Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Går ekstra runder med banken for å avklare sikkerhet i pant

Nøkkelen: Aktiviteten og antallet ansatte i Gruve 7 kan bli tilnærmet doblet, men det fordrer et ja til driftshvile i Svea og Lunckefjell. Her er Wenche Ravlo under et informasjonsmøte i Gruve 7 tidligere i høst. FOTO: Eirik Palm

Krisen i Store Norske:

Går ekstra runder med banken for å avklare sikkerhet i pant

Avgjørelsen om å legge Lunckefjellgruva i dvale får konsekvenser for sikkerheten til banken. Det er en viktig årsak til at avgjørelsen trekker ut.

Tekst:

Publisert:

– Vi hadde håpet at det skulle komme på mandag, sier administrerende direktør Wenche Ravlo i Store Norske.

Selskapet har varslet Eierskapsavdelingen i Nærings- og fiskeridepartementet om en avklaring til 23. november. Dette har sammenheng med prosessen selskapet er inne i med oppsigelser av 150 ansatte. Mandag ble denne fristen passert.

DNB

– Det jobbes fremdeles med avtaler som ikke er på plass, framholder Ravlo.
Det er etter det Svalbardposten forstår spørsmål knyttet til bankforbindelsen, som er årsaken til at det trekker ut.

DNB har sikkerhet i anlegg og produksjon til kullselskapet, og denne sikkerheten vil endre seg ved en driftshvile. Det er dette avviket fra den tidligere finansieringsplanen fra i vår, som skal være ankepunktet.

Etter det Svalbardposten kjenner til, var DNB skeptisk til den forrige låneavtalen, og under arbeidet med krisepakken i vår, var Store Norske i praksis få dager unna en konkurs. Mindre enn en uke før løsningen ble presentert, knep DNB igjen kreditten.

En løsning med å legge Lunckefjell og Svea i dvale fra neste sommer, får konsekvenser for pant og verdier for banken. Forhandlingene pågår fortløpende, og det er nærmest daglige møter mellom Store Norske, Eierskapsavdelingen og DNB.

Se bildet større

Til nå har 70 ansatte i Store Norske blitt sagt opp. Kullselskapet skal ned til 100 ansatte – i beste fall. FOTO: Eirik Palm

November

Tirsdag var det møte til sen kveld. Wenche Ravlo har håp om at en avtale skal være på plass i november, og kan ikke si om det kommer en løsning denne uka.

– Nei, jeg kan ikke uttale meg om det. Vi hadde håpet at det skulle komme på mandag, men det var mye som skulle på plass, sier hun til Svalbardposten onsdag.

– Hvor lenge kan dere vente?

– Vi er nå sterkt involvert i arbeidet som pågår, sier Ravlo.

– Vi må uansett fortsette prosessen, og skal ned mot 100 ansatte, sier hun.

Se bildet større

Store Norske-sjef Wenche Ravlo håpet på en avklaring mandag, og satser nå på at det skjer før november er over. FOTO: Eirik Palm

I dag er det om lag 230 ansatte. I september skal 70 ha fått oppsigelse, og denne uka fortsatte drøftingsmøtene med de ansatte.

At Store Norske ikke varsler noen endringer i prosessen, kan tyde på at selskapet har kunnskaper om en kommende løsning.

Sentral rolle

Da Svalbardposten gikk i trykken onsdag ettermiddag var det fremdeles ingen avklaring.
Forrige fredag varslet Nærings- og fiskeridepartementet at regjeringen bevilger 50 millioner kroner til aktivitet og omstilling i Longyearbyen. 23 millioner kroner går til Innovasjon Norge, mens Longyearbyen lokalstyre får 22. I tillegg kommer fire millioner kroner ekstra til omstillingsarbeid i LL og tilskudd til Svalbard Næringsforening.

– Dette skal legge grunnlaget for ny næringsaktivitet både på kort og lengre sikt, sa næringsminister Monica Mæland (H) i en pressemelding.

Pengene kom uventet, og Innovasjon Norge får dermed en sentral rolle i næringsutviklingen i Longyearbyen.

Se bildet større

– Dette er en begynnelse, sier Kjetil Figenschou (H) om tilskuddet på 50 millioner kroner. FOTO: Christopher Engås

– Jeg ser på dette som en start, sier Høyres Kjetil Figenschou.

