Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Gammel isbjørnkjeve

Isbjørnkjeven som ble funnet i 2004 kan kanskje gi flere svar om evolusjonshistorien til isbjørn. FOTO: Ólafur Ingólfsson

Gammel isbjørnkjeve

Isbjørnkjeven som ble funnet på Prins Karls Forland i 2004 er det eldste fossilet man noen sinne har funnet av en isbjørn. Forskerne mener den kan være opptil 130.000 år gammel.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
08.01.2010 kl 09:21

Kjeven ble funnet i juli 2004 av en gruppe geologistudenter fra Unis, under ledelse av professor Ólafur Ingólfsson. Den ble funnet på Poolepynten på Prins Karls Forland, som er en del av Forlandet nasjonalpark.

Sjeldent funn

Å finne fossiler av isbjørn er ifølge Unis sine nettsider noe man gjør svært sjelden. En av forklaringene er at isbjørnen lever det meste av livet på isen, der den som regel også dør. Derfor har man ikke mye kunnskap om utviklingen til isbjørnen opp gjennom historien. 

Fra en hannbjørn

Undersøkelser ved Lunds universitet i Sverige viser at kjeven trolig er mellom 110.000 og 130.000 år gammel. Det gjør den til det eldste fossilet av en isbjørn som noen gang er funnet, ifølge en artikkel som nylig ble publisert av professor Ólafur Ingólfsson, som jobber ved Universitetet på Island og Unis, og professor Øystein Wiig ved Universitetet i Oslo. Forskerne trodde først at kjeven stammet fra en hunnbjørn, men etter å ha gjort flere analyser viser det seg nå at den trolig er fra en fullvoksen hann, med samme størrelse som hannbjørnene har i dag. 

Flere analyser

Kjeven er godt bevart, noe som åpner for muligheten for ytterligere analyser av fossilet. De kan kanskje avsløre flere detaljer om evolusjonshistorien til isbjørn. Ifølge Ingólfsson er dette arbeidet allerede i gang.  

Siste nytt i Nyheter

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig. I ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!