Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Gigant med ny teststasjon

30 ulike malingssystemer er satt ut i arktiske forhold på Hotellneset. På bildet vises plater med bolter, og bak plater med sveiseskjøt. FOTO: Christopher Engås

Gigant med ny teststasjon

Den norske malingsgiganten Jotun er permanent til stede i byen, gjennom en teststasjon på Hotellneset.

For bare noen måneder siden lanserte Jotun planene om å sette opp en stasjon i Longyearbyen, for å teste produktene sine under arktiske forhold. Tirsdag ettermiddag ble lyset på stasjonen på Hotellneset tent.

Viktig forskning

Det er LNS Spitsbergen som har bygget stasjonen for malingsprodusenten. Den består av mange rekker av stålplater, som er malt med om lag 30 forskjellige malingssystemer. Platene har rene flater, sveiseskjøter, og noen av platene har bolter som er satt fast i dem. Dette er for å se hvordan malingen oppfører seg over tid på ulike flater.

– Dette er noen av våre mest hardføre malingstyper. Vi leter etter forskjellige muligheter til å teste dem. En av metodene vi bruker er å lage et riss i malingen på ei blank malt flate. Så ser vi over tid hvordan korrosjonen utvikler seg, sier Terje Aamodt fra Jotuns laboratorium i Sandefjord.

Bereder grunnen

Sjef for konsernets globale salgsapparat, Svein Erik Andresen, mener stasjonen i Longyearbyen vil gi viktige svar i tiden som kommer.

– Vi ønsker å forberede oss på framtiden hvor vi tror det vil bli mer aktivitet i Arktis. Da må vi vite hvordan produktene våre oppfører seg under denne typen forhold, og hvordan vi kan forbedre dem, sier han.

Konsernet har allerede i dag store kontrakter i arktiske strøk, blant annet innenfor olje og gass i Russland. Den økende skipsfarten i nordlige breddegrader fordrer gode produkter.

– En oljerigg koster 30 til 50 milliarder kroner. For vår del er det snakk om å sikre store, store verdier. Det er vi som til slutt blir ansvarlig når det kommer til korrosjon, sier Andresen.

Partnerskap

Frank Jakobsen fra LNS og salgssjefen fra Jotun signerte en samarbeidsavtale på anlegget, og Andresen var full av lovord om partneren.

– LNS har fått denne stasjonen bygd i rekordfart, og er vår foretrukne samarbeidspartner lokalt. Selskapet har aktivitet både på Grønland og i Antarktis, og det er svært interessante områder for oss, sa han.

Konsernet har også signert en intensjonsavtale med Unis for å drifte stasjonen på Hotellneset, og ser for seg permanent tilstedeværelse i byen.

– At en så stor aktør kommer til oss med deler av sin aktivitet er en svært god nyhet. Det handler om arktisk kompetanse, og at Longyearbyen med sin infrastruktur og industrielle kapasitet kan bidra til at den utvikles, sier Frank Jakobsen.

Jotun er en av verdens ledende produsenter av maling med over 9.700 ansatte. Konsernet har 35 fabrikker, eier 65 selskaper i 40 land, og omsatte i fjor for 17,5 milliarder kroner. Hovedkontoret ligger i Sandefjord.

Se bildet større

Frank Jakobsen (t.v.) i LNS er svært fornøyd med å ha inngått partnerskap med malingsgiganten. Her sammen med Svein Erik Andresen (Jotun), Trygve Jakobsen (LNS), og Morten Brugård fra Innovasjon Norge. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

Plater med skader i lakken brukes for å teste korrosjonsmotstanden, forklarer Terje Aamodt fra Jotun. FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Gleder seg til toppjobben

Hege Walør Fagertun (50) blir ny administrasjonssjef i Longyearbyen.

Nå er det Oktoberfest

Trosset det kalde været og åpnet oktoberfesten med parade og lederhosen.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!