Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Fulle hus på julaften

Restaurantsjef i Spitsbergen Travel, Trude Helen Brenden åpner for første gang Funken for fastboende på julaften. Foto: Eirik amb nysveen FOTO: Eirik Amb Nysveen

Fulle hus på julaften

100 fastboende skal spise julemiddag på Funken. Også Polarhotellet er fullbooket på julaften.

Tekst:

Publisert:

Etter flere år med julefeiring på Polarhotellet, åpner Spitsbergen Travel i år også Spitsbergen Hotel (Funken) på julaften.

– Allerede i februar bestemte vi oss for å holde Funken åpen denne julen. Vi merket at interessen var så stor at vi kunne gjøre det, sier restaurantsjef Trude Helen Brenden i Spitsbergen Travel.

Polarhotellet har de siste syv årene hatt åpent på julaften, men i år er altså første gang også Funken er åpen.

– Vi hadde lyst til å flytte den tradisjonelle julemiddagen for fastboende til Funken. Det er jo der det er mest tradisjon, og det er der historien sitter i veggene. Det er klart det blir en helt annen stemning der oppe, og det har vært rungende ja fra alle vi har snakket med, sier Brenden.

Selv om Spitsbergen Travel i år prøver seg i nye lokaler, tar de ingen sjanser når det kommer til julematen. Det vil være mat til alle, uansett hvilke juletradisjoner de har med seg.

– Det blir det samme som hvert år, det er det folk ønsker. En tradisjonell julebuffet med alt; kalkun, lutefisk, ribbe, ja noe for alle, sier restaurantsjefen.

Økt turisme
Per i dag har hundre personer bestilt julemiddagen på Funken, og over halvparten av rommene er leid ut i juleperioden. På Polarhotellet er det ventet enda flere, det er fullbooket både jule- og nyttårshelgen, og det er ventet om lag 150 gjester til julemiddagen.

– Vi har jobbet godt for å selge Svalbard i jula, og det er jo veldig koselig her. Det er stort sett utenlandske gjester som kommer, sier Brenden.

Hun sier at interessen for svalbard jul har kommet i det siste, og bare de tre siste årene har antallet gjester mer enn doblet seg.

Snøhulebar
Spitsbergen Travel ønsket å sette opp en snøhulebar på parkeringsplassen utenfor Polarhotellet, men den ideen er lagt på is.

– Det er for lite snø rett og slett, men utover det så går hele programmet som planlagt, med lunsjer, brunsjer, champagnelunsjer og middager, sier Brenden.

Jul på Isfjord Radio
Noen andre som starter sesongen litt tidligere enn før er Basecamp Spitsbergen. De skal arrangere jule- og nyttårsfeiring på Isfjord Radio. De skal også fortsette med turer dit fra begynnelsen av januar.

– Vi har ti gjester som kommer til julaften, og det samme til nyttår. I tillegg har vi fått en del henvendelser fra fastboende som har lyst til å være med, men ønsker å se an vær og føre først, sier Jonny Bøkestad, kokk i Basecamp ved Isfjord Radio.

Den siste tidens snøfall kom ikke en dag for tidlig for Bøkestad.

– Jeg har ventet på snøen i to uker nå, sier han. Før han fortsetter: Men vi har andre alternativer dersom det ikke skulle bli skuterføre.

Se bildet større

Basecamp åpner i år for første gang for jule- og nyttårsfeiring. FOTO: Basecamp Spitsbergen

Jul på stasjonene

I Ny-Ålesund blir det felles julefeiring på julaften, med nissegrøt, gløgg og sledetur. Kvelden fortsetter med julemiddag, før det hele avsluttes i Zeppelin-stua med fyr i ovnen og besøk av nissen, sier bookingmanager i Kings Bay Trine Karoliussen.

Ragnar Sønstebø, stasjonsleder på Hopen foteller at det vil bli både julegrøt, ribbe og lutefisk der. Stasjonen er pyntet med julepynt, og et stort juletre.

Andrzej Arazny, stasjonsjef i Hornsund, forteller at det blir tradisjonell polsk juefeiring der.

– På julaften skal vi pynte juletreet, og på bordet vil det være tradisjonelle polske retter. Det blir julesanger, og rett før midnatt skal vi holde en midnattsbønn under korset på Wilczekodden, sier Arazny.

I Svea blir det pyntet til jul, masse god julemat, juletre og tradisjonell quiz, sier Siv Lunde ved sentralbordet til Store Norske.

Siste nytt i Nyheter

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!