Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Fyllerøre og knuffing endte i knivangrep

Nord-Troms tingrett ble satt i Barentsburg for å behandle straffesaken mot 33-åringen. Tingrettsdommer Sissel Sund Olsen flankert av meddommere Trond Erik Johansen og Oddny Kjerstad fra Longyearbyen. FOTO: Christopher Engås

Fyllerøre og knuffing endte i knivangrep

Ukraineren (33) erkjente straffskyld og erstatningsansvar. Og han holder muligheten åpen for at det han forklarer ikke stemmer helt. Han var for full.

Tekst:

Publisert:

En 30 år gammel ukrainsk mann ble natt til 21. april stukket med kniv i blokk 31 i Barentsburg. Fire måneder senere behandlet Nord-Troms tingrett straffesaken mot en 33 år gammel mann, som er tiltalt for å stå bak ugjerningen. Mannen bidro selv i høyeste grad til å opplyse saken. På spørsmål fra aktor Lars Erik Alfheim om han hadde noen formening om hvem som stakk fornærmede med kniv den aktuelle natten, svarte han:

– Det kunne ikke vært noen andre enn meg. Det var min kniv, og jeg hadde den i hånda da jeg kom til meg selv, svarte mannen som erkjente både straffskyld og erstatningsansvar i saken.

Fyllerøre

Det tiltalte og vitnene i saken fortalte Nord-Troms tingrett denne uken kan vanskelig beskrives som annet enn ei fyllerøre. I løpet av et halvt døgn med tett drikking hadde det vært flere konfrontasjoner mellom tiltalte og fornærmede, uten at noen av dem husker konkret hva det var de kranglet om.

– Det var fyllesnakk og irritasjon. Et ord tok det neste, og så ble det håndgemeng fortalte tiltalte om den første av to-tre fysiske konfrontasjoner mellom de to.

Etter en kort slosskamp tildig på kvelden fikk tiltalte noen kraftige slag i hodet, og fornærmede fikk ei ødelagt leppe, sa de to faktisk unnskyld til hverandre, og fortsatte med å drikke.

– Den første krangelen var min feil. Derfor ba jeg tiltalte om unnskyldning etterpå, fortalte offeret for knivstikkingen i retten.

Kom til seg selv

Tiden umiddelbart før knivstikkingen er uklar for tiltalte. Han mener han var i en situasjon der han ble slått fra flere hold. Men han visste ikke hvem det var som slo ham. Selve knivstikkingen husker han ikke.

– Jeg husker ikke at jeg brukte kniven. Jeg husker kun at jeg kom til meg selv av et kraftig kvinneskrik. Så jeg fikk se meg selv med en kniv i handa, forklarte tiltalte om knivstikkingen seinere på natta.

Han kastet kniven fra seg, og løp deretter videre for å skaffe hjelp til den skadde mannen.

Offeret ble sendt til Longyearbyen sykehus, og deretter videre til Universitetssykehuset i Nord-Norge i Tromsø, hvor han ble operert. Mannen var sykemeldt i fire uker etter hendelsen, men er nå fullt ut restituert. I ettertid har det vist seg at skaden han ble påført er av moderat art.

Tiltalte har sittet varetektsfengslet siden han ble pågrepet etter voldsepisoden.

Forsett i fokus

Et sentralt moment for retten å ta stilling til er hvilken grad av forsett mannen handlet med da han gikk til angrep med kniv for drøyt fire måneder siden. Et viktig vitne i saken ble drept i ei gruveulykke i Barentsburg i sommer, og kunne derfor ikke bidra til å opplyse saken utover politiforklaringa han avga etter hendelsen. Tiltalte sier selv at kniven hadde ligget i jakkelommen hans i flere dager.

– Det er en kjøkkenkniv som jeg hadde planer om å slipe på jobb. Jeg la den derfor i jakkelommen. Men så glemte jeg hele tiden å gjøre det. Så ble den liggende i jakkelommen, fortalte han.

Påstand om to år

Aktor Lars Erik Alfheim mener det nødvendige forsettet var til stede, og la ned påstand om to års ubetinget fengsel for 33-åringen.

– Alle slike knivepisoder er forhold med streng strafferamme. Det har vært flere revisjonere de siste årene. Min påstand ville vært enda høyere hvis ikke tiltalte selv umiddelbart bidro til å skaffe hjelp til fornærmede. Han har også bidratt til sakens opplysning ved å samarbeide med politi og påtalemyndighet. Det bidrar også til en lavere straffepåstand, sier Alfheim.

I tillegg til fengselsstraffen kreves det fra aktors side at mannen betaler sykehusutgifter på 116.000 kroner, samt oppreisning til offeret etter rettens skjønn.

Forsvarer Anette Barlinn ba retten behandle tiltalte på mildest mulig måte.

Dom ventes om to uker.

Se bildet større

Knivstikkingen skjedde i blokk 31 i Barentsburg natt til søndag 21. april i år. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

Advokat Anette Barlinn (t.v.) forsvarer tiltalte. Here med tolk Svetlana Jacobsen. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

Aktor Lars Erik Alfheim la ned påstand om to års ubetinget fengsel for den tiltalte 33-åringen. FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!