Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Funn av nye miljøgifter i polarmåka

FORURENSET: Fordi polarmåka flyr over et stort geografisk område og har en nøkkelrolle som åtsel- og rovfugl i det arktiske marine miljøet, er den spesielt utsatt for forurensing. FOTO: Birger Amundsen

Funn av nye miljøgifter i polarmåka

Et nytt doktorgrads-studium viser at polarmåker i Arktis, og særlig på Bjørnøya, er forurenset av miljøgiftene bromerte flammehemmere og fluorforbindelser.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Tidligere forskning har vist at polarmåke er blant de mest forurensede arktiske sjøfuglene når det gjelder klorerte organiske forbindelser, som PCB og DDT. Men det finnes lite kunnskap om hvilke virkninger disse forbindelsene har på sjøfugl og hvordan denne forurensingen blir overført til avkommet.

Nye forbindelser
I doktorgradsarbeidet, som er gjort av Jonathan Verreault ved Universitetet i Tromsø, har Verreault funnet flere nye kjemiske forbindelser som ikke finnes naturlig i polare områder og som ikke er blitt påvist tidligere i dyr fra norsk Arktis. Eksempler er brommerte flammehemmere og visse fluorforbindelser.

Påvirker hormonene
Funnene viser at polarmåkene er utsatt for en omfattende blanding av varige, biologisk akkumulerende og potensielt giftige kjemikalier. Verreault sitt studie tyder også på at denne type forurensing påvirker hormonene og energisystemet hos polarmåker på en negativ måte, noe som vil kunne påvirke reproduksjonen og populasjonen til polarmåker som hekker på Bjørnøya.

Siste nytt i Nyheter

Mørketiden er inne

Nå har sola tatt farvel med Longyearbyen, og kommer ikke over horisonten før 16. februar.

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!