Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Går fritidsfiskerne i møte

Det er tillatt å sette garn i fire vann i området ved Isfjorden. Her prøver Trond Håvelsrud fiskelykken. FOTO: L. N. Ylvisåker

Går fritidsfiskerne i møte

Sysselmannen åpner for garnfiske i tre nye vann i årets røyeforskrift.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
02.01.2009 kl 13:05

 

Tirsdag vedtok Sysselmannen Forskrift for røyefiske på Svalbard 2009. Den åpner for garnfiske i fire vann i området rundt Isfjorden, tre mer enn i 2008 og forskriftsforslaget som ble sendt på høring for en måned siden. 

– Forslaget de kom med i utgangspunktet var svært strengt. Nå går Sysselmannen oss litt i møte, sier Heidi Brun, leder i Longyearbyen Jeger- og Fiskerforening (LJFF).

 

Ønsker fem vann

Foreningen skrev i en høringsuttalelse at de ønsker garnfiske i fem vann i området rundt Isfjorden. Linnévatnet, Straumsjøen på Erdmannflya, Lovénvatnet i Trygghamna, Bretjønna i Grønnfjordbotnen og Kongressvatnet. 

LJFF argumenterer med at fisket som foregår med garn i disse vannene er ubetydelig og ikke har noen innvirkning på bestanden sammenlignet med fiske i forskningsøyemed. De påpeker også at det er svært vanskelig for fritidsfiskere å fiske i vann utenfor området, ettersom det krever stor logistikk og tilgang til større båter.

 

Bedre kunnskap

– Vi åpner for garnfiske i fire vann i området ved Isfjorden etter å ha hatt en gjennomgang og drøftet LJFF sine innspill med Martin Svenning i Norsk institutt for naturforskning (NINA). Det er tre vann mer enn for 2008, sier naturvernrådgiver hos Sysselmannen, Tor Punsvik. 

Han forteller at Kongressvatnet, Lovénvatnet og Bretjønna ikke var åpne for garnfiske i fjor fordi Sysselmannen hadde lite kunnskap om dem. 

– Etter innspillet fra LJFF åpner vi vannene for fiske i år. Det at noen fisker der vil jo også være med på å skaffe oversikt, sier Punsvik.

 

Ikke Straumsjøen

– Hvorfor tillater dere ikke garnfiske i Straumsjøen?

– Bakgrunnen er at NINA kom fram til at det bare er en liten andel fisk i vannet som er sjørøye da de dreiv prøvefiske der i 2006. Vi fikk et sterkt råd fra dem om at bestanden bør få bygge seg opp, sier Punsvik.

Sysselmannen åpner for kvoteregulert fiske med håndsnøre og stang i totalt 24 vann på Svalbard, og for garnfiske i sju av dem. 

 

Last ned vedlegg

ryeforskrift2009_8Zuqc.pdf

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!