Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Full utrykning under redningsøvelse

 

Full utrykning under redningsøvelse

To personer ble skadet og sju personer plukket opp av havet, etter at det brøt ut brann om bord i «Nordsyssel» mandag. Alt iscenesatt av Kystvakt Nord og Sysselmannen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Klokken var 16 mandag da alarmen gikk om bord i sysselmannsfartøyet «Nordsyssel», som akkurat da befant seg midt ute på Isfjorden. Det var lett regn, lave tåkeskyer og flatt hav.
Passasjerene samlet seg på øverste dekk iført overlevelsesdrakter. Den eneste som ikke fikk utdelt drakt var en jentunge, som måtte nøye seg med redningsvest. Samtidig ble det observert røyk opp langs skutesiden på styrbord side. Etter en tid fant sju av passasjerene det tryggest å hoppe på sjøen, til tross for at forholdene om bord var rolig og under kontroll.
Matros Edmund Iversen iførte seg røykdykkerutstyr, og ga seg til å søke etter to savna personer mens matros Oddleif Moen holdt kontakt ved hjelp av et redningstau. Moen mente at brannen hadde brutt ut i hovedaggregatrommet.

Unnsetting
Det tok ikke lang tid innen Moen og Iversen, med hjelp av førstemaskinist Arne Brandborg, hadde fått plassert en blodig og tildels ille tilredt UNIS-student på båren og buksert henne høyere opp i fartøyet. Moen sørget for at den unge jenta ikke led nød og pakket henne inn i et varmt teppe.
En halv time etter at alarmen gikk kom redningshelikopteret fra Airlift, stasjonert på Longyear Lufthavn, til unnsetting. Det første som ble gjort var å begynne med å plukke folk opp av havet. Samtidig som en bordingsbåt fra kystvaktskipet «Senja», som lå like i nærheten, også konsentrerte seg om å berge passasjerene som hadde hoppet over bord.

Realistisk
Det hele var svært realistisk lagt opp. Særlig da innsatsgruppen fra KV «Senja» entret havaristen. Et lag røykdykkere iførte seg øyeblikkelig utstyret og forsvant inn i det røykfylte maskinrommet. Legen konsentrerte seg om UNIS-studenten.
Hele tiden mens spillet pågikk befant øvingsleder, sysselmannsførstebetjent Petter Braaten seg i en sikringsbåt like ved.
– Øvelsen er en sam-øvelse mellom Sysselmannen og Kystvakt Nord. For oss er dette en grei måte å få kjennskap til hva slags utstyr kystvakta disponerer, sier Braaten.
Mannskapet tilhører KV «Svalbard», og var overført KV «Senja» på grunn av at KV «Svalbard» var inne på verft til overhaling.

Vellykket
Plottet var at «Nordsyssel» var ute på en blandet tur med folk fra vårt kontor og UNIS, i alt 17 passasjerer. Så brøt det ut brann som forårsaket strømbrudd og stans av framdrift. Fartøyet var dødt og lå bare og drev, sier Braaten.
– Redningsdelen gikk greit, i og med at brannen ikke var særlig stor. Røykdykkerne gjorde en god jobb. Det å ta seg fram om bord i et ukjent fartøy er svært vanskelig og en stor utfordring. Det mestret de glimrende, sier Braaten.
Ett av de vanskeligste punktene under en øvelse, så vel som under en virkelig situasjon, er å holde kontroll over passasjerer og mannskap etter hvert som redningsaksjonen skrider fram.
Så godt som alle var enig om at øvelsen var vellykket, men at innsatsen ville vært større om det hadde vært alvor . Blant annet ville Lynx-helikopteret fra KV «Senja» ha blitt satt inn. Nå valgte øvingsledelsen å holde det i ro på grunn av tåken som la seg tett over øvingsområdet i Isfjorden.
– Dette var første øvelse mellom kystvakta og Sysselmannen. Det kostet minimalt, var svært nyttig og vil helt sikkert bli gjentatt. Kystvakta er en verdifull ressurs for oss, sier Petter Braaten.

Siste nytt i Nyheter

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig. I ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!