Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Går fritidsfiskerne i møte

Det er tillatt å sette garn i fire vann i området ved Isfjorden. Her prøver Trond Håvelsrud fiskelykken. FOTO: L. N. Ylvisåker

Går fritidsfiskerne i møte

Sysselmannen åpner for garnfiske i tre nye vann i årets røyeforskrift.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
02.01.2009 kl 13:05

 

Tirsdag vedtok Sysselmannen Forskrift for røyefiske på Svalbard 2009. Den åpner for garnfiske i fire vann i området rundt Isfjorden, tre mer enn i 2008 og forskriftsforslaget som ble sendt på høring for en måned siden. 

– Forslaget de kom med i utgangspunktet var svært strengt. Nå går Sysselmannen oss litt i møte, sier Heidi Brun, leder i Longyearbyen Jeger- og Fiskerforening (LJFF).

 

Ønsker fem vann

Foreningen skrev i en høringsuttalelse at de ønsker garnfiske i fem vann i området rundt Isfjorden. Linnévatnet, Straumsjøen på Erdmannflya, Lovénvatnet i Trygghamna, Bretjønna i Grønnfjordbotnen og Kongressvatnet. 

LJFF argumenterer med at fisket som foregår med garn i disse vannene er ubetydelig og ikke har noen innvirkning på bestanden sammenlignet med fiske i forskningsøyemed. De påpeker også at det er svært vanskelig for fritidsfiskere å fiske i vann utenfor området, ettersom det krever stor logistikk og tilgang til større båter.

 

Bedre kunnskap

– Vi åpner for garnfiske i fire vann i området ved Isfjorden etter å ha hatt en gjennomgang og drøftet LJFF sine innspill med Martin Svenning i Norsk institutt for naturforskning (NINA). Det er tre vann mer enn for 2008, sier naturvernrådgiver hos Sysselmannen, Tor Punsvik. 

Han forteller at Kongressvatnet, Lovénvatnet og Bretjønna ikke var åpne for garnfiske i fjor fordi Sysselmannen hadde lite kunnskap om dem. 

– Etter innspillet fra LJFF åpner vi vannene for fiske i år. Det at noen fisker der vil jo også være med på å skaffe oversikt, sier Punsvik.

 

Ikke Straumsjøen

– Hvorfor tillater dere ikke garnfiske i Straumsjøen?

– Bakgrunnen er at NINA kom fram til at det bare er en liten andel fisk i vannet som er sjørøye da de dreiv prøvefiske der i 2006. Vi fikk et sterkt råd fra dem om at bestanden bør få bygge seg opp, sier Punsvik.

Sysselmannen åpner for kvoteregulert fiske med håndsnøre og stang i totalt 24 vann på Svalbard, og for garnfiske i sju av dem. 

 

Last ned vedlegg

ryeforskrift2009_8Zuqc.pdf

Siste nytt i Nyheter

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!