– Hva må skje nå?

– Det neste som må skje er at Innovasjon Norge må få et bestillingsbrev fra departementet om hvordan dette skal disponeres. Det må komme så snart som mulig, og det forutsetter jeg at også departementet ser, sier han.

Lokalstyreleder Arild Olsen (Ap) uttrykte seg kritisk til Innovasjon Norges rolle overfor NRK og High North News, men modererer kritikken.

– Det jeg var redd for var antydningen om at det skulle lages en ny næringsstrategi, men nå har jeg hatt en prat med Innovasjon Norge, sier han.

– Vi er vant med og har kompetanse til å forstå hva så mye penger kan gjøre. Og vi vet at det er viktig å fordele pengene på gode prosjekter, heller enn å tulle med masse små. Vi ønsker prosjekt med substans, drevet fram av aktører som tør å satse med en viss risiko. Så skal vi ta rollen som risikoavlaster, uttalte direktør Stein-Gunnar Bondevik i Innovasjon Norge Troms og Svalbard til High North News nylig.


"Slik jeg ser det, har vi en fot innafor døra.
Nå vil jeg ha inn hele kroppen"

– Hele kroppen

De 22 millionene til lokalstyret skal brukes til vedlikehold av eksisterende infrastruktur, som vei, vann og avløp, men samtlige partier forventer at det kommer mer.

Se bildet større

Lokalstyreleder Arild Olsen (Ap) har moderert seg etter å ha vært kritisk til Innovasjon Norges rolle i Longyearbyen. Nå tar han med seg medlemmene i Administrasjonsutvalget til Oslo for å ha møter med justisministeren, polaravdelingen og stortingspolitikere. FOTO: Christopher Engås

Til uka drar de fem medlemmene i Administrasjonsutvalget til Oslo for å møte Polaravdelingen og stortingspolitikere, hvor de skal drøfte omstilling og komme med innspill til svalbardmeldingen neste vår. Årsaken er at Polaravdelingen og svalbardminister Anders Anundsen (Frp) måtte avlyse et planlagt besøk i høst.

Her er også Energiverket og havneprosjektet tema. I høst ga regjeringen 15 millioner kroner til Kystverket for å starte planleggingen. Fra før har ny havn i Longyearbyen ligget inne i Nasjonal Transportplan.

– Slik jeg ser det, har vi en fot innafor døra. Nå vil jeg ha hele kroppen inn, kommenterer Olsen.

Møtte Hermansen

I mellomtiden venter hele samfunnet på en avklaring med Lunckefjell. For to uker siden sa tidligere Store Norske-sjef Robert Hermansen at det er mulig å drive kullgruva lønnsomt. I etterkant har han vært i et møte med Wenche Ravlo, hvor de gikk igjennom situasjonen. Ravlo står på at Hermansen tar feil.

– Situasjon nå er en annen enn da han var der, sier hun.ALT OM KRISEN I STORE NORSKE:
– Dette kunne vi godt vært uten
Spår evig hvile for milliardgruve
- Når du får brevet, blir du litt satt ut
– Jeg vil ikke nå kommentere på når en avklaring for Store Norske kan være på plass
Advarer om rettslige etterspill
Kullprisen faller videre
Vil ha samfunnsøkonomien vurdert
– Vi snakker om barn, ektefeller, huslån
Her er planen
Kommentar: Derfor haster det
– Vi har levert, men markedet er ikke med oss
Vedtok kriselån
Setter deadline for kullgruve
Fare for at kulldriften kan bli avviklet
Banken stengte pengestrømmen
Lettelse i gruva
Dette svarer partiene - Flertall for krisehjelp
Mæland vil ta tiden til hjelp
Skeptisk til planen
Underskudd på 537 millioner, ber om 450 millioner i kriselån
Klar for banken
Krisen handler om mer enn kull
– Vi skal ikke late som om dette ikke er en utfordring
De første har fått beskjed
Vil satse på industrikull
Her er kuttene
Vil ikke miste kolleger
Vil kutte 100 stillinger
Varsler store endringer i driften
Kaller situasjonen alvorlig
Seiler mot kjempeunderskudd
Spår ti magre år

Siste nytt i Nyheter

By-bjørnene eskortert til Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt flyttet med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig. Lørdag ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!