Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Går inn for helårsdrift

Sysselmannen går inn for at Basecamp kan ha gjester på Isfjord Radio også om sommeren. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Går inn for helårsdrift

Sysselmannen tillater videre helårs turistvirksomhet på Isfjord Radio.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Det innebærer at sommerturisme og dagens bruk av stasjonen videreføres. Vi har også gitt tillatelse til bruk av traktor, med den forutsetningen at traseene som allerede finnes følges strengt. Det skal ikke lages nye spor, sier forurensingsrådgiver hos Sysselmannen, Halvard Pedersen.
I fjor sommer inngikk Basecamp en langsiktig leieavtale med Store Norske, som kjøpte Isfjord Radio i 2005. Basecamp overtok driften ved årsskiftet og varslet tidlig at de ville drive stedet store deler av året, med et helårsbasert vertskap.

Ikke bekymret
Planene utløste et krav fra Sysselmannen om konsekvensutredning og tillatelse. I samarbeid med Store Norske utarbeidet Basecamp en konsekvensutredning som hadde høringsfrist 8. august i år. Nå har Sysselmannen godkjent utredningen og gitt tillatelse til helårsdrift.
– På kort sikt er vi ikke bekymret for at bruk av stedet på sommerstid vil få store konsekvenser for kulturminnene og det biologiske mangfoldet. Utredningen viser at slitasjen vil være beskjeden. Men det er viktig å følge med videre, og vi har stilt som krav at Store Norske rapporterer tilbake til oss årlig. Minst hvert femte år skal de levere en større oversikt over tilstanden, sier Pedersen.
Han er fornøyd med konsekvensutredningen og mener Store Norske og Basecamp har svart godt på spørsmålene som lå i saken.

Vant til å rapportere
Prosjektleder for Isfjord Radio i Basecamp Spitsbergen, Brita Knutsen Dahl, er glad for driftstillatelsen fra Sysselmannen.
– Det har vært en lang og stor prosess, og det er lagt ned mye jobb i konsekvensutredningen. Som turoperatør er vi vant til å forholde oss til svalbardmiljøloven og til rapporteringsplikten. Nå skal vi sette oss ned sammen med eier og finne ut hvilken rapporteringsform som vil fungere best, sier Knutsen Dahl.

Les hele tillatelsen her!
Se hele saksgangen her!

Siste nytt i Nyheter

Kansellerte på nytt

I dag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Dagens ekstrafly er nå kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!