Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Full splid om forskerhotell

Assisterende direktør ved UNIS, Helen Flå, er ikke enig med leder i Svalbard Reiselivsråd, Ronny Gjøse (t.v.) og administrerende direktør i Spitsbergen Travel, Jan Sverre Sivertsen. FOTO: Karine Nigar Aarskog

Full splid om forskerhotell

Leder i Svalbard Reiselivsråd, Ronny Gjøse, varsler kamp etter at Lokalstyret har gitt klarsignal for videre jobbing med et forskerhotell.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Det blir ekstremt problematisk at staten skal drive næring og gi det private næringslivet konkurranse. Et forskerhotell vil ta fra oss næringsgrunnlaget med statens penger, så dette kommer til å bli bråk, sier Ronny Gjøse, som er både leder i Svalbard Reiselivsråd og direktør for Polarhotellet og Funken.

Sparkes beina under
Mandag vedtok Lokalstyret, med 13 mot to stemmer, at Barlindhaug skal få sette i gang arbeidet med privat forslag til delplan for forskerhotell i Longyearbyen. Tomta det dreier seg om ligger mellom Polarhotellet og veien og er en næringstomt.
– Uansett er dette en næringstomt, der det må drives næring. Vi er ikke redd for konkurranse, så lenge det ikke er staten som gir oss det, sier administrerende direktør i Spitsbergen Travel, Jan Sverre Sivertsen.
– Staten har sagt at Svalbard skal ha tre bein å stå på: forskning, gruvedrift og reiseliv. Det går ikke an at forskningen nå skal komme inn og sparke beina under reiselivsnæringen, sier Gjøse.
– Vi kommer til å gå helt til departementsnivå, for dette må stoppes, fortsetter han.

Uforstående
Administrerende direktør ved UNIS, Gunnar Sand, stiller seg uforstående til reaksjonen fra reiselivet.
– Vi tar ikke én kunde fra hotellene. De som skal bo i dette komplekset har tidligere bodd på hybler andre steder i byen, for vi har ikke råd til å ha dem på hotell. Det er kun de som arbeider på UNIS i kortere perioder som skal bo på vårt forskerhotell, sier Sand.
Han anslår at det er mellom 100 og 150 eksterne forskere og forelesere som hvert år har korte engasjement ved UNIS. Det planlagte forskerhotellet skal ha 80 rom.
– På denne måten får vi samlet alle tjenestene vi betaler for, som kost og losji, renhold og tøy, som vi i dag må rundt i byen og få ordnet. I dag har vi ikke et ens opplegg for de som kommer, sier Sand.

Politisk uenighet
Da Barlindhaugs forslag til planprogram ble behandlet i Miljø- og næringsutvalget (MNU) for drøye to uker siden, vedtok utvalget med tre mot to stemmer at de ikke ønsket bygging på tomta i det hele tatt, til tross for at den er regulert til næring. Innstillingen til Lokalstyret var å ikke gå videre med privat forslag til delplan for forskerhotell, men gjøre området om til grøntområde i den nye arealplanen. Under Lokalstyremøtet mandag var det uenighet også innad i partiene.
– Arealplanen som ble utarbeidet i år 2000 har vært et verktøy i snart sju år, men da var det ingen som forutså utbyggingstakta i Longyearbyen. Vi har gått veldig mot fortetting, og det vi er enig om er at vi ikke skal ha mer fortetting i den nye arealplanen, sa Anita Johansen (Ap), som var den som opprinnelig foreslo at hotellplanene skulle stoppes.
– Dette er en sak av en viss prinsipiell interesse. Arealplanen er et planverktøy, og alle i Longyearbyen har rett på forutsigbarhet. Det er lovlig sent å omregulere et næringsområde når noen skal sette opp et bygg, sa partifelle Bjørn Fjukstad.

Kampen begynner
– Vi stiller oss bak at det skal være forutsigbarhet og skjønner at Lokalstyret lot det prinsippet gå foran alt. Men vi kan ikke akseptere kvasi næringsvirksomhet og konkurranse fra en statlig eid aktør, sier Sivertsen.
Ronny Gjøse varsler at det er nå den største kampen begynner.
– Til nå har Lokalstyret diskutert fortetting, men nå blir saken mer komplisert, sier han.
Saken er tatt opp i Svalbard Reiselivsråd, og Gjøse er ikke i tvil om konklusjonen:
– Dette må stoppes, og vi håper UNIS er villige til å se på alternativer. Dette blir tøft, vi vil komme med høylytte formelle klager, sier han.
– Vi ser ikke at vi gjør noe galt, så vi får bare ta denne kampen. Men vi tar ingen kunder fra næringslivet, så jeg skjønner ikke at det er noen kamp å kjempe, sier UNIS-direktør Gunnar Sand.

Siste nytt i Nyheter

Se ødeleggelsene

Svalbardposten har vært i skredområdet.

Møter boligeierne mandag

Verken Sysselmannen eller lokalstyret ønsker folk øverst i Lia, men det er fremdeles flere spørsmål knyttet til hva som skjer videre.

– Jeg er sjeleglad for at vi flyttet ut

Elisabeth bodde i leiligheten i 14 år. Skredet raserte den bare måneder etter at hun flyttet ut.

 
Her traff skredet

Elleve personer var i huset da snømassene flyttet huset. Ingen ble fysisk skadet.

Prioriterer sikring i år

NVE mener den siste skredhendelsen viser at det er viktig å raskt få på plass permanent skredsikring.

Gamle sykehuset - et økonomisk mareritt

For ett år siden ble Gamle sykehuset evakuert og dørene boltet igjen. For eierne har investeringen i egen bolig blitt en katastrofe.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!