Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Gammel isbjørnkjeve

Isbjørnkjeven som ble funnet i 2004 kan kanskje gi flere svar om evolusjonshistorien til isbjørn. FOTO: Ólafur Ingólfsson

Gammel isbjørnkjeve

Isbjørnkjeven som ble funnet på Prins Karls Forland i 2004 er det eldste fossilet man noen sinne har funnet av en isbjørn. Forskerne mener den kan være opptil 130.000 år gammel.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
08.01.2010 kl 09:21

Kjeven ble funnet i juli 2004 av en gruppe geologistudenter fra Unis, under ledelse av professor Ólafur Ingólfsson. Den ble funnet på Poolepynten på Prins Karls Forland, som er en del av Forlandet nasjonalpark.

Sjeldent funn

Å finne fossiler av isbjørn er ifølge Unis sine nettsider noe man gjør svært sjelden. En av forklaringene er at isbjørnen lever det meste av livet på isen, der den som regel også dør. Derfor har man ikke mye kunnskap om utviklingen til isbjørnen opp gjennom historien. 

Fra en hannbjørn

Undersøkelser ved Lunds universitet i Sverige viser at kjeven trolig er mellom 110.000 og 130.000 år gammel. Det gjør den til det eldste fossilet av en isbjørn som noen gang er funnet, ifølge en artikkel som nylig ble publisert av professor Ólafur Ingólfsson, som jobber ved Universitetet på Island og Unis, og professor Øystein Wiig ved Universitetet i Oslo. Forskerne trodde først at kjeven stammet fra en hunnbjørn, men etter å ha gjort flere analyser viser det seg nå at den trolig er fra en fullvoksen hann, med samme størrelse som hannbjørnene har i dag. 

Flere analyser

Kjeven er godt bevart, noe som åpner for muligheten for ytterligere analyser av fossilet. De kan kanskje avsløre flere detaljer om evolusjonshistorien til isbjørn. Ifølge Ingólfsson er dette arbeidet allerede i gang.  

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!