Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Gåseforsker møter motstand

Gåsemann: Maarten Loonen (t.v.), med hvitkinngås, har studert gjess på Svalbard i nærmere 25 år. Her sammen med sin assistent Mark Gorissen ved Isdammen i Adventdalen sommeren 2007. FOTO: Birger Amundsen

Gåseforsker møter motstand

Sysselmannen tillater ikke en nederlandsk fugleforsker å ta prøver av inntil 350 hvitkinngjess i Kongsfjorden.

Tekst:

Publisert:

Maarten Loonen holder til ved universitetet i Groningen, og har studert hvitkinngjess i Ny-Ålesund og Kongsfjorden siden 1989. Han har også gjort undersøkelser av gjess i Adventdalen. Loonen er på plass i Ny-Ålesund også i sommer, men møter nå begrensninger på hva Sysselmannen tillater ham å gjøre.

Den nederlandske fugleforskeren driver hovedsakelig sine undersøkelser på øyer som tilhører Kongsfjorden fuglereservat, og hvor det er forbudt for alle andre å gå i land i tiden mellom 15. mai og 15. august.

Søknad avslått

Som ett av mange prosjekter ønsket Loonen blant annet å fange inntil 350 hvitkinngjess, ringmerke dem, ta blodprøver og andre prøver samt måle og veie fuglene. Dette tillater ikke Sysselmannen, fordi prosjektet ikke er godkjent av Forsøksdyrutvalget. Alle vitenskapelige prosjekter som involverer dyr, skal godkjennes av Forsøksdyrutvalget. Utvalget skal sørge for at bruk av forsøksdyr skjer på en dyrevernmessig forsvarlig måte.

Loonen søkte opprinnelig Forsøksdyrutvalget om tillatelse til å ringemerke 1.000 hvitkinngjess, men fikk avslag.

Avslaget er begrunnet med at prosjektet ikke er godt nok beskrevet, og videre: «Prosjektet har pågått i mange år, og mange fugler er blitt merket, uten at problemstillingen er klargjort. Det er ikke tilstrekkelig å vise til lange dataserier. Dessuten er begrunnelsen for antall fugler planlagt merket, ikke i tilstrekkelig grad gitt.»

Tillater

Sysselmannen tillater at Maarten Loonen går i land på Prins Heinrichøya og Stormholmen 13 ganger for å ringmerke et begrenset antall hvitkinngjess, sjekke tilstanden på dem samt registrere antall reir og hekkesuksess. Øyene tilhører fugle­reservatet.

Loonen får også lov til å besøke samtlige andre øyer i Kongsfjorden én gang mellom 22. og 26. juli for å avlese merkeringer, samt telle unger og mytende gjess.

Forskeren får også tillatelse til å ringemerke rødnebbterner i Ny-Ålesund, samt feste små dataloggere på 40 av dem. I tillegg til at han får fange 12 gåsekyllinger, holde dem i fangenskap for ukentlig å ta blodprøver av dem, for så å avlive kyllingene for nærmere undersøkelser.

Ikke tilfreds

Sysselmannen er lite tilfreds med at Maarten Loonen sendte inn sin søknad først i begynnelsen av juni, og minner om at det må skje minst fire uker før det planlagte feltarbeidet.

Sysselmannen gjør det klart at samtlige prosjekter på forhånd må være avklart med Forsøksdyrutvalget: «Du har ikke fulgt disse reglene de to siste årene, i tillegg til at du ikke har avgitt feltrapport for din forskningsaktivitet i 2012. Dine handlinger forsinker saksbehandlingstiden for søknader som har kommet inn i tide. Du kan ikke forvente at Sysselmannen for ettertiden vil håndtere søknader på kort varsel, heller ikke hvis feltrapport ikke foreligger.»

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!