Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Funn av nye miljøgifter i polarmåka

FORURENSET: Fordi polarmåka flyr over et stort geografisk område og har en nøkkelrolle som åtsel- og rovfugl i det arktiske marine miljøet, er den spesielt utsatt for forurensing. FOTO: Birger Amundsen

Funn av nye miljøgifter i polarmåka

Et nytt doktorgrads-studium viser at polarmåker i Arktis, og særlig på Bjørnøya, er forurenset av miljøgiftene bromerte flammehemmere og fluorforbindelser.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Tidligere forskning har vist at polarmåke er blant de mest forurensede arktiske sjøfuglene når det gjelder klorerte organiske forbindelser, som PCB og DDT. Men det finnes lite kunnskap om hvilke virkninger disse forbindelsene har på sjøfugl og hvordan denne forurensingen blir overført til avkommet.

Nye forbindelser
I doktorgradsarbeidet, som er gjort av Jonathan Verreault ved Universitetet i Tromsø, har Verreault funnet flere nye kjemiske forbindelser som ikke finnes naturlig i polare områder og som ikke er blitt påvist tidligere i dyr fra norsk Arktis. Eksempler er brommerte flammehemmere og visse fluorforbindelser.

Påvirker hormonene
Funnene viser at polarmåkene er utsatt for en omfattende blanding av varige, biologisk akkumulerende og potensielt giftige kjemikalier. Verreault sitt studie tyder også på at denne type forurensing påvirker hormonene og energisystemet hos polarmåker på en negativ måte, noe som vil kunne påvirke reproduksjonen og populasjonen til polarmåker som hekker på Bjørnøya.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!