Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Går i kjelleren med nybygg

Slik kan nybygget bli. Parkeringsplassene legges i kjelleren. Deler av førsteetasjen blir kontor- og salgslokale, mens andreetasje i hovedsak planlegges som lager. FOTO: LPO Arkitekter

Går i kjelleren med nybygg

LNS Spitsbergen planlegger et nytt næringsbygg i Sjøområdet. Parkeringsplassene flytter de inn i kjelleren.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
20.09.2012 kl 13:47

Selskapet snuser nå på mulighetene for et nytt bygg på 1.400 kvadratmeter ved siden av ISS-bygget og vis-à-vis Svalbard Auto. Tomta eies av LNS Spitsbergen (LNSS), nå vil selskapet utnytte den.

– Vi har en tilgjengelig tomt, og i tillegg har vi fått en del forespørsler fra potensielle leie­takere, sier Jarle Berg-Oksfjellelv, anleggsleder i LNSS.


Leier ut

Målet er å få næringsbygget klappet og klart neste høst. Bygget planlegges med 600 kvadratmeter kontorlokaler, og 800 kvadratmeter lagerplass. LNSS kommer trolig til å forbli i dagens lokaler og i stedet leie ut nybygget til eksterne selskaper.Berg-Oksfjellelv ønsker ikke å si hvilke selskaper som er interessert i å flytte inn i det planlagte bygget, men sier det dreier seg om lokale selskaper.

Hvor mye bygget vil koste, er heller ikke klart.

– Vi har budsjettpriser ut fra den foreløpige planen, men vi har ikke kostnadsberegnet det endelige bygget. Foreløpig er dette prosjektet i støpeskjea, sier anleggslederen.


Biler i kjelleren

Næringsbygget vil bli ganske unikt i Longyearbyen-sammenheng. Parkeringsplassene planlegges nemlig under huset. Tomta har et naturlig fall mot sjøen, og ved å legge bygningen lengst mot vest, kan dette fallet utnyttes til å lage en parkeringskjeller. Dermed trengs en dispensasjon fra bygnings­forskriften. Den sier at bygg ikke kan oppføres nærmere enn fire meter fra nabotomta. Miljø- og næringsutvalget ga sist uke denne dispensasjonen.


Uvanlig løsning

Berg-Oksfjellelv mener løsningen med parkeringskjeller er riktig for tomta. Blant annet gjør kjelleren at selskapet kan utnytte tomta best mulig. Samtidig får de flyttet bilene unna brann­vesenets utrykningsrute.

– Det er en fornuftig løsning som er lite brukt i Longyearbyen, sier han.

Ut fra byggets størrelse, krever byggeforskriften at LNS Spitsbergen anlegger minst 20 parkeringsplasser. Alle disse får plass i kjelleren. I tillegg lages fem gjesteplasser utendørs.

På grunn av usikre grunnforhold, kan næringsbygget bli bygget med søyler og dragere i tre. Dette reduserer byggets vekt.

Se bildet større

Det nye næringsbygget skal bygges på LNS Spitsbergens tomt til høyre i bildet. ISS blir nærmeste nabo sammen med brannstasjonen. FOTO: Anders Fjellestad

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!