Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Går for fiskeri- og flytekai

Det er trangt om plassen i Longyearbyen havn, spesielt i sommersesongen. FOTO: Christopher Engås

Går for fiskeri- og flytekai

Kystverket anbefaler utvidelse av Longyearbyen havn i sin konseptvalgutredning(KVU). De mener det må settes av inntil en halv milliard kroner til ny fiskeri- og flytekai.

Tekst:

Publisert:

Lokalstyreleder, Arild Olsen er fornøyd med utfallet.

– Først vil jeg takke Kystverket for den gode jobben de har gjort. KVUen er en refleksjon av det vi har jobbet med her lokalt, både administrativt og politisk. Jeg er glad for at de er så tydelige i sine anbefalinger. Nå skal vi jobbe videre med dette både her og inn mot nasjonale politikere. Dette gir oss et godt grunnlag å bygge videre på når det gjelder både tekst og innspill til Nasjonal Transportplan(NTP), sier Olsen.

På oppdrag
Kystverket har jobbet på oppdrag fra Samferdselsdepartementet og har lagt fram en konseptvalgutredning (KVU) på 96 sider.

– Analysene som er gjort viser at en utvidelse av kapasiteten i Longyearbyen havn er forsvarlig ut fra en samfunnsøkonomisk vurdering, i første rekke for å ivareta det store og økende antall skip og passasjerer innenfor reiselivssegmentet, sier avdelingssjef for senter for transportplanlegging, plan og utredning i Kystverket, Thor Vartdal, som har vært prosjektleder for utredningen.

Videre arbeid

Havnesjef for Longyearbyen havn, Kjetil Bråten, håper rapporten legger det grunnlaget som skal til for at de kan begynne det videre planarbeidet.

– Jeg er veldig glad for det Kystverket legger fram, det samsvarer godt med det vi også har foreslått som den beste løsningen for Longyearbyen havn med en flytende havnekonstruksjon. Så er det bare et kjempepluss at fiskerikai har kommet i tillegg og at den muligheten oppstår, sier havnesjef Bråten.

I gjeldende Nasjonal Transportplan(NTP) som ble vedtatt i 2013 og gjelder fra 2014 til 2023 ligger det inne 200 millioner kroner.

Stor investering
Den nye konseptvalg-utredningen(KVU) skal være grunnlagsmateriell for Samferdselsdepartementet i arbeidet med den nye Stortingsmeldingen som skal legges fram i vår. Da skal det vedtas en Najonal Transportplan som skal gjelde for perioden 2018 til 2029.

Kystverket anbefaler at det til sammen settes av inntil en halv milliard kroner til ny flytekai og fiskerikai. 200 millioner av disse til flytekai.

– Vi har dokumentert at det er behov for en relativt stor fiskerikai. Men det er fremdeles usikkert om det lar seg gjøre å komme i gang med ny aktivitet, sier prosjektleder i Kystverket, Thor Vartdal.

Nøkkelord

Se bildet større

Slik kan den foreslåtte flytekaien se ut. FOTO: Illustrasjon: Snøhetta.

Siste nytt i Nyheter

By-bjørnene eskortert til Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt flyttet med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig. Lørdag ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!