Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Fyller kirka med stor lyd

Leif Magne Helgesen og Torunn Sørensen lytter mens Jovna Zakharias Dunfjell demonstrerer lyden i det nye kirkeorgelet. FOTO: Eirik Palm

Fyller kirka med stor lyd

Det nye kirkeorgelet i Svalbard kirke har kostet en kvart million, men lyden er verdt hver ei krone, mener organist Jovna Zakharias Dunfjell.

Tekst:

Publisert:

Det har gått noen dager siden det sto ferdig oppmontert inne i kirkerommet, og ennå vil det ta litt tid før det er helt tilpasset, men kirkeorganisten serverer toner som løfter taket.

Lyden av Notre Dame

– Det andre hadde en død klang. Det blir noe helt annet å lytte til. Du får en følelse av at du er i et større rom enn du egentlig er, sier kateket Torunn Sørensen, og følger med mens Dunfjell spiller utdrag fra gamle storverk.

Det er laget av den nederlandske produsenten Johannus og er elektronisk. Kirkerådet ønsker helst pipeorgel, men på Svalbard er det for tørt, så det vil ikke fungere, sier sokneprest Leif Magne Helgesen.

– Det er en god investering. Prisen ville vært en helt annen om vi skulle bygd et pipeorgel, men nå har vi orgel for 30 år, sier han.

Avgjørelsen om å gå til anskaffelse av nytt kirkeorgel ble tatt i september. Det gamle hadde gjort sin tjeneste i kirken, og lyden var ikke så fyldig og klangfull som de ønsket seg.

– Ingen Rolls

Jovna Zakharias Dunfjell ble satt på saken, og det endte med et digitalt orgel, hvor elektronikken er kamuflert bak gammeldagse trehåndtak. Etter hvert kommer produsenten for å tilpasse klangen til kirkebygget, men i forhåndsprogrammeringen ligger lyden i mange kjente kirker og katedraler, som Notre Dame, den gotiske katedralen og turistattraksjonen på Ile de la Cité midt i Paris.

Det gamle orgelet står på Huset, som jo også har gjort tjeneste som kirke i Longyearbyen.
– Jeg ba om å få det i lys eik. Det gamle orgelet var mørkt og dette glir bedre inn i rommet, synes jeg. Og det er ikke en Rolls Royce. Jeg la meg på ei linje hvor vi får et orgel som kan brukes til alt, sier han.

Travel påskeuke

En av tingene det skal brukes til når det blir presentert for menighet og musikkinteresserte, er operamusikk sammen med den kjente barytonen Leif Jone Ølberg, som skal ha konserter både i Svalbard kirke og på Huset i påsken.

Han har vært her før, og Sørensen, Dunfjell og Helgesen gleder seg til å ha ham tilbake.
Påsken er også en travel tid for kirken og påskeprogrammet rommer én konfirmasjon, én konsert og fem gudstjenester, hvorav én av dem foregår ute på Vindodden, langfredag.

– Der pleier det å være mye folk. Det blir fort 80-100 stykker fra hyttene og fra Longyearbyen, sier Leif Magne Helgesen.

Med den kommende gudstjenesten langfredag har han holdt tre utegudstjenester i det han kaller «min katedral» siden sola tittet fram etter polarnatta.

Han forteller at utegudstjenesten på Vindodden går tilbake til 50-årsdagen til avdøde Kjell Mork, som satte opp et kors der ute. Det fortelles også at det har vært en langfredag i påsken hvor presten ikke kom, og hvor Mork dermed holdt sin egen markering.

Denne gangen håper de været skal holde seg.

– Det er flott med ting som skjer i påsken. Ellers er det lite som skjer på denne tiden på kultursiden.

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet er leteaksjonen nå avsluttet.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

 
Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Jubilerer med solid trøkk

Longyearbyen sykehus er 100 år.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!