Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Fullstendig smadret

Inger Bjerrang betrakter skadene etter sørpeskredet. FOTO: Anders Fjellestad

Fullstendig smadret

Annekset er borte, garasjen knust og hytta er flyttet flere meter. Inger Bjerrangs hytteparadis i Bjørndalen er utradert av et sørpeskred.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
06.06.2013 kl 17:01

– Det er helt grusomt, sier Inger Bjerrang mens hun skuer opp mot den fullstendig raserte hytta si i Bjørndalen.

Stort mer er det ikke å si. Onsdag ettermiddag ble hytta truffet av et sørpeskred, revet av fundamentet og snudd nesten 90 grader. Annekset er smadret, det samme er garasjen. Taket til garasjen ligger over hundre meter nedenfor hytta.

Alt er knust

Svalbardposten ble med Bjerrang inn til hytta for å betrakte skadene torsdag ettermiddag. I en renne i fjellsida bak hytta, har det samlet seg opp snø i løpet av vinteren.

Onsdag kom sommervarmen, kombinert med regn og kraftig vind. Til slutt kollapset deler av snøfonna. Sørpe, slaps, vann og stein har dundret flere hundre meter nedover. Heldigvis var ikke Bjerrang på hytta da skredet ble utløst.

– Jeg hadde tenkt meg ut på hytta på kvelden. Hadde skredet kommet et par timer seinere, kunne jeg ha vært i hytta, sier hun.

Ikke mye søvn

Det var hyttenabo Steve Daldorff Torgersen som oppdaget det hele, og som ga beskjed onsdag ettermiddag. Kort tid etter dro Bjerrang ut for å se.

– Jeg forsto at det var ille, men at det skulle være så ille, trodde jeg ikke. Jeg var helt taus og klarte ikke å si noe. Det ble ikke mye søvn den natta, sier hun.

Hytta er 32 år gammel, og Bjerrang har eid den de ti siste årene. Aldri har hun opplevd et eneste skred fra fjellsida bak hytta.

– Jeg synes det er viktig at andre hytteeiere får se hva som kan skje. Folk må være oppmerksomme, sier hun.

Totalskadd

Inne er alle møbler kastet rundt. Bøker, knust glass, tørrvarer, kjøleskap. Alt ligger spredd utover gulvet.

Men en del ting har overlevd skredet. Også ting som betyr litt.

– Se her, jammen har ikke Svalbard-tallerkenen klart seg! bryter hun fornøyd ut.

Nå starter det omfattende arbeidet med å rydde opp.

– Vi skal ha ryddedag på lørdag, og trenger all hjelp, sier hun.

I et område lang nedenfor hytta, ligger vedkubber, en snøfreser, spader og kasser. En del av tingene er heldigvis uskadd. Hytta derimot kan ikke reddes, og Bjerrang vil ikke bygge den opp igjen.

– Nei, jeg hadde planer om å selge den i 2015 når jeg går av med pensjon. Jeg skulle invitere opp familie og venner påsken 2015 og markere det hele. Sånn blir det ikke, nå vil jeg bare rydde opp, sier hun ettertenksomt.

Se bildet større

Hytta i Bjørndalen er fullstendig smadret etter å ha blitt truffet av et sørpeskred onsdag ettermiddag. FOTO: Anders Fjellestad

Se bildet større

Hytta er 32 år og bærer navnet «Ryphaugen». Nå vil hytteeieren fjerne hytta. FOTO: Anders Fjellestad

Se bildet større

Alt er kastet rundt inne i stua. FOTO: Anders Fjellestad

Se bildet større

Alt innhold i skap og skuffer er slengt rundt overalt. Inger Bjerrang prøver å få en oversikt over skadene inne. FOTO: Anders Fjellestad

Se bildet større

– Vinen har klart seg, men korken er borte, konstaterer Inger Bjerrang. Her sammen med Telenor-kollega Einar Jenssen, som var med for å hjelpe. FOTO: Anders Fjellestad

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!