Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Går fritidsfiskerne i møte

Det er tillatt å sette garn i fire vann i området ved Isfjorden. Her prøver Trond Håvelsrud fiskelykken. FOTO: L. N. Ylvisåker

Går fritidsfiskerne i møte

Sysselmannen åpner for garnfiske i tre nye vann i årets røyeforskrift.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
02.01.2009 kl 13:05

 

Tirsdag vedtok Sysselmannen Forskrift for røyefiske på Svalbard 2009. Den åpner for garnfiske i fire vann i området rundt Isfjorden, tre mer enn i 2008 og forskriftsforslaget som ble sendt på høring for en måned siden. 

– Forslaget de kom med i utgangspunktet var svært strengt. Nå går Sysselmannen oss litt i møte, sier Heidi Brun, leder i Longyearbyen Jeger- og Fiskerforening (LJFF).

 

Ønsker fem vann

Foreningen skrev i en høringsuttalelse at de ønsker garnfiske i fem vann i området rundt Isfjorden. Linnévatnet, Straumsjøen på Erdmannflya, Lovénvatnet i Trygghamna, Bretjønna i Grønnfjordbotnen og Kongressvatnet. 

LJFF argumenterer med at fisket som foregår med garn i disse vannene er ubetydelig og ikke har noen innvirkning på bestanden sammenlignet med fiske i forskningsøyemed. De påpeker også at det er svært vanskelig for fritidsfiskere å fiske i vann utenfor området, ettersom det krever stor logistikk og tilgang til større båter.

 

Bedre kunnskap

– Vi åpner for garnfiske i fire vann i området ved Isfjorden etter å ha hatt en gjennomgang og drøftet LJFF sine innspill med Martin Svenning i Norsk institutt for naturforskning (NINA). Det er tre vann mer enn for 2008, sier naturvernrådgiver hos Sysselmannen, Tor Punsvik. 

Han forteller at Kongressvatnet, Lovénvatnet og Bretjønna ikke var åpne for garnfiske i fjor fordi Sysselmannen hadde lite kunnskap om dem. 

– Etter innspillet fra LJFF åpner vi vannene for fiske i år. Det at noen fisker der vil jo også være med på å skaffe oversikt, sier Punsvik.

 

Ikke Straumsjøen

– Hvorfor tillater dere ikke garnfiske i Straumsjøen?

– Bakgrunnen er at NINA kom fram til at det bare er en liten andel fisk i vannet som er sjørøye da de dreiv prøvefiske der i 2006. Vi fikk et sterkt råd fra dem om at bestanden bør få bygge seg opp, sier Punsvik.

Sysselmannen åpner for kvoteregulert fiske med håndsnøre og stang i totalt 24 vann på Svalbard, og for garnfiske i sju av dem. 

 

Last ned vedlegg

ryeforskrift2009_8Zuqc.pdf

Siste nytt i Nyheter

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!