Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Full strid om Farmhamna

Farmhamna blir på nytt gjenstand for et rettsoppgjør. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Full strid om Farmhamna

Krangelen om eierskapet endte i fjor med forlik om salg av fangststasjonen. Nå kan det ende i retten igjen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
14.05.2015 kl 17:10

Rico Behlke og Karoline Bælum mener de har fått tilslaget på fangststasjonen. Det er Kristin Jæger Wexsahl og Martin Molde Eriksen uenig i, og i et prosessvarsel bestrider de gjennom advokat Siri Barfot at avtalen er gyldig.


– Ikke aksept

Spørsmålet om eierskapet til den gamle fangststasjonen har pågått i lang tid, og i fjor varslet Sysselmannen at det måtte komme en avklaring mellom Hans Lund på den ene siden og Bjørn Henningsen på den andre. I motsatt fall truet Sysselmannen med å overta Farmhamna eller å pålegge riving.

Da retten skulle avklare eierskapet, endte det i forlik mellom partene. Forliket gikk ut på at fangststasjonen legges ut for salg med mål om å få høyest mulig pris, og i en annonse i Svalbardposten ble budfristen satt til 1. juli 2014.

Så, den 15. juli ble det igangsatt en ny budrunde, hvor advokat Per Ove Tønnessen var bedt om å få gjennomført salget av fangststasjonen. Dagen etter informerte Rico Behlke, en av de potensielle kjøperne, at han hadde inngått avtale med selgeren i første runde. Dette avviser Hans Lund og Marianne Prytz Lund. Budet som kom inn den 30. juni, var på 1,1 million kroner. Prytz Lund bekreftet overfor Behlke at budet var mottatt og at hun ville kontakte Sysselmannen.

«At vi gratulerte med høyeste bud må ikke tolkes som det samme et en aksept, men vi trodde at dette var det høyeste budet og at det ikke kom flere», skriver hun i et brev til advokatfirmaet Eckhoff, Fossmark & Co, som representerer Behlke og Bælum.


1,8 millioner
Ingen av partene har ønsket å uttale seg utover det som er skrevet, men etter det Svalbardposten forstår, er det dette Behlke og Bælum anser som bekreftelsen.
I en epost til Tønnessen skriver hun at hun aldri sa at budrunden var avsluttet eller at budet var akseptert.

Kortversjonen videre er at de øvrige kjøperne, kunstneren Olaf Storø og eventyreren og forfatteren Stein P. Aasheim hoppet av budrunden, mens Kristin Jæger Wexsahl og Martin Molde Eriksen har lagt fram et bud på 1,8 millioner kroner. En kjøpskontrakt fra 18. juli 2014 bekrefter at budet aksepteres, men med forbehold om tvisten mellom selger og Behlke/Bælum.

«Kjøper aksepterer at rettstvisten må avgjøres før han kan få tilgang til Farmhamna. Han er innforstått med at en avgjørelse først kan finne sted etter en rettskraftig dom og at prosessen kan ta tid», heter det i et av punktene i kontrakten.

Selgerne varsler også et mulig rettslig etterspill dersom Behlke og Bælum står på sitt. Marianne Prytz Lund skiver i en epost til Tønnessen at de «tar en stor risiko ved eventuelt å gå til sak denne sammenheng», og at de risikerer et erstatningskrav som følge av tap av andre anbud.


Tilfredsstiller kravene
Svalbardposten har vært i kontakt med advokatene til begge mulige kjøpere, som i sin tur har spurt klientene sine om de kan uttale seg. I begge tilfeller har svaret vært nei.

I prosessvarslet viser advokat Siri Barfot til forutsetningene om at tvisten skulle løses ved rettskraftig dom. Siden det ikke har skjedd, mener hun at Behlke og Bælum ikke har rett til eiendommen, og at avtalen de har inngått med Prytz Lund er ugyldig.

Sysselmannen kan ikke ta stilling i saken, men opplyser at begge parter oppfyller kravet til godkjennelse som fangstfolk, og dermed som eiere av Farmhamna.


LES OGSÅ:

Flere interessert i Farmhamna
Forlik om Farmhamna
Årelang krangel ender i retten

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Kansellerte på nytt

Torsdag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Torsdagens ekstrafly ble kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!