Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Fyller øya med musikk

Fest og høytid: Hilde Holtet, Eva Therese Jenssen, Kristin Furu Grøtting og Lasse Stener Hansen er klare for festival. Helen Flå var ikke til stede da bildet ble tatt. FOTO: Eirik Palm

Polarjazz 2016:

Fyller øya med musikk

Med et budsjett på 1,1 million kroner og konserter i både Longyearbyen, Barentsburg og Ny-Ålesund er Polarjazz-styret klar for ny fest.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
01.02.2016 kl 07:39

80 prosent av styret er samlet rundt klaveret på Rabalder inne på Kulturhuset. Her vil hundrevis av gjester ha base fra vorspielet onsdag til avslutningen med Hekla Stålstrenga på scenen søndag kveld. 13 artister og band står på årets liste, med trekkplastre som Susanne Sundfør, D’Sound og Sondre Lerche.

Sistnevnte har ei travel helg med konserter på kulturhuset, i ungdomshuset og i Ny-Ålesund, hvis været tillater det.

Betaling

– I år holder vi alt av storkonsertene på Kulturhuset. Det er litt for å prøve, og vi tar gjerne tilbakemeldinger på det. Men det fungerte veldig bra i fjor, da vi flyttet til kulturhuset på lørdagen, sier festivalgeneral Lasse Stener Hansen.

Selv kom han med i 2004, og styret som i tillegg består av Helen Flå, Hilde Holtet, Eva Therese Jenssen og Kristin Furu Grøtting har over år innarbeidet rutiner som gjør at det meste går på skinner.

Likevel er det mye som skal gjøres, og det er travle måneder før festivalen. Travelt er det også i jazzhelga, men Lasse Stener Hansen oppsummerer det slik:

– Du vet at det er mye jobb, men vår betaling er jo når du ser at konsertene fungerer og at folk har det moro.

«…som liker jobben sin»

Popcornmaskiner og softis har ikke stått på raiderne (artistenes bestilling), men flere ønsker seg turer ut i den spektakulære naturen. Andre er mer beskjedne: «Folk som er dyktige og som liker jobben sin», heter det på en av raiderne.

Årets budsjett er på mellom 1,1 og 1,2 millioner kroner, og jazzen må ha fullt hus minst én kveld og rundt 70 prosent på resten for å lande på beina. Da er inntekter fra sponsorene tatt med.

Kulturhuset har plass til 600. I tillegg tas flere scener i bruk, med konserter på Kroa, Gruvelageret, Huset og i Svalbard kirke på søndagen, før det avsluttes søndag kveld med Hekla Stålstrenga.

I tillegg kommer konserten i kultursalen i Barentsburg, i år med Sofia Jannok.

Vorspiel

For mange er imidlertid vorspielet høydepunktet. Her stiller lokale artister, og musikere finner sammen i nye konstellasjoner. Onsdagen pleier også å være fullsatt.

– Du vet, Bluesen har jam session, vi har vorspielet, fastslår de fire.

Mange tar turen fra fastlandet, og billettsalget går unna i høyt tempo.

– Det er også flere og flere journalister som kommer opp for å skrive, og en fin måte for destinasjonen å markedsføre seg på, sier Eva Therese Jenssen.

Jazzbuss

Den musikkinteresserte oppdager imidlertid fort at det ikke er mange jazzartister på plakaten under årets festival. Kanskje er lokale Svajazz det eneste rendyrkede. Årsaken til utvalget ligger i oppslutningen. Den tidligere Polarjazzen var mer lik en jazzfestival, men det ble smalt og vanskelig å dekke utgiftene. Dermed har det blitt mer musikk- og jazzfestival.

Under årets festival gjelder også mottoet at det ikke er slutt før det er slutt, og fordi mange har en tendens til å trekke mot Huset, blir lørdagens siste artist å finne på scenen der. Og det er satt opp egen jazzbuss.

Årets artister

Artist, dag, scene:
D’sound, fredag, Kulturhuset
Dos Mosquitos, lørdag, Huset
Hekla stålstrenga, søndag, Kulturhuset
Ingebjørg Bratland, fredag, Kulturhuset
Longyearbyen storband med Håkon Skog Erlandsen, søndag, Svalbard kirke
Matilda, lørdag, Gruvelageret
Per Mathisen & Ulf Wakenius, torsdag, Kulturhuset
Sofia Jannok, lørdag, Kulturhuset
Sondre Lerche, torsdag, Kulturhuset
Susanne Sundfør, lørdag, Kulturhuset
Svajazz, lørdag, Kroa

Siste nytt i Nyheter

Mørketiden er inne

Nå har sola tatt farvel med Longyearbyen, og kommer ikke over horisonten før 16. februar.

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!