Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Gå og stem

For fire år siden valgte tre av fem stemmeberettigede å la være å stemme. Valgdeltakelsen sank med rundt ti prosentpoeng fra 2001 til 2003, til 41,1 prosent.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Lokalstyrelederen karakteriserte valgresultatet som en protest fra Longyearbyens befolkning. Begrunnelsen ifølge lokalstyreleder Sigmund Spjelkavik var skatteøkning og fredning av Reindalen. «Det var jo til og med krefter i gang for å boikotte hele valget på grunn av dette», sa han til Svalbardposten.

I vår uhøytidlige nettundersøkelse forrige uke svarte 49,9 prosent av de 627 som har klikket seg inn på nettspørsmålet at de vil stemme ved lokalstyrevalget. Om vi tar undersøkelsen høytidelig lover det godt for valget søndag og mandag. Og det til tross for et nokså labert aktivitetsnivå blant de fem partiene som stiller liste: Arbeiderpartiet, Høyre, Tverrpolitisk fellesliste, Fremskrittspartiet og Svalbardlista. Det knytter seg en viss spenning til om Jon Sandmo, mannen bak Svalbardlista, vil klare å komme seg inn i lokalstyret. Sandmo har vært særlig aktiv i Svalbardposten med stadige innspill, og representerer ingen andre enn seg selv.

Av de fem partiene har Fremskrittspartiet hatt lavest aktivitetsnivå. I forrige nummer av Svalbardposten begrunnet listetopp Torgrim Holm dette med at Longyearbyen Fremskrittsparti ikke hadde tid til å drive valgkamp. «Folk har for mye å gjøre til å engasjere seg i politikken», sa han. Det kan hende dette vil straffe seg. Partiet har i dag to representanter i lokalstyret. Blant de tre andre partiene har det vært en viss bevegelse de siste dagene, uten at det har skapt særlig engasjement. Problemet er at det ikke går skarpe, politiske skillelinjer gjennom lokalstyret. Partiene er opptatt av de samme sakene, og har ingen egen merkesak som er tydelig nok til å skape brytninger. Det er rett og slett for mye harmoni, kos og småprat.

Noe som helt klart kunne fått opp temperaturen var om det ble arrangert en partilederdebatt. Jeg fikk henvendelser om ikke det var noe Svalbardposten kunne ta seg av. Jeg kunne ikke se at vi verken hadde kapasitet til det, eller at det var vår oppgave. En slik debatt burde vært arrangert av lokalstyret selv. Lokalstyreleder Kjell Mork fikk spørsmål om å arrangere en slik debatt, men han mente det ikke var lokalstyrets ansvar. Det mener jeg er feil av Mork. Et slikt arrangement ville hjulpet velgerne nettopp her i byen hvor gjennomtrekken av mennesker er så stor, og hvor valget er så personavhengig.

Til tross for en viss motstand mot lokalstyret fortsatt blant folk i Longyearbyen, og som ble kraftig forsterket av skatteøkningen som ble kastet på oss for et par år siden, er jeg overbevist om at det ikke finnes et bedre alternativ enn Longyearbyen lokalstyre for å ivareta våre interesser blant rikspolitikerne i sør. Søndag og mandag har du muligheten til å være med å bestemme hvem som skal representere deg de fire neste årene. Den muligheten bør du gripe. Lar du være blir du stående alene og gape. Da det første Longyearbyen lokalstyre ble valgt i november 2001 stemte 627 av 1217 stemmeberettigede. Forrige valg i oktober 2003 stemte 547 av 1334.
Kjell Mork er regjerende borgermester i dag. Hvem kan flotte seg med kjedet neste uke?

Siste nytt i Nyheter

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!