Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Gammel isbjørnkjeve

Isbjørnkjeven som ble funnet i 2004 kan kanskje gi flere svar om evolusjonshistorien til isbjørn. FOTO: Ólafur Ingólfsson

Gammel isbjørnkjeve

Isbjørnkjeven som ble funnet på Prins Karls Forland i 2004 er det eldste fossilet man noen sinne har funnet av en isbjørn. Forskerne mener den kan være opptil 130.000 år gammel.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
08.01.2010 kl 09:21

Kjeven ble funnet i juli 2004 av en gruppe geologistudenter fra Unis, under ledelse av professor Ólafur Ingólfsson. Den ble funnet på Poolepynten på Prins Karls Forland, som er en del av Forlandet nasjonalpark.

Sjeldent funn

Å finne fossiler av isbjørn er ifølge Unis sine nettsider noe man gjør svært sjelden. En av forklaringene er at isbjørnen lever det meste av livet på isen, der den som regel også dør. Derfor har man ikke mye kunnskap om utviklingen til isbjørnen opp gjennom historien. 

Fra en hannbjørn

Undersøkelser ved Lunds universitet i Sverige viser at kjeven trolig er mellom 110.000 og 130.000 år gammel. Det gjør den til det eldste fossilet av en isbjørn som noen gang er funnet, ifølge en artikkel som nylig ble publisert av professor Ólafur Ingólfsson, som jobber ved Universitetet på Island og Unis, og professor Øystein Wiig ved Universitetet i Oslo. Forskerne trodde først at kjeven stammet fra en hunnbjørn, men etter å ha gjort flere analyser viser det seg nå at den trolig er fra en fullvoksen hann, med samme størrelse som hannbjørnene har i dag. 

Flere analyser

Kjeven er godt bevart, noe som åpner for muligheten for ytterligere analyser av fossilet. De kan kanskje avsløre flere detaljer om evolusjonshistorien til isbjørn. Ifølge Ingólfsson er dette arbeidet allerede i gang.  

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet er leteaksjonen nå avsluttet.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

 
Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Jubilerer med solid trøkk

Longyearbyen sykehus er 100 år.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!