Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Går i kjelleren med nybygg

Slik kan nybygget bli. Parkeringsplassene legges i kjelleren. Deler av førsteetasjen blir kontor- og salgslokale, mens andreetasje i hovedsak planlegges som lager. FOTO: LPO Arkitekter

Går i kjelleren med nybygg

LNS Spitsbergen planlegger et nytt næringsbygg i Sjøområdet. Parkeringsplassene flytter de inn i kjelleren.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
20.09.2012 kl 13:47

Selskapet snuser nå på mulighetene for et nytt bygg på 1.400 kvadratmeter ved siden av ISS-bygget og vis-à-vis Svalbard Auto. Tomta eies av LNS Spitsbergen (LNSS), nå vil selskapet utnytte den.

– Vi har en tilgjengelig tomt, og i tillegg har vi fått en del forespørsler fra potensielle leie­takere, sier Jarle Berg-Oksfjellelv, anleggsleder i LNSS.


Leier ut

Målet er å få næringsbygget klappet og klart neste høst. Bygget planlegges med 600 kvadratmeter kontorlokaler, og 800 kvadratmeter lagerplass. LNSS kommer trolig til å forbli i dagens lokaler og i stedet leie ut nybygget til eksterne selskaper.Berg-Oksfjellelv ønsker ikke å si hvilke selskaper som er interessert i å flytte inn i det planlagte bygget, men sier det dreier seg om lokale selskaper.

Hvor mye bygget vil koste, er heller ikke klart.

– Vi har budsjettpriser ut fra den foreløpige planen, men vi har ikke kostnadsberegnet det endelige bygget. Foreløpig er dette prosjektet i støpeskjea, sier anleggslederen.


Biler i kjelleren

Næringsbygget vil bli ganske unikt i Longyearbyen-sammenheng. Parkeringsplassene planlegges nemlig under huset. Tomta har et naturlig fall mot sjøen, og ved å legge bygningen lengst mot vest, kan dette fallet utnyttes til å lage en parkeringskjeller. Dermed trengs en dispensasjon fra bygnings­forskriften. Den sier at bygg ikke kan oppføres nærmere enn fire meter fra nabotomta. Miljø- og næringsutvalget ga sist uke denne dispensasjonen.


Uvanlig løsning

Berg-Oksfjellelv mener løsningen med parkeringskjeller er riktig for tomta. Blant annet gjør kjelleren at selskapet kan utnytte tomta best mulig. Samtidig får de flyttet bilene unna brann­vesenets utrykningsrute.

– Det er en fornuftig løsning som er lite brukt i Longyearbyen, sier han.

Ut fra byggets størrelse, krever byggeforskriften at LNS Spitsbergen anlegger minst 20 parkeringsplasser. Alle disse får plass i kjelleren. I tillegg lages fem gjesteplasser utendørs.

På grunn av usikre grunnforhold, kan næringsbygget bli bygget med søyler og dragere i tre. Dette reduserer byggets vekt.

Se bildet større

Det nye næringsbygget skal bygges på LNS Spitsbergens tomt til høyre i bildet. ISS blir nærmeste nabo sammen med brannstasjonen. FOTO: Anders Fjellestad

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Fant mulig hvalfangerkvinne

Et av de tre skjelettene som ble hentet ut fra Likneset i sommer, kan være av en kvinne.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!