Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Funn av nye miljøgifter i polarmåka

FORURENSET: Fordi polarmåka flyr over et stort geografisk område og har en nøkkelrolle som åtsel- og rovfugl i det arktiske marine miljøet, er den spesielt utsatt for forurensing. FOTO: Birger Amundsen

Funn av nye miljøgifter i polarmåka

Et nytt doktorgrads-studium viser at polarmåker i Arktis, og særlig på Bjørnøya, er forurenset av miljøgiftene bromerte flammehemmere og fluorforbindelser.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Tidligere forskning har vist at polarmåke er blant de mest forurensede arktiske sjøfuglene når det gjelder klorerte organiske forbindelser, som PCB og DDT. Men det finnes lite kunnskap om hvilke virkninger disse forbindelsene har på sjøfugl og hvordan denne forurensingen blir overført til avkommet.

Nye forbindelser
I doktorgradsarbeidet, som er gjort av Jonathan Verreault ved Universitetet i Tromsø, har Verreault funnet flere nye kjemiske forbindelser som ikke finnes naturlig i polare områder og som ikke er blitt påvist tidligere i dyr fra norsk Arktis. Eksempler er brommerte flammehemmere og visse fluorforbindelser.

Påvirker hormonene
Funnene viser at polarmåkene er utsatt for en omfattende blanding av varige, biologisk akkumulerende og potensielt giftige kjemikalier. Verreault sitt studie tyder også på at denne type forurensing påvirker hormonene og energisystemet hos polarmåker på en negativ måte, noe som vil kunne påvirke reproduksjonen og populasjonen til polarmåker som hekker på Bjørnøya.

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet ble leteaksjonen avsluttet.

Lørdag var Sysselmannen i Bolterdalen for å kontrollere skutere og skuterkjøring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

 
En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!