Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Gå og stem

For fire år siden valgte tre av fem stemmeberettigede å la være å stemme. Valgdeltakelsen sank med rundt ti prosentpoeng fra 2001 til 2003, til 41,1 prosent.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Lokalstyrelederen karakteriserte valgresultatet som en protest fra Longyearbyens befolkning. Begrunnelsen ifølge lokalstyreleder Sigmund Spjelkavik var skatteøkning og fredning av Reindalen. «Det var jo til og med krefter i gang for å boikotte hele valget på grunn av dette», sa han til Svalbardposten.

I vår uhøytidlige nettundersøkelse forrige uke svarte 49,9 prosent av de 627 som har klikket seg inn på nettspørsmålet at de vil stemme ved lokalstyrevalget. Om vi tar undersøkelsen høytidelig lover det godt for valget søndag og mandag. Og det til tross for et nokså labert aktivitetsnivå blant de fem partiene som stiller liste: Arbeiderpartiet, Høyre, Tverrpolitisk fellesliste, Fremskrittspartiet og Svalbardlista. Det knytter seg en viss spenning til om Jon Sandmo, mannen bak Svalbardlista, vil klare å komme seg inn i lokalstyret. Sandmo har vært særlig aktiv i Svalbardposten med stadige innspill, og representerer ingen andre enn seg selv.

Av de fem partiene har Fremskrittspartiet hatt lavest aktivitetsnivå. I forrige nummer av Svalbardposten begrunnet listetopp Torgrim Holm dette med at Longyearbyen Fremskrittsparti ikke hadde tid til å drive valgkamp. «Folk har for mye å gjøre til å engasjere seg i politikken», sa han. Det kan hende dette vil straffe seg. Partiet har i dag to representanter i lokalstyret. Blant de tre andre partiene har det vært en viss bevegelse de siste dagene, uten at det har skapt særlig engasjement. Problemet er at det ikke går skarpe, politiske skillelinjer gjennom lokalstyret. Partiene er opptatt av de samme sakene, og har ingen egen merkesak som er tydelig nok til å skape brytninger. Det er rett og slett for mye harmoni, kos og småprat.

Noe som helt klart kunne fått opp temperaturen var om det ble arrangert en partilederdebatt. Jeg fikk henvendelser om ikke det var noe Svalbardposten kunne ta seg av. Jeg kunne ikke se at vi verken hadde kapasitet til det, eller at det var vår oppgave. En slik debatt burde vært arrangert av lokalstyret selv. Lokalstyreleder Kjell Mork fikk spørsmål om å arrangere en slik debatt, men han mente det ikke var lokalstyrets ansvar. Det mener jeg er feil av Mork. Et slikt arrangement ville hjulpet velgerne nettopp her i byen hvor gjennomtrekken av mennesker er så stor, og hvor valget er så personavhengig.

Til tross for en viss motstand mot lokalstyret fortsatt blant folk i Longyearbyen, og som ble kraftig forsterket av skatteøkningen som ble kastet på oss for et par år siden, er jeg overbevist om at det ikke finnes et bedre alternativ enn Longyearbyen lokalstyre for å ivareta våre interesser blant rikspolitikerne i sør. Søndag og mandag har du muligheten til å være med å bestemme hvem som skal representere deg de fire neste årene. Den muligheten bør du gripe. Lar du være blir du stående alene og gape. Da det første Longyearbyen lokalstyre ble valgt i november 2001 stemte 627 av 1217 stemmeberettigede. Forrige valg i oktober 2003 stemte 547 av 1334.
Kjell Mork er regjerende borgermester i dag. Hvem kan flotte seg med kjedet neste uke?

Siste nytt i Nyheter

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!