Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Gåseforsker møter motstand

Gåsemann: Maarten Loonen (t.v.), med hvitkinngås, har studert gjess på Svalbard i nærmere 25 år. Her sammen med sin assistent Mark Gorissen ved Isdammen i Adventdalen sommeren 2007. FOTO: Birger Amundsen

Gåseforsker møter motstand

Sysselmannen tillater ikke en nederlandsk fugleforsker å ta prøver av inntil 350 hvitkinngjess i Kongsfjorden.

Maarten Loonen holder til ved universitetet i Groningen, og har studert hvitkinngjess i Ny-Ålesund og Kongsfjorden siden 1989. Han har også gjort undersøkelser av gjess i Adventdalen. Loonen er på plass i Ny-Ålesund også i sommer, men møter nå begrensninger på hva Sysselmannen tillater ham å gjøre.

Den nederlandske fugleforskeren driver hovedsakelig sine undersøkelser på øyer som tilhører Kongsfjorden fuglereservat, og hvor det er forbudt for alle andre å gå i land i tiden mellom 15. mai og 15. august.

Søknad avslått

Som ett av mange prosjekter ønsket Loonen blant annet å fange inntil 350 hvitkinngjess, ringmerke dem, ta blodprøver og andre prøver samt måle og veie fuglene. Dette tillater ikke Sysselmannen, fordi prosjektet ikke er godkjent av Forsøksdyrutvalget. Alle vitenskapelige prosjekter som involverer dyr, skal godkjennes av Forsøksdyrutvalget. Utvalget skal sørge for at bruk av forsøksdyr skjer på en dyrevernmessig forsvarlig måte.

Loonen søkte opprinnelig Forsøksdyrutvalget om tillatelse til å ringemerke 1.000 hvitkinngjess, men fikk avslag.

Avslaget er begrunnet med at prosjektet ikke er godt nok beskrevet, og videre: «Prosjektet har pågått i mange år, og mange fugler er blitt merket, uten at problemstillingen er klargjort. Det er ikke tilstrekkelig å vise til lange dataserier. Dessuten er begrunnelsen for antall fugler planlagt merket, ikke i tilstrekkelig grad gitt.»

Tillater

Sysselmannen tillater at Maarten Loonen går i land på Prins Heinrichøya og Stormholmen 13 ganger for å ringmerke et begrenset antall hvitkinngjess, sjekke tilstanden på dem samt registrere antall reir og hekkesuksess. Øyene tilhører fugle­reservatet.

Loonen får også lov til å besøke samtlige andre øyer i Kongsfjorden én gang mellom 22. og 26. juli for å avlese merkeringer, samt telle unger og mytende gjess.

Forskeren får også tillatelse til å ringemerke rødnebbterner i Ny-Ålesund, samt feste små dataloggere på 40 av dem. I tillegg til at han får fange 12 gåsekyllinger, holde dem i fangenskap for ukentlig å ta blodprøver av dem, for så å avlive kyllingene for nærmere undersøkelser.

Ikke tilfreds

Sysselmannen er lite tilfreds med at Maarten Loonen sendte inn sin søknad først i begynnelsen av juni, og minner om at det må skje minst fire uker før det planlagte feltarbeidet.

Sysselmannen gjør det klart at samtlige prosjekter på forhånd må være avklart med Forsøksdyrutvalget: «Du har ikke fulgt disse reglene de to siste årene, i tillegg til at du ikke har avgitt feltrapport for din forskningsaktivitet i 2012. Dine handlinger forsinker saksbehandlingstiden for søknader som har kommet inn i tide. Du kan ikke forvente at Sysselmannen for ettertiden vil håndtere søknader på kort varsel, heller ikke hvis feltrapport ikke foreligger.»

Siste nytt i Nyheter

Mørketiden er inne

Nå har sola tatt farvel med Longyearbyen, og kommer ikke over horisonten før 16. februar.

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!