Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Gigantisk regning for Bydrift

Daglig leder Marianne Aasen utenfor et av Longyearbyen lokalstyres spisshus. Huset har et stort vedlikeholdsbehov. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Gigantisk regning for Bydrift

Vedlikehold av Bydrifts bygninger har blitt forsømt i årevis. Å sette dem i stand vil koste 210 millioner kroner.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
24.06.2011 kl 11:00

Flere av Bydrifts bygninger har ikke fått nødvendig vedlikehold siden 1970-tallet. Vinduer og tak skulle vært skiftet for 10-15 år siden. Bad er ikke blitt renovert på flere tiår, og kjøkken er utdatert.

Nå har Bydrift fått en foreløpig rapport som indikerer at etterslepet på vedlikehold vil koste 210 millioner kroner, mer enn fire kulturhus. Konsulenter fra OEC Consulting har tatt for seg alle bygningselementene: peler, vinduer, ytterdører, vegger, gulv, tak, bad og kjøkken.

– Når et bygg er nytt, er det svært bra. Så blir kvaliteten dårligere etter en viss tid, til det blir vedlikeholdt og får verdien tilbake. Når vedlikeholdet ikke blir gjort regelmessig, blir det dyrt å ta igjen etterslepet, sier daglig leder Marianne Aasen i Bydrift.

Det lekker

Hun forteller at Bydrift til nå har pusset opp bare når folk har flyttet og boligene har blitt stående tomme en periode.

– Tak med papptekking har en maksimal levetid på 30 år. Nå har de stått i 40 år, langt over grensa. Det er stor fare for lekkasjer, og noen steder lekker det allerede, sier Aasen.

Når takene begynner å lekke, vil det føre til skader på isolasjon og andre bygningsdeler, noe som betyr ekstrakostnader.

– Det er verdibevarende å vedlikeholde før det blir større skader, sier Aasen.

– Har det vært en plan for vedlikehold av Bydrifts bygninger tidligere?

– Det fantes ikke noen helhetlig plan da jeg begynte, men en del rapporter. Vedlikehold er tatt fra år til år, sier Aasen.

– Mener du vedlikeholds­arbeidet har vært forsømt?

– En del av det er forsømt, svarer Aasen.

Ny trend

Bydrift ga ikke Svalbardposten innsyn i den foreløpige rapporten fra OEC Consulting, men avisen har fått en liste over hvilke ut­bedringer rapporten foreslår. Den viser at det er vedlikehold av innvendige vegger og overflater som vil koste mest. Der er etterslepet beregnet til 34,8 millioner kroner. Å renovere overflater på baderom vil koste rundt 33,3 millioner kroner. Videre må gulv, elektriske anlegg, dører, vinduer, trapper og tak repareres.

– Vi må komme inn i en ny trend der vi vedlikeholder når det bør vedlikeholdes, uavhengig av hvor lenge folk bor i husene. Vi må starte vedlikehold i januar hvert år, ikke bare i juni i de boligene hvor det skiftes leietakere. Det tror jeg også blir positivt for næringslivet, som da vil få spredd oppgavene utover året, sier Aasen.

Håper på penger

Hvor stor del av de 210 millioner kronene som gjelder boliger og hvor mye som gjelder offentlige bygg som Næringsbygget og skolen, har ikke Bydrift oversikt over ennå.

– Det jobber konsulentfirmaet med nå. Vi får en mer detaljert rapport etter sommeren, sier Aasen.

Hun vet ikke hvordan Bydrift skal få penger til å reparere bygningene.

– Vi har snakket med Justis­departementet og håper å få penger over statsbudsjettet, sier Aasen.

Nå jobber Bydrift med å levere tall for vedlikeholdskostnader til Longyearbyen lokalstyres budsjettforhandlinger for neste år og til Justisdepartementet som jobber med budsjettet for 2013.

Les mer i dagens utgave av Svalbardposten!

 

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!