Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Full seier for Store Norske

Store Norske er frifunnet i Oslo tingrett i saken med Oxbow Coal og tilkjent seks millioner kroner i saksomkostninger.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
10.12.2011 kl 14:50

Kravet fra amerikanskeide Oxbow Coal var på 400 millioner kroner etter at Store Norske i fjor høst valgte å si opp avtalen om salg av kull fra Svea Nord-gruva. Store Norske mente at avtalen var betydelig overpriset.

Oxbow svarte med å saksøke Store Norske, og saken var til behandling i Oslo tingrett i slutten av september. Oxbow het tidligere SSM Coal.

Overpriset kontrakt

Store Norske skriver i en pressemelding at kommisjonssatsene i avtalen med Oxbow lå vesentlig over markedspris for slike tjenester. Avtalen hadde en varighet til 2011, men ble i 2005 forlenget fram til 2015:

«Etter styrets og administrasjonens senere gjennomgang av avtaleforholdet konkluderte Store Norske med at forlengelsen ikke var inngått i Store Norskes interesse, og at man anså seg ubundet av forlengelsen.»

Robert Hermansen

Forlengelsen av avtalen ble inngått mens Robert Hermansen satt som administrerende direktør i Store Norske. Dommen i Oslo tingrett er knusende for Hermansen:

«Retten finner det etter dette klart sannsynliggjort at SSM forsto eller burde ha forstått at Robert Hermansen misbrukte sin myndighet som daglig leder og handlet i strid med eiernes og selskapets interesser ved å tilby SSM en forlengelse av distribusjonsavtalen til samme vilkår. Til tross for mange varsellamper reiste SSM ingen spørsmål. Tvert i mot tok selskapet initiativ til å få avtalen satt opp raskes mulig etter Hermansens utspill selv om det var fem og et halvt år til avtalen ville få betydning.»

Stort selskap

Oslo tingrett tilkjenner Store Norske til sammen 6.038.958 kroner i saksomkostninger.

Oxbow Coal B. V. er et nederlandsk registrert selskap, og del av et amerikansk basert konsern. Det er et av verdens største kulltradingsfirma, med virksomhet i store deler av verden. Hvorvidt selskapet vil anke dommen er ikke kjent.

Pressemelding fra Store Norske

Last ned vedlegg

Pressemelding_Oxbow.pdf

Siste nytt i Nyheter

Riksadvokaten ber om ny etterforskning

Skredet skal gjennomgås på nytt.

Stanser livreddende fly

Jetfly i Tromsø skulle bidra til en stor styrking av ambulanseberedskapen til Svalbard fra 2019. Etter kritikk fra Finnmark er forslaget droppet.

– Svalbard må bli hørt

Sysselmann Kjerstin Askholt reagerer på at ingen på Svalbard er involvert i ambulansefly-prosessen.

Dialog – ingen erstatning

Longyearbyen lokalstyre ønsker å unngå rettssak, men har ikke erkjent erstatningsplikt etter at Nikoline (2) omkom i skredet i fjor. Det har heller ikke Store Norske.

Spansk åpning

Bluesen er offisielt i gang.

Sviende bot for tyvtråler

Tråleren fra Færøyene fikk inndratt verdien av hele fangsten i Hinlopenstretet på 850.000 kroner.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!