Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Fulle barnehager

Barna i Longyearbyen barnehage kan få flere lekekamerater dersom Formannshuset (i bakgrunnen) tas ibruk som barnehage fra nyttår. Da blir det trolig felles uteområde. Her leker fra venstre: Jørund Bjørndal (5), Ida Steen (5), Agnes Zadewasser (5) og Idar Bjørndal (3). FOTO: Anne Nyheim

Fulle barnehager

Barnehagene i Longyearbyen er fulle. Mer penger må til for å skaffe alle plass fra nyttår.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
14.10.2011 kl 11:33

Polarflokken barnehage ble bygd ut i fjor. Likevel er det mange barn som står på venteliste for å få plass. Selv om Longyearbyen lokalstyre (LL) sier at det er full barnehage­dekning, fungerer det ikke slik i praksis.

– Generelt er det ikke venteliste på barnehageplass per dags dato, sier Anne Ellingsen, daglig leder i Oppvekstforetaket i LL.

– Svalbardposten kjenner til at det finnes barn som har stått på venteliste siden slutten av august. Foreldrene har fått beskjed om at søknaden ikke blir behandlet før hovedopptaket 15. november, fordi det uansett ikke finnes plass, og at det heller ikke kan garanteres plass fra nyttår?

– Longyearbyen lokalstyre har definert full barnehage­dekning som å få plass i løpet av tre måneder. I følge den definisjonen har ikke Longyearbyen ventelister i dag, sier Ellingsen.

Hovedopptak avgjørende

Oppvekstlederen opplyser at det er to hovedopptak i året; 15. november, for plass fra nyttår, og 15. april, for plass fra skolestart i august.

– Betyr det at garantien om plass og full barnehagedekning bare gjelder ved hovedopptakene?

– Vi har aldri definert det slik. Men det er klart at hvis det er mange som plutselig kommer flyttende, kan vi ikke garantere plass. Det avhenger jo av at andre flytter ned, sier Ellingsen.

Hun poengterer at ventetiden regnes fra da barnet egentlig skulle ha fått plass etter hovedopptaket.

I praksis vil det si at hvis et barn har stått på venteliste siden august, men ikke får plass før 1. april året etter, venter barnet i syv måneder. Likevel regner LL det som full barnehagedekning, siden barnet bare venter i tre måneder fra det egentlig skulle ha fått plass etter hovedopptaket.

Stadig flere barn

Siden Longyearbyen er preget av stor uforutsigbarhet med mye flytting, kan man ikke regne med å få barnehageplass utenom hovedopptakene.

– Det har vært et enormt trykk på barnehagene de siste årene, sier Ellingsen.

Longyearbyen har tre barnehager. Longyearbyen barnehage og Kullungen har 54 plasser hver. Polarflokken er den nyeste av barnehagene, med 78 plasser. Den ble bygget med to avdelinger i 2007, og utvidet allerede i fjor.

Nesten alle barnehagebarna har full plass. Det er kun noen få som har deltidsplass, og det er etter eget ønske, opplyser Ellingsen.

Midlertidig løsning

Ellingsen sier at det er en utfordring å skaffe alle plass fra nyttår. I budsjettforslaget for 2012 er det lagt inn 2 millioner kroner for å gjenåpne og drifte Formannshuset, som midlertidig barnehage.

Formannshuset var i bruk som barnehage i hele fjor. Bygget ligger ved siden av Longyearbyen barnehage, og står tomt i dag. Huset har plass til mellom en og to avdelinger. I første omgang er det tenkt at det skal åpnes én avdeling der.

Blir det småbarnsavdeling, vil det bety ni nye plasser. Skal avdelingen være for barn over tre år, betyr det 18 nye plasser.

Mange på venteliste

Allerede nå, over en måned før søknadsfristen går ut, har det kommet inn 12 nye søknader om barnehageplass, tilsvarende 20 plasser.

– Ved å ta i bruk Formannshuset, vil vi i hvert fall helt sikkert kunne dekke behovet ved kommende hovedopptak, sier Ellingsen.

Hun presiserer at det forutsetter at lokalstyret bevilger penger til de nye plassene under behandlingen av neste års budsjettet i desember.

Les mer i fredagens avis

 

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!