Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Gigantisk øgle funnet i Sauriedalen

STORT: Paleontolog Michael Maisch, sikkerhetsansvarlig Jörg Lenk og geolog Dierk Blomeier sier de har gjort et sensasjonelt funn. FOTO: Micheal Trapp

Gigantisk øgle funnet i Sauriedalen

En omtrent ti meter lang fiskeøgle er funnet i munningen av Sauriedalen på nordsiden av Isfjorden.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Øgla er ifølge geolog ved Norsk Polarinstitutt, Dierk Blomeier, rundt 240 millioner år gammel og er det største reptilet som noen gang er avdekket på Svalbard.
– Øgla er hel, og bitene har ikke falt fra hverandre. Hvert bein er der det skal være, noe som er helt sensasjonelt, sier Blomeier.
Dessverre har imidlertid hodet og deler av overkroppen forsvunnet på grunn av erosjon.

Ønsker å komme tilbake
Øgleskjelettet ble oppdaget av russere i 2002, som rapporterte om funnet, men de foretok ingen utgravinger.

Året etter fattet Dierk Blomeier interesse for fossilet og søkte Sysselmannen om tillatelse til å gjøre videre utgravinger. Blomeier er fra Tyskland, men jobber ved Norsk Polarinstitutt i Longyearbyen.

I forrige uke var han, sammen med den tyske paleontologen Michael Maisch, Jörg Lenk, som er sikkerhetsansvarlig, samt frilansfotografen Michael Trapp, i Sauriedalen for å avdekke mer av fossilet.
– Etter hvert som vi gravde, ble fossilet bare større og større. Til slutt skjønte vi at det var for stort til å få det med i en gummibåt, sier Blomeier.
Han forteller at de har dekket til fossilet med jord og presenning.
– Vi håper å få støtte og tillatelse, slik at vi kan komme tilbake neste år og grave det ut, sier Blomeier.

Den som imidlertid fant øgla først, var Steve Johansen, som tilfeldigvis kom over fossilet under en jakttur i 2001. Han tok bilder av fossilet, men har aldri fått noe svar på hva det var, før nå.
– Endelig fikk jeg svar på hva disse bildene var. Dette var fantastisk moro for meg å få svar på, skriver han i en mail til Svalbardposten.

Kan forsvinne
Forskerne mener fiskøglen er et Ichthyosaurus-eksemplar, og at den ligger i sedimenter som tilhører Botneheiaformasjonen som ble dannet for mellom 245 og 230 millioner år siden. Arten hører mest sannsynlig til slekten Merriamosaurus.

Blomeier regner med at hele fossilet og steinplaten veier rundt 400 kilo til sammen.
– Vi kommer nok til å bruke rundt to uker for å få med oss hele fossilet, sier han.
Bare litt mindre enn fire meter av øglen ligger synlig, mens resten fortsatt er dekket av en klippe. Sammen med delene som forskerne mener har forsvunnet, utgjør fossilet rundt ti meter.
– Vi kan forvente å finne over to meter av bakkroppen og halen inne i fjellet. Men det er en umiddelbar fare for mer erosjon, så vi håper å kunne grave ut hele øgla til neste år, sier Michael Maisch.

Han forteller at den største øgla som er funnet i verden, ble oppdaget i British Colombia i Canada og er 23 meter lang. Det vanlige er at slike øgler er rundt to meter lange.
– Derfor er det funnet vi har gjort nå absolutt eksepsjonelt, sier Maisch.
Han legger til at de ikke er helt sikre på hva slags art de har funnet.
– Det kan være en mulighet for at dette er en ny art. Men det skal vi finne ut når vi ser resten av fossilet neste år, sier Maisch.

Vil samarbeide
Blomeier forteller at øglefossilet er så stort og skjørt at det kan være aktuelt å frakte det ut med et russisk helikopter.
– Vi har så vidt snakket med russerne om et mulig samarbeidsprosjekt, men det er ikke sikkert vi får det til, sier Blomeier.

En annen mulighet forskerne håper kan være aktuell, er å frakte fossilet med hjelp fra «Nordsyssel». Videre er planen at øgla skal stilles ut på museet i Tromsø.
– Det som gjenstår for å kunne grave ut fossilet er tillatelse fra Sysselmannen og penger. Russerne er entusiastiske, men jeg vet foreløpig ikke om et samarbeid er mulig, sier Blomeier.

Bruker aldersbestemming
For å datere hvor gamle fossilene er, bruker forskerne to forskjellige metoder.
Den ene metoden går ut på å se hva slags andre fossiler som ligger i samme steinlag. Dette kan være blant annet muslinger og ammonitter som man har funnet i tilsvarende steinlag andre steder i verden. Hvert lag har sine arter, som levde på et visst tidspunkt.

Den andre metoden er mer nøyaktig og kalles radiometrisk datering. Den baserer seg på at det finnes radioaktivt materiale i steinlagene, som svært langsomt brytes ned.
– Med denne metoden finner geologene ut hvor mye radioaktivt materiale som er blitt brutt ned, og på den måten vet vi når steinlaget stammer fra, forklarer Maisch.

Ikke konkurranse
Tidligere i høst fant paleontologer fra Naturhistorisk museum i Oslo rester av et gigantisk rovdyr ved Diabasodden i Sassenfjorden. Dyret levde i havet for 160 millioner år siden, og på underkjeven satt det fremdeles tannrester som viser at tennene var rundt 30 centimeter lange.
Blomeier sier det ikke er noen konkurranse blant forskerne om å finne de største dyrene.
– Ett team klarer uansett ikke å grave ut alle fossilene her på Svalbard. Vi jobber i stedet sammen og utveksler informasjon, sier han.

Det blir også mulig for andre å se hva de tyske forskerne har drevet med de dagene de holdt på i Sauriedalen. Michael Trapp har filmet store deler av arbeidet, og noe av materialet skal vises på forskningsdagen 30. september, hvis han klarer å klippe sammen en kort film til datoen. I tillegg skal han lage en lengre reportasje som skal sendes på tysk fjernsyn i midten eller slutten av oktober.

Siste nytt i Nyheter

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Sysselmannen lokaliserte isbjørnene i ett-tiden natt til lørdag og fikk drevet dem innover i Foxdalen ved hjelp av helikopter og snøskutere.

Bjørnespor ved Passhytta

Ferske spor etter binne med unge er observert ved Passhytta i Eskerdalen. Sysselmannen ber folk som er ute i terrenget om å ta sine forholdsregler.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!