar Fjerdingøy, leder for Tverrpolitisk fellesliste. Han fikk vite om busjettoverskridelsen da Svalbardposten ringte ham tirsdag.
Fjerdingøy mener kraftsituasjonen i Longyearbyen i dag er foruroligende ettersom kullkraftverket er gammelt, noe som gjør at det kan oppstå uforutsette problemer.
– Det er noe vi også har presisert overfor myndighetene. Vi må ha midler til å gjøre forbedringer på Energiverket, sier Fjerdingøy.

Les mer om denne saken i fredagens utgave av Svalbardposten!

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet ble leteaksjonen avsluttet.

Lørdag var Sysselmannen i Bolterdalen for å kontrollere skutere og skuterkjøring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

 
En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!