Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Generell skredfare etter snøfall og vind

Det er generell skredfare etter snøfallet tirsdag, og den påfølgende vinden onsdag. Her et arkivfoto fra et skred i Nybyen i 2012. FOTO: Birger Amundsen (arkiv)

Generell skredfare etter snøfall og vind

Reiselivet valgte å ikke kjøre til Barentsburg i går.

Tekst:

Publisert:

– Vi vurderte det som såpass stor skredfare etter været som har vært, at vi, i samråd med Svalbard Snøscooterutleie og Basecamp Spitsbergen, tok en felles avgjørelse om å ikke gjennomføre de planlagte turene til Barentsburg, sier produksjonssjef i Spitsbergen Travel, Tore Magne Hoem.

Avgjørelsen kom som følge av det voldsomme snøfallet tirsdag, og påfølgende sterk vind onsdag, noe som har gjort snøforholdene ustabile.

– Vi har ikke vært ute og sjekket spesielt, men det var slik vi vurderte situasjonen. Store snøfall og sterk vind er typisk skredvær, sier Hoem.

Spitsbergen Travel vil gjennomføre sin overnattingstur til Barentsburg i dag, men unngår da å kjøre gjennom Bødalen, ettersom det er kjent at skredfaren kan være spesielt stor der.


– Vær forsiktig i fjellsidene

Korpsleder i Longyearbyen Røde Kors Hjelpekorps, Jørgen Haagensli, oppfordrer turfolk til å være forsiktig i fjellsidene og holde seg mest mulig i flatt terreng.

– Jeg har ikke vært ute selv, men jeg kan si at det er generelt stor skredfare nå, med tanke på været som har vært. Det har antakelig lagt seg store mengder snø i lesidene.

– Det er også meldt mer snø i dag?

– Ja, da er det bare enda større grunn til å være forsiktig, sier han.

Sysselmannen kjørte ruten mellom Barentsburg og Longyearbyen i går. Da hadde det ikke gått noen skred, men sysselmannsførstebetjent Thomas Ulvestad ber folk være oppmerksomme på skredfaren de nærmeste dagene.

Se bildet større

Tore Magne Hoem i Spitsbergen Travel. FOTO: Eirik Gyllensten

Siste nytt i Nyheter

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

 
92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!