Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Går fra is  og snø til  sol og varme

Reiser sørover: I september starter Tore Ørjasæter i ny jobb som kateket på Gran Canaria . FOTO: Privat

Går fra is og snø til sol og varme

Tore Ørjasæter (40) flytter fra Longyearbyen for å oppfylle en drøm. Han har fått jobb som kateket for Sjømannskirken på Gran Canaria.

Tekst:

Publisert:

I mange år har han jobbet som kateket så langt nord det går an. Nå forlater han Svalbard kirke og flytter så langt sør i Europa man kan komme.

– Jeg har lenge hatt lyst til å jobbe for Sjømannskirken, også før jeg kom til Svalbard. Da jeg så at det var en ledig stilling som kateket på Gran Canaria, slo jeg til. Jeg reiser for å oppfylle en drøm, sier Tore Ørjasæter.

Han har aldri før vært på øya, men har en tante og onkel som bor der. Han gleder seg til å bli kjent med kulturen.

– Jeg er glad i folk og trives godt sammen med mennesker. Jeg er veldig nysgjerrig av natur. Det blir spennende å se hva jeg møter i de nye omgivelsene og den nye jobben, sier Ørjasæter.

Det er ikke uten vemod han forlater Svalbard kirke og Longyearbyen som har vært hans hjem siden 2006.

– Alle turistene snakker om hvor vakkert landskapet på Svalbard er. For meg er det alle menneskene som gjør Svalbard så utrolig flott. Det føles nesten som om at det er en vennegjeng som bor sammen. De som bor på Svalbard er nysgjerrige på hverandre, og man føler at man blir sett, sier kateketen.


Likheter i nord og sør

Ørjasæter tror det er mange fellestrekk mellom det å jobbe som kateket i Svalbard kirke og i Sjømannskirken på Gran Canaria.

– Begge kirkene er rause, og det er stor åpenhet. Både når det gjelder tankegang og fysisk tilgang på kirkene, forteller Ørjasæter.

Helt fra han var liten har han hatt lyst til å komme seg ut i verden. Da han var pur ung, skrev han i minneboka til sin storesøster.

– Der skrev jeg at jeg skulle bli misjonær i Sudan. Jeg aner ikke hvor det kom fra, for jeg visste sikkert ikke at Sudan var et land engang, sier han.


Skal endelig bli brun

Etter videregående reiste han rundt i verden ett år. På turen var han innom mange sjømannskirker.

– Jeg har vært i sjømannskirkene i Japan, Singapore, London, Hamburg, Los Angeles og nå senest i New York. Jeg gleder meg til å steke vafler og slå av en prat med turister på Gran Canaria, sier han.

Nå har kateketen sommerferie og er hjemme i Drammen. Flyttelasset til Spania blir ganske annerledes enn det han tok med seg til Svalbard.

– Nå må jeg pakke bort ulltøyet og ta fram t-skjorter og shorts. Endelig kan jeg bli brun også.

Se bildet større

Sol og varme: Tore Ørjasæters nye arbeidsplass ligger midt blant turister og palmer. FOTO: Øyvind Sæthre/Sjømannskirken

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!