Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Funn av nye miljøgifter i polarmåka

FORURENSET: Fordi polarmåka flyr over et stort geografisk område og har en nøkkelrolle som åtsel- og rovfugl i det arktiske marine miljøet, er den spesielt utsatt for forurensing. FOTO: Birger Amundsen

Funn av nye miljøgifter i polarmåka

Et nytt doktorgrads-studium viser at polarmåker i Arktis, og særlig på Bjørnøya, er forurenset av miljøgiftene bromerte flammehemmere og fluorforbindelser.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Tidligere forskning har vist at polarmåke er blant de mest forurensede arktiske sjøfuglene når det gjelder klorerte organiske forbindelser, som PCB og DDT. Men det finnes lite kunnskap om hvilke virkninger disse forbindelsene har på sjøfugl og hvordan denne forurensingen blir overført til avkommet.

Nye forbindelser
I doktorgradsarbeidet, som er gjort av Jonathan Verreault ved Universitetet i Tromsø, har Verreault funnet flere nye kjemiske forbindelser som ikke finnes naturlig i polare områder og som ikke er blitt påvist tidligere i dyr fra norsk Arktis. Eksempler er brommerte flammehemmere og visse fluorforbindelser.

Påvirker hormonene
Funnene viser at polarmåkene er utsatt for en omfattende blanding av varige, biologisk akkumulerende og potensielt giftige kjemikalier. Verreault sitt studie tyder også på at denne type forurensing påvirker hormonene og energisystemet hos polarmåker på en negativ måte, noe som vil kunne påvirke reproduksjonen og populasjonen til polarmåker som hekker på Bjørnøya.

Siste nytt i Nyheter

By-bjørnene eskortert til Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt flyttet med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig. Lørdag ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!