Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Går videre med losbåtsaken

Longyearbyen havn har fått oppdraget med å frakte statens loser til og fra lospliktige skip i Svalbards farvann. Men Kystverket lyste aldri ut transportoppdraget på anbud. FOTO: Anders Fjellestad (arkiv)

Går videre med losbåtsaken

Svalbard Høyre bringer Kystverkets håndtering av losbåtsaken inn for en statlig klagenemnd.

Kystverket tilbød i fjor høst Longyearbyen havn jobben med å frakte loser til og fra skip i Svalbards farvann. Oppdraget har en verdi på flere millioner kroner, men ble aldri lyst ut. Det til tross for at det finnes andre aktører som også ønsket å gjøre jobben.

Den manglende utlysningen har irritert Svalbard Høyre kraftig. Nå vil partiet ha en prinsippavgjørelse fra Kofa – Klagenemnda for offentlige anskaffelser. Avgjørelsen ble enstemmig fattet under partiets års- og medlemsmøte sist søndag.

– Vi konkluderte med at vi vil oversende saken til Kofa. Dette er en prinsipiell sak som vi ønsker å få en uttalelse på, sier Geir Hekne, gruppeleder i Svalbard Høyre.


Sterke motstandere

Som et statlig organ, må Kystverket lyse ut slike oppdrag på offentlig anbud. Saken kompliseres imidlertid av at oppdraget skal utføres på Svalbard – der anskaffelsesloven ikke gjelder. Spørsmålet om loven gjelder i slike tilfeller, er upløyd jussmark, skrev Svalbardposten i februar.

Svalbard Høyre har vært en av de sterkeste motstanderne mot at Longyearbyen havn skal ta på seg losfrakt-oppdraget. Partiet mener den offentlige havna nå går i konkurranse med privat næringsliv. I tillegg skal Longyearbyen lokalstyre bruke inntil 16,5 millioner kroner på en ny havnebåt som skal frakte losene. Høyre mener den offentlige gjelda er stor nok fra før i Longyearbyen.


Trosser ikke vedtak

Lokalstyret gikk inn for avtalen med Kystverket med knappest mulig flertall i februar. Hekne sier Kofa-klagen ikke er et forsøk på å utfordre det politiske vedtaket.

– Vi forholder oss lojalt til det vedtaket som ble fattet i lokalstyret. Det er et demokratisk fattet vedtak, og det må vi som et seriøst parti forholde oss til, sier Hekne.

Han viser til brevet partiet skrev til Kystverket i februar, der de spurte hvorfor oppdraget ikke ble lyst ut.

– Svaret fra Kystverket besvarte ikke spørsmålet vi stilte. Da synes vi det er greit å bruke Kofa til å få svar på det vi spør om, selv om vi ikke er part i saken, sier Hekne.

Gruppelederen sier partiet vil formulere en klage og deretter oversende den til klagenemnda innen kort tid.

Se bildet større

Motstanderne: Høyre, Konsekvenslista og deler av Tverrpolitisk fellesliste har vært sterke motstandere av at Longyearbyen havn skal frakte statens loser til og fra skipene. Her fra lokalstyremøtet i 12. februar, der lokalstyret godkjente avtalen med Kystverket med knappest mulig flertall. Fra venstre: Ingunn Løyning (Kl), Jens Abild (Kl), Roger Eriksen (H), Trond E. Johansen (H) og Geir Hekne (H). FOTO: Anders Fjellestad (arkiv)

Siste nytt i Nyheter

Stanser livreddende fly

Jetfly i Tromsø skulle bidra til en stor styrking av ambulanseberedskapen til Svalbard fra 2019. Etter kritikk fra Finnmark er forslaget droppet.

– Svalbard må bli hørt

Sysselmann Kjerstin Askholt reagerer på at ingen på Svalbard er involvert i ambulansefly-prosessen.

Sviende bot for tyvtråler

Tråleren fra Færøyene fikk inndratt verdien av hele fangsten i Hinlopenstretet på 850.000 kroner.

Spansk åpning

Bluesen er offisielt i gang.

Olsen forklarte, beklaget – og ble tilgitt

Første lokalstyremøte etter hans opptreden i Stortinget.

Unis skal registrere is på fjorden

To værstasjoner på havbunnen utenfor Bjørndalen skal forutsi is-situasjonen i Isfjorden.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!