Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Går i kjelleren med nybygg

Slik kan nybygget bli. Parkeringsplassene legges i kjelleren. Deler av førsteetasjen blir kontor- og salgslokale, mens andreetasje i hovedsak planlegges som lager. FOTO: LPO Arkitekter

Går i kjelleren med nybygg

LNS Spitsbergen planlegger et nytt næringsbygg i Sjøområdet. Parkeringsplassene flytter de inn i kjelleren.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
20.09.2012 kl 13:47

Selskapet snuser nå på mulighetene for et nytt bygg på 1.400 kvadratmeter ved siden av ISS-bygget og vis-à-vis Svalbard Auto. Tomta eies av LNS Spitsbergen (LNSS), nå vil selskapet utnytte den.

– Vi har en tilgjengelig tomt, og i tillegg har vi fått en del forespørsler fra potensielle leie­takere, sier Jarle Berg-Oksfjellelv, anleggsleder i LNSS.


Leier ut

Målet er å få næringsbygget klappet og klart neste høst. Bygget planlegges med 600 kvadratmeter kontorlokaler, og 800 kvadratmeter lagerplass. LNSS kommer trolig til å forbli i dagens lokaler og i stedet leie ut nybygget til eksterne selskaper.Berg-Oksfjellelv ønsker ikke å si hvilke selskaper som er interessert i å flytte inn i det planlagte bygget, men sier det dreier seg om lokale selskaper.

Hvor mye bygget vil koste, er heller ikke klart.

– Vi har budsjettpriser ut fra den foreløpige planen, men vi har ikke kostnadsberegnet det endelige bygget. Foreløpig er dette prosjektet i støpeskjea, sier anleggslederen.


Biler i kjelleren

Næringsbygget vil bli ganske unikt i Longyearbyen-sammenheng. Parkeringsplassene planlegges nemlig under huset. Tomta har et naturlig fall mot sjøen, og ved å legge bygningen lengst mot vest, kan dette fallet utnyttes til å lage en parkeringskjeller. Dermed trengs en dispensasjon fra bygnings­forskriften. Den sier at bygg ikke kan oppføres nærmere enn fire meter fra nabotomta. Miljø- og næringsutvalget ga sist uke denne dispensasjonen.


Uvanlig løsning

Berg-Oksfjellelv mener løsningen med parkeringskjeller er riktig for tomta. Blant annet gjør kjelleren at selskapet kan utnytte tomta best mulig. Samtidig får de flyttet bilene unna brann­vesenets utrykningsrute.

– Det er en fornuftig løsning som er lite brukt i Longyearbyen, sier han.

Ut fra byggets størrelse, krever byggeforskriften at LNS Spitsbergen anlegger minst 20 parkeringsplasser. Alle disse får plass i kjelleren. I tillegg lages fem gjesteplasser utendørs.

På grunn av usikre grunnforhold, kan næringsbygget bli bygget med søyler og dragere i tre. Dette reduserer byggets vekt.

Se bildet større

Det nye næringsbygget skal bygges på LNS Spitsbergens tomt til høyre i bildet. ISS blir nærmeste nabo sammen med brannstasjonen. FOTO: Anders Fjellestad

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!